Narancsos édeskömény-saláta pirított rákfarokkal
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A rákhoz
-
10g olívaolaj88 kcal
-
8g bazsalikom2 kcal
-
125g garnéla89 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
A salátához
-
350g édeskömény78 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
130g narancs45 kcal
Az öntethez
Összesen
888
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A rákhoz
-
40g olívaolaj354 kcal
-
30g bazsalikom7 kcal
-
500g garnéla355 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
A salátához
-
1400g édeskömény312 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
520g narancs178 kcal
Az öntethez
Összesen
3548
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A rákhoz
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
17g garnéla12 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
A salátához
-
47.6g édeskömény11 kcal
-
3.1g lilahagyma1 kcal
-
17.7g narancs6 kcal
Az öntethez
Összesen
121
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 75.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1690.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 461 mg
-
Nátrium 842 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 461.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 221 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 92 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 234 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 1767 micro
-
β-crypt 151 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2106 micro
Összesen
888
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 87 g
Zsír
-
Összesen 303 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 217 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 630 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6763.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 158 mg
-
Kálcium 1010 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 1843 mg
-
Nátrium 3369 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 144 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1845.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 884 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 56 mg
-
C vitamin: 366 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 937 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 541 micro
-
Kolin: 586 mg
-
Retinol - A vitamin: 270 micro
-
α-karotin 47 micro
-
β-karotin 7068 micro
-
β-crypt 602 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8422 micro
Összesen
3548
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 286 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
A rákhoz
-
5 ek olívaolaj
-
0.5 csokor bazsalikom
-
50 dkg garnéla
-
2 gerezd fokhagyma
-
chili ízlés szerint
-
só ízlés szerint
A salátához
-
4 közepes db édeskömény
-
1 közepes db lilahagyma
-
2 közepes db narancs
Az öntethez
Elkészítés
A rákhoz
- Először is érdemes olyan rákot venni, amin még rajta van a páncél. Ezt ügyesen lehámozzuk róla, majd félretesszük.
- Az olajat egy nagyobb serpenyőben elkezdjük hevíteni, egészen forróra! A bazsalikomleveleket egyesével beledobjuk, és 1-2 perc alatt megsütjük benne. Vigyázzunk ám, mert hamar odakap, úgyhogy résen kell lenni. Ha ez megvan, papírtörlőre szedjük, és tálalásig félrerakjuk.
- A bazsalikom után mehet bele a lefejtett rákpáncél, szintén nagy lángon, és szintén pár perc kell csak neki, amíg szép rózsaszín nem lesz. Jöhet a szűrőlapát, és most már mehet a kukába.
- Ha megvan az "ízesített" olajunk, akkor dobjuk bele a felszeletelt fokhagymát és chilit, 1-2 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a tisztított rákot. Oldalankét 2-3 perc közepes lángon elég is neki, mielőtt kivennénk sózzuk meg.
A salátához
- Az édesköményt és a lila hagymát felszeleteljük, összekeverjük.
- A narancsot meghámozzuk, majd kifilézzük, azaz levágjuk róla azt a fehér, hártyás részt. Ez inkább esztétikailag fontos, de emellett keserű is lehet tőle a saláta, szóval azért érdemes szöszölni vele.
Az öntethez
- A chilit és a bazsalikomot felaprítjuk, majd az összes többi hozzávaló egy megfelelő méretű befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 1828
- Feltöltés dátuma: 2016. november 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Gyors, üde és nagyon finom. A különlegessége egyébként a technikában rejlik, mert a sült bazsalikomlevelek amellett, hogy szuper ízt kölcsönöznek az olajnak, extra ropogósak és aromásak lesznek a végére. A másik pedig, hogy miután megpucoltuk a rákot, még véletlenül se dobjuk a kukába a páncélt, mert ez is elképesztően ízessé varázsolja az olajat!