Öntött salátaleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
83g fejessaláta8 kcal
-
125g tej70 kcal
-
83g tojás104 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
38g füstölt szalonna246 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
3g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
Összesen
459
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
330g fejessaláta32 kcal
-
500g tej280 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
0g só0 kcal
-
1000g víz0 kcal
Összesen
1837
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
14g fejessaláta1 kcal
-
21.2g tej12 kcal
-
14g tojás18 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
6.4g füstölt szalonna42 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.4g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
42.3g víz0 kcal
Összesen
79
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 35.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 304 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 669.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 376.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 219 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 220 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1213 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1114 micro
Összesen
459
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 68.1 g
Zsír
-
Összesen 142.9 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2679.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 879 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 834 mg
-
Nátrium 755 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1506.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 875 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 251 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 324 micro
-
Kolin: 879 mg
-
Retinol - A vitamin: 469 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4853 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4454 micro
Összesen
1837
kcal
- 4% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 113.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 205 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
Összesen
79
kcal
Hozzávalók
-
1 db fejessaláta
-
5 dl tej
-
6 db tojás
-
2 evőkanál finomliszt
-
15 dkg füstölt szalonna
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 ek ecet
-
só ízlés szerint
-
1 l víz
Elkészítés
- Tegyünk fel főni 1-1,2 liter vizet. Amíg felfő a víz, a salátát szedjük leveleire, mossuk meg, és a nagyobb leveleket tépjük kettő-három darabba, a kisebbek maradhatnak egyben. Tegyük bele egy főzésre alkalmas fazékba. Forrázzuk le a fövésben lévő vízzel (innen jön a neve, hogy "öntött" saláta ), préseljük bele a fokhagymákat, sózzuk meg, és tegyük vissza újra felfőni.
- Mikor újra felfőtt, öntsük hozzá a tejet is, és (felügyelet alatt, hogy nehogy kifusson) főzzük tovább újrafövésig. Ekkor húzzuk le a tűzhelyről.
- A tojásokat verjük fel, szórjuk bele a lisztet, sózzuk meg.
- Egy serpenyőben pirítsuk meg kissé a felkockázott szalonnát (lehet bacon is, de fontos, hogy füstölt legyen). Ha kisültek a szalonnák, szedjük ki a serpenyőből, és a zsiradékban süssünk a tojásokból omlettet. Ha kész a tojáslepényünk is, akkor daraboljuk fel 6-8 cikkre, és legyezőszerűen helyezzük a leves tetejére. Erre szórjuk rá a kisült szalonna kockákat is.
- Tálalás előtt, a leves langyosra hűlése után ajánlom beízesíteni az ecettel, mert ha túl forró a leves, könnyen összekapja az ecetsav a tejet, és kicsapódik, csomóssá válik- ez nem változtat az ízén, de esztétikailag ront a levesen. Ecetezés után ízlés szerint még sózhatunk rajta.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 22454
- Feltöltés dátuma: 2016. június 23.
Ajánló
Lehet gazdagítani, tartalmasabb étekké tenni pár kanál főtt rizzsel, akár úgy, hogy főzünk hozzá külön pár kanál rizst, vagy ebben hasznosítjuk újra az előző napról megmaradt köretünket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Allisc
56 recept
Egyik kedvenc tavaszi-nyári levesem. Az ecettől kellemesen savanykás, frissítő, és másnaposságra is igencsak hatásos. Sosem volt nekem "só-fóbiám", de ez a leves tényleg több sót vesz fel, mint általában a levesek, tapasztalatom szerint ha fukarkodunk a sóval, akkor nem lesz igazán jó ízű a végeredmény. Persze a só mennyisége függ a szalonna sótartalmától is.