r
Nosalty Logó

Nyers, vegán, gluténmentes, almás-mákos szelet

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Nyers, vegán, gluténmentes, almás-mákos szelet
adag
Előkészítés
perc
süti sütés nélkül
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Mákos alap

Almaréteg

Összesen 305 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Mákos alap

Almaréteg

Összesen 2432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Mákos alap

Almaréteg

Összesen 148 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 305 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43 g

Zsír

  • Összesen
    137.8 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4467.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    1749 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    810 mg
  • Foszfor
    1708 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    303.2 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

VÍZ

  • Összesen
    999.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    298 micro
  • β-crypt
    119 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    847 micro
Összesen 2432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 148 kcal

Hozzávalók

Mákos alap

Almaréteg

Elkészítés

Mákos alap

  1. Az áztatott datolyát pépesítjük valamilyen elektromos konyhai célszerszámmal. Az áztatólevet pedig félretesszük jobb időkre.
  2. Ha pépes-krémes, akkor beleborítunk a víz kivételével minden más hozzávalót, berregtetjük jó hangosan, és néha megállunk megfigyelni: ha nem eléggé áll össze, akkor jöhet bele az áztatóléből egy-két evőkanállal. (Ha mégis kiborítottuk, egyszerű csapvízzel ugyanezt a hatást érhetjük el.)
  3. Ha túl lágy, akkor még mákot neki! Vagy bármilyen más száraz összetevőt, ami nem fűszer. A lényeg, hogy olyan masszát kapjunk, ami finom, és ami összeáll, ha gombócot formázunk belőle. Ha nagyon akadozik már a szárazanyag-ellátás, vagy úgy érezzük, hogy az ízét mondjuk a sok kókusz más irányba tolná el, akkor útifűmaghéjjal lehet még sűríteni. (Ha minden kötél szakad, akkor csináljunk belőle pohárkrémet!)
  4. Ha végre összeáll a massza (egyébként nem szokott vele baj lenni), akkor megfelezzük. A tepsi aljába (sütőpapír!) megy a mákos tészta egyik fele (kb. A4 méretű tepsi, vagy annál kicsit kisebb). Arra az almás töltelék fele, majd megint a mákos réteg, és a tetejére ismét alma kerül.
  5. Nincs sütés. Várakozás sem. Amint elkészült, máris ehető. Sőt, már közben is. De akkor figyeljünk az arányokra, ha eszünk a tésztából, együnk az almatöltelékből is :)

Almaréteg

  1. Az almákat - nem meglepő módon- le kell reszelni. Ha friss az alma, érdemes a levét kinyomkodni picit, és meginni, vagy megitatni egy közelben settenkedő kiskorúval. Nekem, miután fonnyadt almáim voltak, nem volt levük.
  2. Az almareszelékbe belekeverjük a fahéjat, útifűmaghéjat (amennyi kell bele, de óvatosan, mert idő kell, hogy "hasson"). Mivel én eléggé édesszájú vagyok, még az almareszelékhez is keverek datolyapépet, ezt ízlés szerint, ki is lehet hagyni, ha édesebb az alma, akkor meg lehet, hogy fölösleges is.
  • Tepsi mérete: 20x25
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 11016
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 05.

Ajánló

Gyorsan elkészíthető, igazán könnyű desszert lelkiismeret-furdalás nélkül. Nem fogsz tőle émelyegni.  Lágy textúrájú, kirándulásra, utazásra nem a legjobb ötlet. De minden másra az.

Receptkategóriák

Még mindig a fonnyadó-punnyadó almákkal küzdök a pincében. Mert még mindig sok van. Így most nálunk minden almából készül. A mákot meg csak szeretem, így a sok almához kerestem mákos receptet, amit kedvem szerintire változtattam. Több alma, több mák és több datolya.

Hozzávalók

Mákos alap

Almaréteg

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...