r
Nosalty Logó

Pacsni - a retró péksüti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Pacsni - a retró péksüti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 438 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2626 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 291 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    895.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    676 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 438 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    58.4 g

Zsír

  • Összesen
    92 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5370.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    594 mg
  • Nátrium
    4054 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    380 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 2626 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    593.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    448 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 291 kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, fakanállal picit elkeverjük, és kevés lisztet szórunk a tetejére (a megadott mennyiségből, nem azon felül). Ha jól felfutott az élesztő, akkor a lisztszórás szépen megrepedezik a tetején.
  2. Én konyhai dagasztógéppel dolgoztam, de simán kézzel is jól ki lehet dagasztani a tésztát. A gép fémüstjébe öntjük a hozzávalókat, a lisztet, a sót, egy kanál puha vajat (ezt én nem bírtam ki, hogy ne adjak hozzá, eredetileg nem kell) és a cukros élesztőt, majd kb. 4-5 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, ami szép selymes színű, lágy tapintású lesz és elválik az edény falától.
  3. Ekkor lisztezett deszkára szedjük, harmadoljuk, gömböcökbe formázzuk, majd konyharuhával letakarva kelesztjük úgy 15 percig.
  4. Utána ujjaink segítségével téglalapot formázunk a tésztákból, és mint egy papírt, hosszanti irányban két oldalról behajtjuk, majd az így kialakított ducibb csík két széléről megint behajtjuk a tésztát, hogy úgy nézzen ki, mint egy bukta. Letakarva további 15 percig kelesztjük.
  5. Előmelegítjük a sütőt 200-220 fokosra.
  6. A három bucit téglalap alakúra nyújtjuk, melynek mérete kb. 25x30 cm. Fagyos vajat reszelünk először az egyik lapra, azt letakarjuk egy másikkal, erre ráreszeljük a vaj másik felét, és jöhet a harmadik lap fedőnek.
  7. Egyszer-kétszer, nem túl rányomva átfutunk a sodrófával a tészta tetején, majd 12 nagyjából egyforma, kisebb téglalap formájú részre vágjuk. Ezeket egyenként két hosszanti végén megfogva meghúzogatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kettő gáztepsire fog kényelmesen elférni. Itt még konyharuhával letakarva hagyjuk egy 15 percig pihenni, kelni.
  8. A pacsnikat úgy, ahogy az előbb, nyújtogassuk, lebegtessük meg még egyszer, így kapják meg a jellegzetes formájukat. A felületüket megszórhatjuk nagy szemű sóval, és a sütőbe tétel előtt spricceljük meg vízzel is, hogy pici gőz keletkezzen a sütőben. 12-15 percig süssük, lehetőleg a két tálcát egyenként, ne egyszerre.
  9. Sütés után óvatosan, de egyből fogyasztható. Simán, tejjel és lekvárral, vagy sósan, sajttal is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 109
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 18633
  • Feltöltés dátuma: 2020. március 28.

Ajánló

Kívül roppanós, belül vaj-puha, jó reggelire, uzsonnára és vacsorára egyaránt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Suliba menet a házunkkal szembeni kicsi kioszkban dobozos tej kíséretében, az Édesanyám által előirányozott kifli helyett vásároltam ezt az egyszerű, de annál finomabb péksütit. Akkor még nem sejtettem, hogy egyszer magam is elkészítem. Azt sem hittem, hogy idővel kikopik, eltűnik a pékségek, közértek polcairól, pedig ez történt. Nincs miértje. Csak jövője lehet, ha visszahozzuk a köztudatba. Ha a mostani szituban tudsz szerezni lisztet, élesztőt, és kipróbálod ezt a receptet, biztosan egyet fogsz érteni velem, és a régi receptúra megismertetésének lelkes pionírjává válsz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...