r
Nosalty Logó

Nyers, vegán, gluténmentes, almás-mákos szelet

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Nyers, vegán, gluténmentes, almás-mákos szelet
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Mákos alap

Almaréteg

305
Kalória
5.4g
Fehérje
37.9g
Szénhidrátok
17.2g
Zsír
124.9g
Víz
-
Koleszterin
11.6g
Rost
23.7g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Mákos alap

Almaréteg

Összesen 305 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Mákos alap

Almaréteg

Összesen 2432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Mákos alap

Almaréteg

Összesen 148 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    124.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 305 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43 g

Zsír

  • Összesen
    137.8 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4467.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    1749 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    810 mg
  • Foszfor
    1708 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    303.2 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

Víz

  • Összesen
    999.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    298 micro
  • β-crypt
    119 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    847 micro
Összesen 2432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 148 kcal

Elkészítés

Mákos alap

  1. Az áztatott datolyát pépesítjük valamilyen elektromos konyhai célszerszámmal. Az áztatólevet pedig félretesszük jobb időkre.
  2. Ha pépes-krémes, akkor beleborítunk a víz kivételével minden más hozzávalót, berregtetjük jó hangosan, és néha megállunk megfigyelni: ha nem eléggé áll össze, akkor jöhet bele az áztatóléből egy-két evőkanállal. (Ha mégis kiborítottuk, egyszerű csapvízzel ugyanezt a hatást érhetjük el.)
  3. Ha túl lágy, akkor még mákot neki! Vagy bármilyen más száraz összetevőt, ami nem fűszer. A lényeg, hogy olyan masszát kapjunk, ami finom, és ami összeáll, ha gombócot formázunk belőle. Ha nagyon akadozik már a szárazanyag-ellátás, vagy úgy érezzük, hogy az ízét mondjuk a sok kókusz más irányba tolná el, akkor útifűmaghéjjal lehet még sűríteni. (Ha minden kötél szakad, akkor csináljunk belőle pohárkrémet!)
  4. Ha végre összeáll a massza (egyébként nem szokott vele baj lenni), akkor megfelezzük. A tepsi aljába (sütőpapír!) megy a mákos tészta egyik fele (kb. A4 méretű tepsi, vagy annál kicsit kisebb). Arra az almás töltelék fele, majd megint a mákos réteg, és a tetejére ismét alma kerül.
  5. Nincs sütés. Várakozás sem. Amint elkészült, máris ehető. Sőt, már közben is. De akkor figyeljünk az arányokra, ha eszünk a tésztából, együnk az almatöltelékből is :)

Almaréteg

  1. Az almákat - nem meglepő módon- le kell reszelni. Ha friss az alma, érdemes a levét kinyomkodni picit, és meginni, vagy megitatni egy közelben settenkedő kiskorúval. Nekem, miután fonnyadt almáim voltak, nem volt levük.
  2. Az almareszelékbe belekeverjük a fahéjat, útifűmaghéjat (amennyi kell bele, de óvatosan, mert idő kell, hogy "hasson"). Mivel én eléggé édesszájú vagyok, még az almareszelékhez is keverek datolyapépet, ezt ízlés szerint, ki is lehet hagyni, ha édesebb az alma, akkor meg lehet, hogy fölösleges is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés módja: süti sütés nélkül
  • Tepsi mérete: 20x25

Még mindig a fonnyadó-punnyadó almákkal küzdök a pincében. Mert még mindig sok van. Így most nálunk minden almából készül. A mákot meg csak szeretem, így a sok almához kerestem mákos receptet, amit kedvem szerintire változtattam. Több alma, több mák és több datolya.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!