Nagy üveg kovászos uborka
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
1 db 5 literes üveghez
Összesen
75
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
1 db 5 literes üveghez
Összesen
746
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1611.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 1333 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 644.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 154 micro
-
β-crypt 89 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
75
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.5 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16119.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 1103 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 598 mg
-
Foszfor 1023 mg
-
Nátrium 13327 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.5 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 6446.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 866 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 253 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 565 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 553 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 377 micro
-
β-karotin 1545 micro
-
β-crypt 892 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
Összesen
746
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 95.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
11
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
1 db 5 literes üveghez
- A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra kihűtjük. (Literenként 1 ek só szükséges.) Belekeverjük az ecetet.
- Közben az uborkát előkészítjük. Egyforma, kisebbméretű (kb. 10-12 cm-es)uborkát használjunk. Egyrészt ez finomabb, másrészt jobban kitölti az üveget. Az uborkát megmossuk, a "szőrt" lesikáljuk róla. Két végét levágjuk. Most meg is nyalhatjuk, hogy biztosan ne legyen keserű - lehetőleg a levágott részt nyaljuk meg, ne azt, amit az üvegbe teszünk! Az uborkát behasítjuk előbb az egyik vége felől, majd erre derékszögben a másik vége felől is.
- Az üveg aljára tesszük a kapor egyik felét, és jó szorosan rárétegezzük az uborkát. Közbe-közbe dugjuk belea fokhagymát és a maradék kaprot is.
- A kenyérszeletet megpirítjuk - így kevésbé fog szétmállani.
- Csurig felöntjük a sós vízzel,tetejére nyomjuk a kenyeret. Egy kistányért aljával lefelé ráteszünk, ezzel is benyomjuk a kenyeret a lébe.
- 2 napig érleljük a tűző napon. Ezután a kenyeret lehalásszuk és még 2-3 napig érleljük a napon.
- Átszűrt levével felöntve, hűtőben tároljuk, 2 hétig biztosan eláll. (Néha kicsit "pillésedik" az uborka felülete, de ez az állagán nem ront, le is moshatjuk róla.)
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 31203
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 07.
Ajánló
Jól behűtve gyakorlatilag bármihez jó, a zsíros kenyértől a bélszínig. A leve üdítőnek is kitűnő!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Forróságot jósolnak a hétvégére, épp meg fog érni a kovászos. (Kitettem az erkélyre, a macska legnagyobb örömére.) A fenti adag pontosan 1 darab 5 literes üvegre van méretezve. Elronthatatlan, csak a hirtelen beálló hűvös idő árthat neki, de az végzetes. Fontos azonban az uborka minősége. Kovászolni csak a szúrós, szőrös felszínű uborka jó, én ebből is a kisebb méretűt ajánlom, mert nem kemény a magja, vékony a bőre és könnyebben megérik. Végül is kovászolható a nagy kajla, sárgás uborka is, de fele ilyen finom sincs.