r
Nosalty Logó

Nagyhaluska leves a Jászságból

0,0

0 ÉRTÉKELÉS10 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Bjkata
Nagyhaluska leves a Jászságból
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

208
Kalória
4.9g
Fehérje
37.4g
Szénhidrátok
4.5g
Zsír
488.5g
Víz
-
Koleszterin
3.8g
Rost
2.9g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 828 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    488.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    345 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    191 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    728 micro
Összesen 208 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    986.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    368 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    1953.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1378 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    131 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    764 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14076 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2914 micro
Összesen 828 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    86 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    218 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 37 kcal

Elkészítés

  1. A hagymát nagyon apró kockákra vágva üvegesre pirítjuk egy kevés olajjal.
  2. Beletesszük az ízlés szerint karikákra vagy hosszabb darabokra vágott sárgarépát és petrezselymet.
  3. Egy kicsit még együtt pirítjuk a zöldségeket a hagymával.
  4. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverünk 1tk pirospaprikát.
  5. Felöntjük 1,5 liter vízzel.
  6. Beletesszük a hosszában 4-4 darabra vágott burgonyát. (Ebből készül majd a gombóc, ezért kell ilyen nagy darabokban beletenni, mert így könnyebb lesz a levesből kiszedni, ha megfőtt.)
  7. Hozzáadjuk a zellert, a sót, és 30 percig főzzük forrástól számítva.
  8. A krumplikat kiszedjük a levesből, kicsit még megsózzuk, forrón áttörjük krumplinyomóval.
  9. A leveshez ilyenkor még egy fél pohárnyi vizet önthetünk, és újra felforraljuk.
  10. Ha a krumpli már langyosra hűlt, 10-15 dkg liszttel összegyúrjuk. Ne legyen se túl kemény, se túl lágy a tészta.
  11. Gombócokat formálunk belőle, és ha az összes gombóc elkészült, belefőzzük a gombócokat a levesbe.
  12. Amikor minden gombóc feljött a leves tetejére, egyet kiemelünk, szétvágunk, és ha megfőtt, akkor elkészült a levesünk.
  13. Azonnal tálaljuk, mert ez a leves csak frissen fogyasztható, nem jó újra melegíteni, mert a gombócok eláznak a levesben, ha órákig benne állnak.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 45 perc

Ez egy nagyon-nagyon régi recept. Anyukám a nagymamámtól tanulta, és valószínűleg ő is az édesanyjától.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Almaleves

Ha szeretitek a gyümölcsből készült leveseket, akkor az őszi-téli időszak beköszöntével ez a tejszínes almaleves remek választás lehet, ha bő fél óra alatt készítenétek valami ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!