r
Nosalty Logó

Nyelvragu

Pikowoman
Nyelvragu
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

794
Kalória
43.4g
Fehérje
13g
Szénhidrát
61.9g
Zsír
214.6g
Víz
278.3g
Koleszterin
730.9mg
Élelmi rost
2.1g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 794 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3168 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 236 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.4 g

Zsír

  • Összesen
    61.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1082 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    345 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    214.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 794 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.8 g

Zsír

  • Összesen
    247.4 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4327.8 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    369 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    2154 mg
  • Nátrium
    1379 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    858.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    628 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    596 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 3168 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    321.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 236 kcal

Elkészítés

  1. A megmosott nyelvet a babérlevéllel, a vöröshagymával, szemes borssal, sóval feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Kuktában a főzés ideje forrástól számított kb. 40 perc.
  2. A megfőtt húst kivesszük a léből, és hűlni hagyjuk, langyosan leszedjük a külső vastag bőrét.(Én a nyelvgyök alatti, kicsit zsírosabb részt is el szoktam távolítani.) Vékony, kb. fél cm vastagságú karikákra vágjuk.
  3. A levest finom szűrőn átszűrjük.
  4. A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és a kakukkfüvet,rövid ideig együtt pirítjuk, de nem barnítjuk be. A főzőlevet folyamatosan adagolva hozzá, simára keverjük.
  5. Ekkor hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, az őrölt borsot és amennyiben esetleg szükséges, még sót. A főzőlével beállítjuk a kívánt szósz sűrűséget, és beletesszük a nyelvszeletkéket. Pár perc forralás után kész. A maradék főzőlé önmagában is kitűnő erőleves pl. ez elé a fogás elé is, de ízletes alaplé későbbi felhasználásra. (Hűtőben tárolva eláll.)
  6. Bármilyen főtt körettésztávalvagy krumplipürével tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 40 p

Igazából nem tudom, hogy honnan származik a recept, kicsit hasonló a savanyú tüdő elkészítéséhez. Nálunk nagyon kedvelt, szoktam készíteni zöldbabbal vagy pirított gombával is, ekkor nem a savanykás íz, hanem a zöldséghez illő fűszernövény, pl. majoránna a domináns.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...