r
Nosalty Logó

"Nahát"-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
"Nahát"-torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 1041 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 4164 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 373 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    57.6 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    730.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.7 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    481 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    203 mg
  • Retinol - A vitamin:
    473 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    303 micro
Összesen 1041 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    230.3 g
  • Telített zsírsav
    131 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1458 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2920.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    338 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    649 mg
  • Foszfor
    1346 mg
  • Nátrium
    461 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    522.7 g
  • Cukor
    360 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    234 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1924 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    206 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    171 micro
  • Kolin:
    812 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1890 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    391 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1212 micro
Összesen 4164 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    261 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 373 kcal

Elkészítés

  1. A tojásokat és a plusz sárgájákat egy lábosba ütjük. Hozzáadjuk a kávét (8 ek vízben feloldott 1 ek nescafé is jó) és 170 g cukrot is.
  2. A fentieket alacsony lángon (akár gőz fölött) elkezdjük melegíteni, és robotgéppel folyamatosan keverve addig keverjük, míg besűrűsödik. (Nem csinálunk belőle rántottát!) Lehetőleg egy éjszakán át hűlni hagyjuk, de legalább pár órát.
  3. Másnap alaposan elkeverjük a vajat a kakaóval és 85 g porcukorral vagy nagyon pici, forró kávéban feloldott cukorral.
  4. A kihűlt tojásos krémet és a vajas masszát összemixeljük.
  5. Lerakunk egy réteg babapiskótát egy gyűrűs tortaforma aljára, elég helyet hagyva a szélen állóknak. A gyűrűt koronaszerűen kibéleljük további babapiskótákkal. (Ebben segíthet egy kis massza, de, amint a képen is látszik, én ezt lespóroltam.)
  6. Az alsó réteget meglocsoljuk egy kis kávéval, hogy könnyebben lehessen majd vágni a tortát, majd ráöntjük a kakaós massza felét.
  7. Lerakunk egy újabb piskótaréteget, majd a tortát a massza másik felével borítjuk. (Akár 3 rétegben is lerakhatjuk a krémet-piskótát.) Pár órára hűtőbe tesszük, onnan tálaljuk.
  • Tepsi mérete: 26
  • Receptkönyvben: 386
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 129907
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 11.

Ajánló

Mondom, látszik a képen, hogy én az oldalsó babapiskótákat lespóroltam, nem volt jó döntés. Kell bele a tészta, mert nagyon tömény a krém. A vízszintesen lerakott piskótákról ne hagyjuk le a kávélocsolást, mert enyhíti a krém édességét. Ezen kívül még azt kell megjegyeznem, hogy eredetileg nem porcukor, hanem cukor szerepelt a krém mindkét felében, de a vajas masszában egyáltalán nem oldódott fel, kicsit roszogott az ember foga alatt. Ezért inkább a porcukrot javaslom, legalábbis abba az összetevőbe, vagy pedig az egyik hozzászóló (Onicsicsi) által szorgalmazott cukorszirupot.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Ahogy azt már korábban meséltem, Oxfordban megismerkedtem egy nagyon kedves apácával. Az apai ágról magyar származású Judith nővér annak idején nemcsak rengeteg finom, házi termesztésű gyümölccsel ajándékozott meg bennünket, de elárulta egyik kedvenc családi tortája receptjét is. Most, mikor hazaérve meglátogattam közös ismerősünket, Judith másodunokanagynénjét, gondoltam, meglepetésként elkészítem neki a magyar részről származó "Nahát"-tortát. Ugyan nekem nem műfajom ez a krémes-babapiskótás dolog, nagyon finom, bár elég tömény édességről van szó. (Tapasztalatokat ld. az ajánlatban.) Ennél izgibb a Judith által elmesélt sztori. Az ő dédnagymamájától származik a recept, aki Alsógödön élt, és rengeteg tortát sütött. Vele lakott két agglegény testvére is. Mikor egyik vasárnap lelkendezve mesélte nekik, hogy új receptet próbált ki, egyikük ironikusan megjegyezte: "Nahát! Torta!" Azóta "Nahát-torta" néven fut ez a kakaós-kávés finomság, illetve a magyarul már nem beszélő Judith "Well-well cake" néven emlegette.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...