r
Nosalty Logó

Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Csimasz
Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

  • 75 g cukor (a narancskrém helyettesíthető narancslekvárral, ami ugye savanykás, és vaj nélküli)
  • 1 közepes db narancs
  • 50 g vaj

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

3718
Kalória
51.5g
Fehérje
446g
Szénhidrátok
198.4g
Zsír
519.5g
Víz
928.4g
Koleszterin
9.3g
Rost
344.6g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

Összesen 3718 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

Összesen 7434 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

Összesen 277 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    198.4 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    928 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2404.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    603 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    1015 mg
  • Nátrium
    561 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    446 g
  • Cukor
    345 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    519.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1780 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    121 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    198 micro
  • Kolin:
    668 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1691 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    928 micro
  • β-crypt
    285 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1360 micro
Összesen 3718 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    102.9 g

Zsír

  • Összesen
    396.8 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    155 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    1857 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4809.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    1206 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    2031 mg
  • Nátrium
    1122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    892 g
  • Cukor
    689 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1039 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    3560 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    235 mg
  • D vitamin:
    375 micro
  • K vitamin:
    242 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    1337 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3382 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1857 micro
  • β-crypt
    569 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2721 micro
Összesen 7434 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 277 kcal

Elkészítés

Lime-piskóta

  1. A lisztet és sütőport egy tálba szitáljuk.
  2. A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót is.
  4. A lime kifacsart levét és lereszelt héját hozzáadjuk a liszthez, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül a habbá vert fehérjét. Óvatosan, nehogy összetörjön a hab, összedolgozzuk, és kizsírozott, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. Ez a mennyiség 20 cm átmérőjű tortaformához elég, három lap lesz belőle.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.
  6. A lime-ot helyettesíthetjük bolti előkészített trópusi gyümölcs keverékkel is, ebben az esetben lisztben forgassuk meg, mielőtt beletesszük, mert a kockákra vágott gyümölcshéj lesüllyed a tésztánkban. Amikor készen van, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
  7. Ha kihűlt, a piskótát három felé vágjuk, és megtöltjük házi narancslekvárral vagy narancskrémmel. Én lekvárt használtam, a vaj szándékos mellőzése miatt, de ha másnak készítem, vagy nincs otthon savanykás lekvár, akkor narancskrémet használok alternatívaként.

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

  1. Felverjük a tojást a narancslével, majd keverjük hozzá a cukrot és a reszelt héját.
  2. Tegyük gőzfürdőbe, és adagoljuk hozzá a vajat. Kevergessük addig, míg a vaj egészen fel nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha a fakanalat belemártva bevonatot képez rajta, nem csöpög le. Hallottam már úgy is, hogy "rózsapróbának" hívják, mert ha ráfújunk a fakanálra, és a massza rózsa alakban ráncosodik, akkor jó.
  3. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, csak ezután töltsük a piskótába.

Citromos csokoládé mousse

  1. Verjük fel a tejszínhabot, közben a zselatint áztassuk be.
  2. A csokoládét gőzfürdőben olvasszuk fel, közben a tojást dolgozzuk össze a cukorral.
  3. Ha a tűzről levéve a csokoládé kihűlt, keverjük bele a cukros tojást, majd a tejszínhab egy részét. Óvatosan, lassú kézmozdulatokkal fordítsuk bele a habot, semmiképp ne törjük össze a habot! Ekkor adjuk hozzá a már kihűlt, de még folyékony zselatin felét, és azt is dolgozzuk el.
  4. Ezután mehet bele a narancs lereszelt héja, kifacsart leve, az alkohol, majd az eldolgozást követően a maradék zselatin. Végül a hab, amit nagyon óvatosan keverünk bele, hogy a mousse légies, könnyű maradjon, ne essen össze.
  5. Ha készen vagyunk, töltsük a kívánt formába, amiben majd megdermedhet. Kissé rázogassuk meg, hogy egyenletesen terüljön el. Tegyük hűtőszekrénybe, legalább három órát hagyjuk dermedni.
  6. A mousse akkor tökéletes, ha a hűtőből kivéve egy forró vízbe mártott kanállal tudunk belőle kimerni egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy elfolyna. Légiesnek, könnyűnek kell lennie.
  7. Jó tanács: Ha még a hűtőbe tétele előtt érezzük, hogy valószínűleg folyós marad, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. Ez esetben nem lesz se légies, se könnyű, de az íze legalább finom, és nincs kudarcélményünk. :)

Bársonyos narancszselé

  1. A csokoládé mousse-t szerettem volna valamivel feldobni, ami nem tejszínhab, így egy narancs leszűrt levében oldottam fel a zselatint, majd felforraltam. A végeredménnyel nem voltam túl elégedett, ezért tettem bele egy csipetnyi lüszterport, ami abszolút nem kötelező hozzávaló, csak elárulom, hogy mitől csillog szép gyöngyházfényesen a narancs zselé. (A lüszter karácsonyról maradt, és fondanthoz való, íztelen, színtelen, de kíváncsi voltam, hogy fest ezen a desszerten, és nem bántam meg.)
  2. Ha a zselé a forralást követően kissé kihűlt, a mousse-ra kanalazzuk. De mindenképp várjunk vele, mert ha melegen tesszük rá, összeesik a hideg krém alatta.
  3. Ezután tegyük vissza a hűtőszekrénybe tálalásig.

Dekoráció

  1. A dekoráció a tányéron: - piros színű zseléből (ugyanezen eljárással készült) dinnyevájóval készített gömbök - szív alakú színezett linzerek - mini habcsók tojáshabból - reszelt narancshéj

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 20

Ennek a desszertnek sajátos története van. Mire megtanultam sütni, kiderült, hogy életem párja egyáltalán nincs oda a túlontúl édes dolgokért, vagy a vaj hozzáadásával készült édességekért. Ezért neki mindig "fel kell találni" valami újat, ha igazán meg akarom lepni. Ez a recept is az ő számára, és (most már) a megosztással a többi nem túl édesszájú részére készült. Kicsit időigényes, de a siker garantált mindazok körében, akik kedvelik a citrusfélék fanyar ízét. Sokáig kóstolgattam, finomítottam, míg elnyerte végleges formáját ez a nem túl édes, nem túl tömény, nem émelyítő desszert. Legfőképpen azért jelentett kihívást, mert én a csokoládét vattacukorral enném, a savanyú gyümölcsöket meg nem kifejezetten kedvelem. De mindent összevetve: megérte!  Jó étvágyat kívánok hozzá, és a kísérletezőknek pedig sok sikert! :)   

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Lakos Benedek

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!