Pacsni - a retró péksüti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 15% Zsír
Összesen
438
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
25g friss élesztő26 kcal
-
300g tej168 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
6g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
4g só0 kcal
Összesen
2626
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
33.1g tej19 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
49.7g finomliszt181 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
0.4g só0 kcal
Összesen
291
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 895.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 676 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
438
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 58.4 g
Zsír
-
Összesen 92 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5370.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 441 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 594 mg
-
Nátrium 4054 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 380 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 87.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 684 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
2626
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 593.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 448 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
291
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
25 g friss élesztő
-
2 ek cukor
-
450 g finomliszt
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, fakanállal picit elkeverjük, és kevés lisztet szórunk a tetejére (a megadott mennyiségből, nem azon felül). Ha jól felfutott az élesztő, akkor a lisztszórás szépen megrepedezik a tetején.
- Én konyhai dagasztógéppel dolgoztam, de simán kézzel is jól ki lehet dagasztani a tésztát. A gép fémüstjébe öntjük a hozzávalókat, a lisztet, a sót, egy kanál puha vajat (ezt én nem bírtam ki, hogy ne adjak hozzá, eredetileg nem kell) és a cukros élesztőt, majd kb. 4-5 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, ami szép selymes színű, lágy tapintású lesz és elválik az edény falától.
- Ekkor lisztezett deszkára szedjük, harmadoljuk, gömböcökbe formázzuk, majd konyharuhával letakarva kelesztjük úgy 15 percig.
- Utána ujjaink segítségével téglalapot formázunk a tésztákból, és mint egy papírt, hosszanti irányban két oldalról behajtjuk, majd az így kialakított ducibb csík két széléről megint behajtjuk a tésztát, hogy úgy nézzen ki, mint egy bukta. Letakarva további 15 percig kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 200-220 fokosra.
- A három bucit téglalap alakúra nyújtjuk, melynek mérete kb. 25x30 cm. Fagyos vajat reszelünk először az egyik lapra, azt letakarjuk egy másikkal, erre ráreszeljük a vaj másik felét, és jöhet a harmadik lap fedőnek.
- Egyszer-kétszer, nem túl rányomva átfutunk a sodrófával a tészta tetején, majd 12 nagyjából egyforma, kisebb téglalap formájú részre vágjuk. Ezeket egyenként két hosszanti végén megfogva meghúzogatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kettő gáztepsire fog kényelmesen elférni. Itt még konyharuhával letakarva hagyjuk egy 15 percig pihenni, kelni.
- A pacsnikat úgy, ahogy az előbb, nyújtogassuk, lebegtessük meg még egyszer, így kapják meg a jellegzetes formájukat. A felületüket megszórhatjuk nagy szemű sóval, és a sütőbe tétel előtt spricceljük meg vízzel is, hogy pici gőz keletkezzen a sütőben. 12-15 percig süssük, lehetőleg a két tálcát egyenként, ne egyszerre.
- Sütés után óvatosan, de egyből fogyasztható. Simán, tejjel és lekvárral, vagy sósan, sajttal is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 18642
- Feltöltés dátuma: 2020. március 28.
Ajánló
Kívül roppanós, belül vaj-puha, jó reggelire, uzsonnára és vacsorára egyaránt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
588 recept
Suliba menet a házunkkal szembeni kicsi kioszkban dobozos tej kíséretében, az Édesanyám által előirányozott kifli helyett vásároltam ezt az egyszerű, de annál finomabb péksütit. Akkor még nem sejtettem, hogy egyszer magam is elkészítem. Azt sem hittem, hogy idővel kikopik, eltűnik a pékségek, közértek polcairól, pedig ez történt. Nincs miértje. Csak jövője lehet, ha visszahozzuk a köztudatba. Ha a mostani szituban tudsz szerezni lisztet, élesztőt, és kipróbálod ezt a receptet, biztosan egyet fogsz érteni velem, és a régi receptúra megismertetésének lelkes pionírjává válsz.