Pannon pörkölt bográcsban
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Cárevics
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
200g marhalábszár256 kcal
-
100g sertéslapocka236 kcal
-
200g sertéscsülök278 kcal
-
50g fehér hagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
30g füstölt szalonna197 kcal
-
40g paradicsom7 kcal
-
30g paprika5 kcal
-
10g fűszerpaprika28 kcal
-
0 kcal
-
300g vörösbor255 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
2 kcal
-
5g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
1286
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
2000g marhalábszár2560 kcal
-
1000g sertéslapocka2360 kcal
-
2000g sertéscsülök2779 kcal
-
500g fehér hagyma182 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
300g füstölt szalonna1965 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
300g paprika49 kcal
-
100g fűszerpaprika282 kcal
-
0 kcal
-
3000g vörösbor2550 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
108g hegyes erős paprika24 kcal
-
50g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
12863
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
20.4g marhalábszár26 kcal
-
10.2g sertéslapocka24 kcal
-
20.4g sertéscsülök28 kcal
-
5.1g fehér hagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.1g füstölt szalonna20 kcal
-
4.1g paradicsom1 kcal
-
3.1g paprika1 kcal
-
3 kcal
-
0 kcal
-
30.6g vörösbor26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1.1g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.5g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
131
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 94.2 g
Zsír
-
Összesen 65.3 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 272 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1798.4 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 1045 mg
-
Nátrium 344 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 686 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 99 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 189 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 109 micro
-
β-karotin 2867 micro
-
β-crypt 620 micro
-
Likopin 1029 micro
-
Lut-zea 2048 micro
Összesen
1286
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 942.1 g
Zsír
-
Összesen 653.1 g
-
Telített zsírsav 223 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 289 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 90 g
-
Koleszterin 2725 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17983.7 g
-
Cink 208 mg
-
Szelén 913 mg
-
Kálcium 1434 mg
-
Vas 107 mg
-
Magnézium 1417 mg
-
Foszfor 10446 mg
-
Nátrium 3444 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 215.4 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 6859.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2806 micro
-
B6 vitamin: 26 mg
-
B12 Vitamin: 84 micro
-
E vitamin: 40 mg
-
C vitamin: 376 mg
-
D vitamin: 988 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 19 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 272 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 490 micro
-
Kolin: 1891 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 1085 micro
-
β-karotin 28669 micro
-
β-crypt 6203 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 20477 micro
Összesen
12863
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 293 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 105 micro
-
Lut-zea 209 micro
Összesen
131
kcal
Hozzávalók
-
2 kg marhalábszár
-
1 kg sertéslapocka
-
2 kg sertéscsülök
-
0.5 kg fehér hagyma
-
10 gerezd fokhagyma
-
0.3 kg füstölt szalonna
-
0.4 kg paradicsom
-
0.3 kg paprika
-
10 dkg fűszerpaprika
-
3 kávéskanál csípős paprikakrém
-
3 l vörösbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
10 db borókabogyó
-
1 teáskanál szegfűbors
-
2 db hegyes erős paprika
-
5 dkg ételízesítő
-
5 db babérlevél
Elkészítés
- Először is a szalonnát szeletekre vágjuk és bevagdossuk, hogy sülés után kakastaréjt kapjunk. Megsütjük a felforrósított bográcsban, és amikor kisült a zsír belőle kivesszük, és reggelire indításul a feles pálinka mellé, friss puha házi kenyérrel megesszük.
- A kellő alapozás után az olajon fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, azt keverjük el benne, majd kevés bort hozzáöntve pároljuk meg a hagymát.
- Utána adjuk hozzá a kockákra vágott csülök és marhahúst, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával. Tegyünk bele pár szem borókabogyót és szegfűborsot. Ha a hús kicsit megfehéredett, öntsünk alá egy jó ujjnyi bort, és fedő alatt pároljuk, közben adjuk hozzá a kicsi kockákra felvágott paradicsomot és paprikát, ízesítsük be egy kis ételízesítővel és a paprikakrémmel. (Ha a nedvesség elfő, pótoljuk borral.)
- Ha félig megpuhult a marha és a csülök, tegyük bele a szintén kockára vágott lapockát, öntsük fel borral, és pároljuk készre a pörköltet.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 5747
- Feltöltés dátuma: 2014. március 31.
Ajánló
A kész pörkölt jellegzetessége, hogy a lekvársűrűségű szaft tűzforró, méregerős, és nem érezni benne, hogy borral főtt. Köretnek a hely függvényében friss kenyeret, amivel tunkolhatjuk az ízletes szaftot, vagy petrezselymes újburgonyát ajánlanék. De kiválóan megy hozzá a lapockáról szaggatott nokedli is (lásd a képen). Uraim, jó étvágyat!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Cárevics
11 recept
Ezt a kimondottan férfiaknak való, bográcsos pörköltet bulik alkalmával javaslom elkészíteni. Szakácsként mindig bolondságnak tartottam, ha valaki túl sok bort önt egy pörkölt alá, de ez az étel pont abban különleges, hogy tilos vizet adni hozzá. Uraim, csakis jóféle száraz vörösborral (tájegységenként változhat) szabad felengedni párolás közben.