Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
Lime-piskóta
-
43g lime11 kcal
-
113g finomliszt410 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
113g margarin807 kcal
-
113g porcukor435 kcal
-
0g só0 kcal
Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint
Citromos csokoládé mousse
-
55g tojás69 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
125g habtejszín365 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
18 kcal
Bársonyos narancszselé
-
2g lapzselatin7 kcal
-
100g narancslé47 kcal
Dekoráció
-
25g fehér csokoládé135 kcal
-
10g pisztácia57 kcal
-
10g áfonya6 kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
Lime-piskóta
-
85g lime21 kcal
-
225g finomliszt819 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
225g margarin1613 kcal
-
225g porcukor871 kcal
-
0g só0 kcal
Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint
Citromos csokoládé mousse
-
110g tojás138 kcal
-
4g lapzselatin14 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
16g grand marnier37 kcal
Bársonyos narancszselé
-
4g lapzselatin14 kcal
-
200g narancslé94 kcal
Dekoráció
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
20g pisztácia114 kcal
-
20g áfonya11 kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
Lime-piskóta
-
3.2g lime1 kcal
-
8.4g finomliszt31 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
8.4g margarin60 kcal
-
8.4g porcukor33 kcal
-
0g só0 kcal
Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint
Citromos csokoládé mousse
-
4.1g tojás5 kcal
-
0.1g lapzselatin1 kcal
-
9.4g habtejszín27 kcal
-
9.4g cukor36 kcal
-
3.7g fehér csokoládé20 kcal
-
6.4g citrom1 kcal
-
0.6g grand marnier1 kcal
Bársonyos narancszselé
-
0.1g lapzselatin1 kcal
-
7.5g narancslé4 kcal
Dekoráció
-
1.9g fehér csokoládé10 kcal
-
0.7g pisztácia4 kcal
-
0.7g áfonya0 kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 51.5 g
Zsír
-
Összesen 198.4 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 928 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2404.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 603 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 1015 mg
-
Nátrium 561 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 446 g
-
Cukor 345 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 519.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1780 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 117 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 121 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 668 mg
-
Retinol - A vitamin: 1691 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 928 micro
-
β-crypt 285 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1360 micro
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 102.9 g
Zsír
-
Összesen 396.8 g
-
Telített zsírsav 151 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 155 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 1857 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4809.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 211 mg
-
Kálcium 1206 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 214 mg
-
Foszfor 2031 mg
-
Nátrium 1122 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 892 g
-
Cukor 689 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1039 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 3560 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 235 mg
-
D vitamin: 375 micro
-
K vitamin: 242 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 1337 mg
-
Retinol - A vitamin: 3382 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1857 micro
-
β-crypt 569 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2721 micro
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Hozzávalók
Lime-piskóta
-
1 közepes db lime
-
225 g finomliszt
-
2 kk sütőpor
-
4 db tojás
-
225 g margarin
-
225 g porcukor
-
1 csipet só
Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint
Citromos csokoládé mousse
-
2 db tojás
-
2 db lapzselatin
-
250 g cukor
-
100 g fehér csokoládé
-
1 db citrom
Bársonyos narancszselé
-
2 db lapzselatin
Dekoráció
-
50 g fehér csokoládé
Elkészítés
Lime-piskóta
- A lisztet és sütőport egy tálba szitáljuk.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót is.
- A lime kifacsart levét és lereszelt héját hozzáadjuk a liszthez, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül a habbá vert fehérjét. Óvatosan, nehogy összetörjön a hab, összedolgozzuk, és kizsírozott, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. Ez a mennyiség 20 cm átmérőjű tortaformához elég, három lap lesz belőle.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.
- A lime-ot helyettesíthetjük bolti előkészített trópusi gyümölcs keverékkel is, ebben az esetben lisztben forgassuk meg, mielőtt beletesszük, mert a kockákra vágott gyümölcshéj lesüllyed a tésztánkban. Amikor készen van, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, a piskótát három felé vágjuk, és megtöltjük házi narancslekvárral vagy narancskrémmel. Én lekvárt használtam, a vaj szándékos mellőzése miatt, de ha másnak készítem, vagy nincs otthon savanykás lekvár, akkor narancskrémet használok alternatívaként.
Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint
- Felverjük a tojást a narancslével, majd keverjük hozzá a cukrot és a reszelt héját.
- Tegyük gőzfürdőbe, és adagoljuk hozzá a vajat. Kevergessük addig, míg a vaj egészen fel nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha a fakanalat belemártva bevonatot képez rajta, nem csöpög le. Hallottam már úgy is, hogy "rózsapróbának" hívják, mert ha ráfújunk a fakanálra, és a massza rózsa alakban ráncosodik, akkor jó.
- A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, csak ezután töltsük a piskótába.
Citromos csokoládé mousse
- Verjük fel a tejszínhabot, közben a zselatint áztassuk be.
- A csokoládét gőzfürdőben olvasszuk fel, közben a tojást dolgozzuk össze a cukorral.
- Ha a tűzről levéve a csokoládé kihűlt, keverjük bele a cukros tojást, majd a tejszínhab egy részét. Óvatosan, lassú kézmozdulatokkal fordítsuk bele a habot, semmiképp ne törjük össze a habot! Ekkor adjuk hozzá a már kihűlt, de még folyékony zselatin felét, és azt is dolgozzuk el.
- Ezután mehet bele a narancs lereszelt héja, kifacsart leve, az alkohol, majd az eldolgozást követően a maradék zselatin. Végül a hab, amit nagyon óvatosan keverünk bele, hogy a mousse légies, könnyű maradjon, ne essen össze.
- Ha készen vagyunk, töltsük a kívánt formába, amiben majd megdermedhet. Kissé rázogassuk meg, hogy egyenletesen terüljön el. Tegyük hűtőszekrénybe, legalább három órát hagyjuk dermedni.
- A mousse akkor tökéletes, ha a hűtőből kivéve egy forró vízbe mártott kanállal tudunk belőle kimerni egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy elfolyna. Légiesnek, könnyűnek kell lennie.
- Jó tanács: Ha még a hűtőbe tétele előtt érezzük, hogy valószínűleg folyós marad, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. Ez esetben nem lesz se légies, se könnyű, de az íze legalább finom, és nincs kudarcélményünk. :)
Bársonyos narancszselé
- A csokoládé mousse-t szerettem volna valamivel feldobni, ami nem tejszínhab, így egy narancs leszűrt levében oldottam fel a zselatint, majd felforraltam. A végeredménnyel nem voltam túl elégedett, ezért tettem bele egy csipetnyi lüszterport, ami abszolút nem kötelező hozzávaló, csak elárulom, hogy mitől csillog szép gyöngyházfényesen a narancs zselé. (A lüszter karácsonyról maradt, és fondanthoz való, íztelen, színtelen, de kíváncsi voltam, hogy fest ezen a desszerten, és nem bántam meg.)
- Ha a zselé a forralást követően kissé kihűlt, a mousse-ra kanalazzuk. De mindenképp várjunk vele, mert ha melegen tesszük rá, összeesik a hideg krém alatta.
- Ezután tegyük vissza a hűtőszekrénybe tálalásig.
Dekoráció
- A dekoráció a tányéron: - piros színű zseléből (ugyanezen eljárással készült) dinnyevájóval készített gömbök - szív alakú színezett linzerek - mini habcsók tojáshabból - reszelt narancshéj
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3763
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 24.
Receptjellemzők
Ennek a desszertnek sajátos története van. Mire megtanultam sütni, kiderült, hogy életem párja egyáltalán nincs oda a túlontúl édes dolgokért, vagy a vaj hozzáadásával készült édességekért. Ezért neki mindig "fel kell találni" valami újat, ha igazán meg akarom lepni. Ez a recept is az ő számára, és (most már) a megosztással a többi nem túl édesszájú részére készült. Kicsit időigényes, de a siker garantált mindazok körében, akik kedvelik a citrusfélék fanyar ízét. Sokáig kóstolgattam, finomítottam, míg elnyerte végleges formáját ez a nem túl édes, nem túl tömény, nem émelyítő desszert. Legfőképpen azért jelentett kihívást, mert én a csokoládét vattacukorral enném, a savanyú gyümölcsöket meg nem kifejezetten kedvelem. De mindent összevetve: megérte! Jó étvágyat kívánok hozzá, és a kísérletezőknek pedig sok sikert! :)