Öntött perec
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az erdőhorváti perechez
-
150g finomliszt546 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
38g tej21 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
2g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
Az öntötti perechez
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az erdőhorváti perechez
-
600g finomliszt2184 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
150g tej84 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
6g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Az öntötti perechez
-
250g kolozsvári szalonna1638 kcal
-
250g tehéntúró368 kcal
-
400g tejföl792 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az erdőhorváti perechez
-
24.1g finomliszt88 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
6g tej3 kcal
-
1.2g élesztő1 kcal
-
0.8g porcukor3 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
Az öntötti perechez
-
10.1g kolozsvári szalonna66 kcal
-
10.1g tehéntúró15 kcal
-
16.1g tejföl32 kcal
-
0g só0 kcal
-
20.1g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.9 g
Zsír
-
Összesen 86.4 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 328 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1966.9 g
-
Cink 166 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 255 mg
-
Vas 128 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 536 mg
-
Nátrium 739 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 318.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 306 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 76 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 301 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 274 micro
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 159.5 g
Zsír
-
Összesen 345.5 g
-
Telített zsírsav 153 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 1310 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7867.5 g
-
Cink 663 mg
-
Szelén 285 mg
-
Kálcium 1020 mg
-
Vas 513 mg
-
Magnézium 236 mg
-
Foszfor 2146 mg
-
Nátrium 2955 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 516.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1274.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1224 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 65 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 303 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 511 micro
-
Kolin: 729 mg
-
Retinol - A vitamin: 1204 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 195 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1098 micro
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 316.5 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Az erdőhorváti perechez
- A pereceket összetörjük (nem kell nagyon, a tenyerünkbe fogjuk, és egyet roppantunk rajta, majd egy tálba szórjuk).
- Kb. 4-5 dl vizet egy kiskanál sóval felforralunk, majd leöntjük vele az összeört perecet. Megvárjuk, míg nagyjából beissza.
- Addig a szalonnát kis kockákra vágjuk, és megpirítjuk, hogy a zsírja kiolvadjon.
- A szalonna negyedét kivesszük a serpenyőből, a maradék zsíros szalonnakockákhoz öntjük az áztatott pereceket, és addig forgatjuk, amíg nem marad alatta víz.
- A tejfölt kikeverjük a túróval.
- A kész pereceket tányérra szedjük, meglocsoljuk a tejfölös túróval, és a félretett szalonnakockákat igazságosan elosztjuk a tetején.
- Azonnal tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7970
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 14.
Ajánló
Megpróbálhatjuk juhtúróval is, biztos nagyon finom úgy is. Akárhogy is tálaljuk, egy kis házi pálinka biztos, hogy nagyon jól esik utána! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Az erdőhorváti perecet tulajdonképpen azért sütöttem meg, hogy ezt az öntött perecet kipróbáljam. Első hallásra kicsit rémisztőnek tűnhet, általában nem szoktak nagyon rákattani az emberek, ha megkérdezik tőlük, hogy te, akarsz vízben áztatott száraz perecet túróval? Be kell vallanom, még én is ódzkottam tőle egy darabig, de fölösleges volt, mert nagyon finom lett! Az ételnek egyébként az a története, hogy erdőhorvátiból, akárcsak az összes többi palóc faluból rengeteg summás, vagyis idénymunkás vándorolt le az Alföldre. Ennek főként az volt az oka, hogy a régió nem igazán bővelkedik termőföldben, így a szegényebb parasztok kénytelenek voltak tavasztól-őszig máshol mezőgazdasági munkát vállalni. Ilyenkor egész summásbandá álltak össze, sokszor éveken át ugyanazok a fiatalok, gyakran a fél országon át utazva, hogy megkeressék azt, amit a kelengyéjük elkészítéséhez, vagy a családjuk fenntartásához szükséges volt. A summásoknak mindig volt úgynevezett summás ládájuk, ebben vitték magukkal azokat a holmikat, amire a fél év alatt szükségük lehetett. Egy oldal szalonna még a legszegényebbek ládájában is ott lapult, és mivel a summás szálláson nem nagyon volt lehetőségük főzőcskézni, a szénhidrát egy részét is magukkal vitték, száraz tészta, tarhonya, vagy éppen a "kopásálló" száraz borkorcsolya formájában. Helyben aztán már csak puhítani kellett forró vízzel, megszórni némi friss túróval és szalonnapörccel. Mivel ez egy mezőgazdasági munkát végző emberek számára "fejlesztett" étel, ennek megfelelően iszonyú nehéz, és kevéstől is nagyon jól lehet lakni, és igaz, hogy ők nyáron ették, de én alapvetően azért hűvösebb napokra ajánlom mindenkinek, aki vállalkozó kedvű, és érdeklődik a népi táplálékok iránt :).