Mogyoróvajas lávasüti
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
Töltelék
-
12g mogyoróvaj72 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
2g porcukor7 kcal
Tészta
-
29g vaj206 kcal
-
38g étcsokoládé205 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
9g finomliszt32 kcal
Edény kilisztezéséhez
-
7g vaj50 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
6 kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
Töltelék
-
48g mogyoróvaj287 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
7g porcukor27 kcal
Tészta
-
115g vaj825 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
35g finomliszt127 kcal
Edény kilisztezéséhez
-
28g vaj201 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
23 kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
Töltelék
-
7g mogyoróvaj42 kcal
-
2g vaj15 kcal
-
1g porcukor4 kcal
Tészta
-
16.7g vaj120 kcal
-
21.8g étcsokoládé119 kcal
-
24g tojás30 kcal
-
14.6g cukor56 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
Edény kilisztezéséhez
-
4.1g vaj29 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
1.5g cukrozatlan kakaópor3 kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 53.6 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 481.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 231 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.6 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 36.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 327 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 321 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.7 g
Zsír
-
Összesen 214.6 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 890 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1925.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 248 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 381 mg
-
Foszfor 922 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 254.5 g
-
Cukor 185 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 144.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1309 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 493 mg
-
Retinol - A vitamin: 1286 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 287 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 790 micro
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 21 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 191 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Hozzávalók
Töltelék
-
3 ek mogyoróvaj
-
1 ek vaj
-
1 ek porcukor
Tészta
-
115 g vaj
-
3 db tojás
-
100 g cukor
-
35 g finomliszt
Edény kilisztezéséhez
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Töltelék
- Először készítsük el a tölteléket. A mogyoróvajat keverjük el a puha vajjal és porcukorral.
- A sütőforma méretétől függően osszuk a krémet egyenlő részekre. Én kiskanállal 10 kis kupacot raktam egy tányérra, de utólag azt tapasztaltam, hogy a tésztából akár 12 süti is kijönne, szóval 12 részre is lehet osztani. Ramekint használva nyilván kevesebb, és nagyobb kupacok kellenek.:)
- A tölteléket tányérostul betesszük a fagyasztóba, amíg a tészta elkészül.
Tészta
- A lisztet keverjük össze a kakaóporral.
- A ramekineket vagy szilikon formákat kenjük ki olvasztott vajjal vagy olajjal, és lisztezzük ki a kakaóporos liszttel.
Edény kilisztezéséhez
- A vajat és az étcsokit olvasszuk össze kis lángon, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
- A tojást verjük fel a cukorral (kézzel és géppel is lehet természetesen).
- A kb. kézmelegre hűlt olvasztott csokit öntsük a cukros tojáshoz, és keverjük össze.
- Végül öntsük a lisztet is a többi hozzávalóhoz, és keverjük össze. Egy viszonylag folyós állagú krémet kapunk így.
- A kilisztezett formákat félig töltsük meg a tésztával, majd vegyük ki a fagyasztóból a mogyoróvajas töltelék kupacokat, és tegyük bele a formákba. Ezután kanalazzunk még tésztát a tetejére úgy, hogy a töltelékkupacokat befedje teljesen. Nem kell a formát teljesen teli tölteni, meg fognak úgyis nőni a sütik.
- Tegyük a 210 fokra előmelegített sütőbe a sütiket, és süssük őket 12-16 percig, a mérettől függően. A muffinformákba nekem kb. 12-14 perc alatt lettek kész, ramekinben egy pár perccel tovább kell sütni. Akkor jó, ha a süti feljött, és a teteje kiszáradt és megrepedezett (viszont a belseje még puha).
- Miután kivettük a sütőből, 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki a formából, és a tetejét megszórhatjuk porcukorral. Még melegen tálaljuk! Egy gombóc vaníliafagyi remekül illik hozzá.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1007
- Feltöltés dátuma: 2016. június 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Már régóta ki akartam próbálni a lávasütit, ezt a receptet egy amerikai blogon találtam, és első próbálkozásra egész jó ki süti kerekedett belőle. Az eredeti recept 8 cm-es átmérőjű ramekin edényt használt, viszont nekem nincs olyanom, úgyhogy helyette szilikon muffin formákban sütöttem őket, így több kicsi sütim lett, egyébként viszont teljesen jól beváltak. A 8 cm-es ramekin edényben 4 db süti készül, míg a muffinformákban 10-12 db. Érdemes még melegen tálalni, legalábbis a lávasüti arról kapta a nevét, hogy a belsejében lévő olvadt krém a felvágás során kifolyik. A süti hidegen is nagyon finom, viszont a töltelék addigra már megszilárdult benne, szóval inkább egy mogyoróvajjal töltött muffinra emlékeztet. A mogyoróvaj akár nutellára is cserélhető. Egy kis vaníliafagyi igazán jól illik ehhez a desszerthez.