r
Nosalty Logó

Paleo rakott édesburgonya és csicsóka

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
lumiere
Paleo rakott édesburgonya és csicsóka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A rakott részhez

Öntethez tejföl helyett

Összesen 1503 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A rakott részhez

Öntethez tejföl helyett

Összesen 3005 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A rakott részhez

Öntethez tejföl helyett

Összesen 161 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.8 g

Zsír

  • Összesen
    103.5 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3726.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    727 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    992 mg
  • Nátrium
    1767 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    505.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2493 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    245 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    861 mg
  • Retinol - A vitamin:
    652 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    22102 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1139 micro
Összesen 1503 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.6 g

Zsír

  • Összesen
    207.1 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    2294 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7453.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    1454 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1985 mg
  • Nátrium
    3534 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1011.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    4987 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    491 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    349 micro
  • Kolin:
    1723 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1304 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    44204 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2278 micro
Összesen 3005 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2384 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 161 kcal

Hozzávalók

A rakott részhez

Öntethez tejföl helyett

Elkészítés

A rakott részhez

  1. Meghámozzuk a zöldségeket, előfőzzük az édesburgonyát, és ha kell, a csicsókát is. (Nekem nagyon frissek még, most ástuk ki a kertből, így elég gyengék is, nem volt előfőzésre nagyon szükség.)
  2. Közben a tojásokat is megfőzzük keményre, aztán lehűtjük, héját eltávolítjuk, majd tojásszeletelővel felkarikázzuk.
  3. Végül felszeleteljük a kolbászt, a szalonnát, majd külön-külön ropogósra sütjük. (A kisült zsírját én abba a tepsibe tettem, amiben majd megsütöm az egészet. Egy kis vöröshagymát is bele lehet dobálni.)
  4. Az édesburgonyát szintén felkarikázzuk, megsózzuk, majd jöhet rá a tojás réteg. Közben megdobáljuk egy kis kolbásszal, szalonnával. Megborsozzuk, és egy kis sajt is mehet rá, hogy jobban összefogja az egészet.
  5. A csicsókát jó vékonyra szeleteljük, és előzetesen összekeverjük a köménnyel (hogy miért, azt a Story részben olvashatjátok), és így tesszük a tojásrétegre, és ezt is megsózzuk, megborsozzuk. (Szeretem, ha jó borsos az étel.:) ) Mivel ugye édeskés növényekről van szó, ezért sózzuk külön-külön őket, bár így is simán elisszák.
  6. Utána jöhet rá a többi sajt.

Öntethez tejföl helyett

  1. Felverjük a tojást, hozzákeverünk mindent, majd rácsorgatjuk a rakott tetejére.
  2. Mivel a paleóban nem megengedettek a tejtermékek, a tejföl sem, ezért annak kiváltására én szeretem ezt a tojásos keveréket használni, jól összefogja az ételt. A sajtot itt már el is hagyhatjuk.
  3. Utána lefedjük, be a sütőbe, és 200 fokon süssük kb. 20-25 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük tovább addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Jó étvágyat! :)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 16489
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 11.

Ajánló

Én zöldsalátát szoktam hozzá enni, egy kis tökmagolajjal és balzsamecettel meglocsolva. Édesanyám javasolt bele egy kis sárgarépát is, meg lehet próbálni. Illetve más zöldségekkel is készítem (karfiol, kelbimbó, brokkoli), de akkor édesburgonyát és csicsókát nem teszek bele. Azt rakott zöldségnek hívom, és Posta Renáta: Paleolit konyha hedonistáknak c. receptkönyvében meg is találjátok a pontos receptet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
lumiere 1 recept

Mikor paleo életmódra váltottam, akkor kezdtem el megismerkedni szélesebb körben az olyan növényekkel, mint a batáta (édesburgonya), illetve a csicsóka. Első átalakított ételeim között volt e recept alapja, azóta kicsit módosítottam az ízlésemnek megfelelően. A kömény azért hasznos, olvastam valahol, mert így a csicsóka nem fúj, nem puffaszt. Bevált. Természetesen lehet variálni a mennyiséget és a rétegeket is, attól is függ, mekkora tepsivel dolgozunk. Nekem túl nagy van, így egy-egy réteget rakok le csak, mivel én eszem csak, és nekem elég. :) Nagyon laktató étel.

Hozzávalók

A rakott részhez

Öntethez tejföl helyett

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...