"Nahát"-torta
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
65g porcukor252 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
16g feketekávé1 kcal
-
56g vaj403 kcal
-
66 kcal
-
63g babapiskóta235 kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
260g porcukor1006 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
64g feketekávé6 kcal
-
225g vaj1613 kcal
-
115g cukrozatlan kakaópor262 kcal
-
250g babapiskóta940 kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
23.2g porcukor90 kcal
-
14.7g tojás19 kcal
-
3.6g tojássárgája12 kcal
-
5.7g feketekávé1 kcal
-
20.1g vaj144 kcal
-
10.3g cukrozatlan kakaópor23 kcal
-
22.3g babapiskóta84 kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 57.6 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 730.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 337 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.7 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 58.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 481 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 203 mg
-
Retinol - A vitamin: 473 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 303 micro
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 230.3 g
-
Telített zsírsav 131 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1458 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2920.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 338 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 649 mg
-
Foszfor 1346 mg
-
Nátrium 461 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 522.7 g
-
Cukor 360 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 234 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1924 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 206 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 812 mg
-
Retinol - A vitamin: 1890 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 391 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1212 micro
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 20.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 261 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Hozzávalók
-
260 g porcukor
-
3 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
8 ek feketekávé
-
225 g vaj
-
115 g cukrozatlan kakaópor
-
25 dkg babapiskóta
Elkészítés
- A tojásokat és a plusz sárgájákat egy lábosba ütjük. Hozzáadjuk a kávét (8 ek vízben feloldott 1 ek nescafé is jó) és 170 g cukrot is.
- A fentieket alacsony lángon (akár gőz fölött) elkezdjük melegíteni, és robotgéppel folyamatosan keverve addig keverjük, míg besűrűsödik. (Nem csinálunk belőle rántottát!) Lehetőleg egy éjszakán át hűlni hagyjuk, de legalább pár órát.
- Másnap alaposan elkeverjük a vajat a kakaóval és 85 g porcukorral vagy nagyon pici, forró kávéban feloldott cukorral.
- A kihűlt tojásos krémet és a vajas masszát összemixeljük.
- Lerakunk egy réteg babapiskótát egy gyűrűs tortaforma aljára, elég helyet hagyva a szélen állóknak. A gyűrűt koronaszerűen kibéleljük további babapiskótákkal. (Ebben segíthet egy kis massza, de, amint a képen is látszik, én ezt lespóroltam.)
- Az alsó réteget meglocsoljuk egy kis kávéval, hogy könnyebben lehessen majd vágni a tortát, majd ráöntjük a kakaós massza felét.
- Lerakunk egy újabb piskótaréteget, majd a tortát a massza másik felével borítjuk. (Akár 3 rétegben is lerakhatjuk a krémet-piskótát.) Pár órára hűtőbe tesszük, onnan tálaljuk.
- Tepsi mérete: 26
- Receptkönyvben: 386
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 129907
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 11.
Ajánló
Mondom, látszik a képen, hogy én az oldalsó babapiskótákat lespóroltam, nem volt jó döntés. Kell bele a tészta, mert nagyon tömény a krém. A vízszintesen lerakott piskótákról ne hagyjuk le a kávélocsolást, mert enyhíti a krém édességét. Ezen kívül még azt kell megjegyeznem, hogy eredetileg nem porcukor, hanem cukor szerepelt a krém mindkét felében, de a vajas masszában egyáltalán nem oldódott fel, kicsit roszogott az ember foga alatt. Ezért inkább a porcukrot javaslom, legalábbis abba az összetevőbe, vagy pedig az egyik hozzászóló (Onicsicsi) által szorgalmazott cukorszirupot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Ahogy azt már korábban meséltem, Oxfordban megismerkedtem egy nagyon kedves apácával. Az apai ágról magyar származású Judith nővér annak idején nemcsak rengeteg finom, házi termesztésű gyümölccsel ajándékozott meg bennünket, de elárulta egyik kedvenc családi tortája receptjét is. Most, mikor hazaérve meglátogattam közös ismerősünket, Judith másodunokanagynénjét, gondoltam, meglepetésként elkészítem neki a magyar részről származó "Nahát"-tortát. Ugyan nekem nem műfajom ez a krémes-babapiskótás dolog, nagyon finom, bár elég tömény édességről van szó. (Tapasztalatokat ld. az ajánlatban.) Ennél izgibb a Judith által elmesélt sztori. Az ő dédnagymamájától származik a recept, aki Alsógödön élt, és rengeteg tortát sütött. Vele lakott két agglegény testvére is. Mikor egyik vasárnap lelkendezve mesélte nekik, hogy új receptet próbált ki, egyikük ironikusan megjegyezte: "Nahát! Torta!" Azóta "Nahát-torta" néven fut ez a kakaós-kávés finomság, illetve a magyarul már nem beszélő Judith "Well-well cake" néven emlegette.