Omlós gesztenyés kifli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g vaj86 kcal
-
6g tejföl12 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
A töltelékhez
-
20g gesztenyemassza36 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
26g narancs9 kcal
-
1g porcukor5 kcal
Az összeállításhoz
-
10g porcukor39 kcal
-
4 kcal
Összesen
305
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
A töltelékhez
-
200g gesztenyemassza358 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Az összeállításhoz
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
3049
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
22.9g finomliszt83 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
5.5g tejföl11 kcal
-
5.5g tojássárgája18 kcal
A töltelékhez
-
18.3g gesztenyemassza33 kcal
-
1.8g tejföl4 kcal
-
23.8g narancs8 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
Az összeállításhoz
-
9.1g porcukor35 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
Összesen
280
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
305
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 44.1 g
Zsír
-
Összesen 133.4 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 956 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1217.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 620 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 417 g
-
Cukor 145 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 303.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 102 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 218 micro
-
Kolin: 572 mg
-
Retinol - A vitamin: 1125 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 397 micro
-
β-crypt 241 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 949 micro
Összesen
3049
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 111.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
280
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1 csipet só
-
3 ek tejföl
-
3 db tojássárgája
A töltelékhez
Az összeállításhoz
-
100 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Olyan állagot kell kapnunk, mint a nedves homok, amelyben itt-ott nagyobb vajlapok/darabok találhatók.
- Ekkor hozzáadjuk a tejfölt és a sárgájákat, majd ruganyos tésztát gyúrunk. Ne dolgozzuk túl, mert akkor elveszíti omlósságát: csak addig gyurkásszuk, míg össze nem áll.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett felületen ugyanakkorára nyújtjuk a gombócokat (nagyjából 3-5 milliméter vastagra). Megkenjük olvasztott vajjal az első lapot, majd enyhén beszórjuk liszttel. Ekkor ráhelyezzük a második lapot, amit szintén vajazunk-lisztezünk. A két réteget szorosan felcsavarjuk, hogy egy rudat kapjunk. Ezt frissentartó fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30-60 percre pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez
- A gesztenyemasszát krémesre keverjük a tejföllel, cukorral, egy narancs héjával és a fél levével.
Az összeállításhoz
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a megdermedt tésztánkat kivesszük a hűtőből és a fóliából. Nagyjából ujjnyi vastag karikákra szeleteljük a rudat, amiket körkörösen mozgatva, az ujjainkkal kissé megnyomkodunk-kinyújtunk. Nem baj, ha a csigavonal mentén kissé szétnyílik a tészta, a lényeg, hogy a kör egyben maradjon.
- A tészta közepére teszünk egy kiskanál tölteléket, majd félbehajtva lezárjuk a kiflit. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket (nem fognak annyira megnőni, mehetnek egymáshoz viszonylag közel), majd a sütőbe, ahol 30-35 perc alatt készre sütjük a kilfiket.
- A porcukrot elkeverjük a vaníliás cukorral és ebben még melegen meghempergetjük a kisült kifliket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 124
- Össznézettség: 9787
- Feltöltés dátuma: 2023. december 15.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
374 recept
Nem akármilyen hókiflibe botlott itt a kedves olvasó: narancsos-gesztenyés krémmel töltöttem meg az omlós, vajas tésztát, a sütemények megformázásához pedig egy lenyűgöző olasz sütemény, a sfogliatelle technikáját vettem kölcsön. Ha ez elsőre bonyolultnak hangzik, ne adja fel senki, kövesse az alábbi lépéseket, és gyerekjáték lesz az egész!