Nigella ördögi csokitortája
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
10 kcal
-
8g xilit20 kcal
-
21g víz0 kcal
-
10g margarin75 kcal
-
13g xilit30 kcal
-
63 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
9g tojás12 kcal
A krémhez / mázhoz
A díszítéshez
-
13g eper4 kcal
-
17g növényi tejszín42 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
1g margarin6 kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
114 kcal
-
100g xilit240 kcal
-
250g víz0 kcal
-
125g margarin896 kcal
-
150g xilit360 kcal
-
225g tönkölybúza liszt761 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
110g tojás138 kcal
A krémhez / mázhoz
A díszítéshez
-
150g eper45 kcal
-
200g növényi tejszín502 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
10g margarin72 kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
2.5g cukrozatlan kakaópor6 kcal
-
5g xilit12 kcal
-
12.4g víz0 kcal
-
6.2g margarin45 kcal
-
7.5g xilit18 kcal
-
11.2g tönkölybúza liszt38 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g vanília kivonat0 kcal
-
5.5g tojás7 kcal
A krémhez / mázhoz
-
6.2g víz0 kcal
-
1.5g xilit4 kcal
-
8.7g margarin62 kcal
-
14.9g cukormentes csokoládé86 kcal
A díszítéshez
-
7.5g eper2 kcal
-
10g növényi tejszín25 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
0.5g margarin4 kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 36.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 54.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 211 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 92.2 g
Zsír
-
Összesen 435.1 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3273.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 296 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 599 mg
-
Foszfor 1609 mg
-
Nátrium 661 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 511.2 g
-
Cukor 163 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 654.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2695 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 84 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 301 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 337 mg
-
Retinol - A vitamin: 2536 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1912 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 923 micro
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
250 ml víz
-
0.5 tk sütőpor
-
0.5 tk szódabikarbóna
-
2 db tojás
A krémhez / mázhoz
-
125 ml víz
A díszítéshez
-
15 dkg eper
-
2 dl növényi tejszín
A tepsi kikenéséhez
-
1 ek margarin
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük (gázsütőnél 4-esre).
- A sütőformát kivajazzuk és kibéleljük sütőpapírral (eredetileg 2 részben kellene sütni és 20 cm-es tortaformában, de én 26 cm-esben sütöm egyben, és csak a tetejére kenem a krémet).
- A kakaót a 100 g nyírfacukorral egy edénybe öntjük, és a forró vízzel összekeverjük.
- A margarint a nyírfa porcukorral habosra kavarjuk, amíg szép világos és habos nem lesz.
- A tönkölylisztet a sütőporral, szódabikarbónával összekeverjük.
- A vaníliakivonatot belekeverjük a krémes-cukros vajba, keverjük kicsit, ezt követően adagoljuk hozzá az egyik tojást, a lisztes keverék felét, a második tojást, a lisztes keverék másik felét, majd a legvégén a kakaós cukros vizet.
- Ezt a masszát öntjük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült a tészta).
- A piskótát rácsra borítjuk, amíg ki nem hűl.
- Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet: 30 g nyírfacukrot 175 g margarinnal és a 125 ml vízzel lassan összemelegítünk.
- Mikor a keverék elkezd bugyogni, levesszük a tűzről és hozzádjuk az apróra vágott diétás étcsokit. Kavargatjuk, hogy a csoki elolvadjon benne, ha szükséges, óvatosan melegítjük még addig, amíg a krém szép sima, fényes nem lesz.
- A krémet kissé lehűtjük, majd langyosan a kihűlt piskótára öntjük.
- Teljes szilárdulásig hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 165
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 26541
- Feltöltés dátuma: 2012. május 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Eredetileg Nigella főzőműsorában láttam ezt a tortareceptet, nem is hittem, hogy a régi adás receptjei is fenn vannak a honlapján, de mikor rákerestem, megtaláltam. Örültem neki, mivel épp a kisfiam első szülinapjára kerestem olyan tortareceptet, amiből ő is ehet. Így akkor először, tavaly decemberben, el is készítettem. Akkor még a hagyományos verzióban, az eredeti recept szerint, a tortalapot kettévágva, a tetejét is kissé borzasra megkenve. Mivel pár hónapja áttértünk a tejmentes és egészségesebb étkezésre, így most diabetikus és tejmentes változatban készült. Féltem, hogy a vaj helyett milyen lesz margarinnal, és a diabetikus csoki nem lesz-e keserűbb, mint a sima csoki, de NEM!!! Ugyanolyan finom, krémes lett, mint első alkalommal. Mivel szeretjük az epret, és volt is itthon, a díszítéshez azt, és cukormentes növényi habot használtam, hisz a csoki és az eper nagyon szeretik egymást. Csak ajánlani tudom, mivel finom, igazi csupacsoki álom, és gyorsan elkészül (én special, míg a kisfiam fürdött, 20 perc alatt kevertem össze a piskótatésztát, amíg sült, addig öltöztünk és készülődtünk a lefekvéshez, miután elaludt, összedobtam a krémet. :-)