Mocskos tészta-Anyóca módra
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
A házitésztához
-
248g rétesliszt901 kcal
-
0g só0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
9 kcal
-
2g só0 kcal
A tetejére
-
75g mák394 kcal
-
50g dió327 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
-
75g dió491 kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
A házitésztához
-
990g rétesliszt3604 kcal
-
0g só0 kcal
-
660g tojás831 kcal
-
35 kcal
-
6g só0 kcal
A tetejére
-
300g mák1575 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
400g szilvalekvár620 kcal
-
300g dió1962 kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
A házitésztához
-
34.6g rétesliszt126 kcal
-
0g só0 kcal
-
23.1g tojás29 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
-
0.2g só0 kcal
A tetejére
-
10.5g mák55 kcal
-
7g dió46 kcal
-
14g szilvalekvár22 kcal
-
10.5g dió69 kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.3 g
Zsír
-
Összesen 129.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 85 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4493 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 1320 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 530 mg
-
Foszfor 1640 mg
-
Nátrium 815 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 265.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 149.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 317 micro
-
Kolin: 508 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 786 micro
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 305.3 g
Zsír
-
Összesen 519.7 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 338 g
-
Koleszterin 2161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17971.8 g
-
Cink 54 mg
-
Szelén 579 mg
-
Kálcium 5279 mg
-
Vas 66 mg
-
Magnézium 2119 mg
-
Foszfor 6559 mg
-
Nátrium 3258 mg
-
Réz 15 mg
-
Mangán 44 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1060.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 119 mg
VÍZ
-
Összesen 598.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 934 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 476 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1266 micro
-
Kolin: 2032 mg
-
Retinol - A vitamin: 929 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3145 micro
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 628.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A házitésztához
- A már ismeretes módon, lisztből, tojásból, pici sóból tésztát gyúrunk.
- Pihentetjük, majd kinyújtjuk, feltekerjük, felvágjuk, és rövid - metéltekre vágjuk. Forró, lobogó, sós, olajos vízben kifőzzük. Nem szűrjük le hideg vízzel.
- Amennyiben ez nem áll módunkban, vásárolt rövidmetélt tésztát, (ez az igazi), vagy rövidcső esetleg kagyló tésztát sós, olajos forró vízben kifőzünk, a vizet leöntve, tepsibe téve, jó sok házi szilvalekvárral lelocsolva, átkeverjük.
- Első változatát adarált dióval átkeverjük, tetejét a durvára vágottal szórva, sütőben 15 percig, amíg átpirul a teteje, sülni hagyjuk, tálaljuk.
- Második változatát darált mákkal tálaljuk. Ezzel nem szoktuk összesütni(amúgy lehet).
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x20x8,
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 16351
- Feltöltés dátuma: 2010. december 12.
Ajánló
Elkészítése: úgy adom meg, mintha a diós változata lenne, és sütni kellene. Mocskosnak viszont a szilvalekvárost hívjuk. Mindenki maga dönti el, melyik lekvárral szereti a család, és hogy összesüti-e, vagy nem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Régen, édesanyám, gyerek és kiskamasz koromban, mindig gyúrta és saját maga készítette a tésztát. Lehetett az levesbe való: kocka, vékony csík, eperlevél, zabszem. Ugyanígy készült a köretnek való: nagy kocka, rövid metélt, hosszú metélt, csusza tészta, lebbencs tészta. Akkortájt, anyum, a nagybátyám kedvencét főzte, ő volt a kőműves mesterünk, mivel éppen építkeztünk,(1982-1983-as évek). Bablevest, és sárgabarack lekváros tésztát készített. Sokszor. Babgulyás, lekváros-diós összesütött tésztát... Mert azt "csak anyukám tudta úgy." Legalábbis a nagybátyám szerint !!(Persze a titka az, hogy a forró kifőtt tésztára kell alapozni, a nagynéném mindig a hideg lekvárt tette, és az lehangolta a tészta élvezetét. Pista bácsi meg csak ette, ette...igaza volt! A friss jobb! Az a tészta rövidmetélt volt, kifőzve, sárgabarack lekvárral, ami házi volt, mert akkor még volt sárgabarackfánk, jól meglocsolta, átkeverte anyum, én a darált dióval kevertem át, és jól megszórtam a durvára tört dióval, be a sütőbe és amikor már egy kicsit a teteje ropogós lett, kész volt. Ma már, rájöttem, nincs új a nap alatt, hisz a TV Paprika műsorait nézve, megtaláltam egy számomra furcsa,de biztatóan izgalmas, kipróbálni való ízvilágot, és abban a főzőműsor sorozatban láttam ezt a tésztát, ezzel a szilvalekvárral, és ezzel a furcsa névvel. Ez a műsor Bódi Margó ízvilága címmel fut. Be kell "mocskítani" a tésztát, mondja Margó. Hát igen, a szép sárga tészta, a szilvalekvártól, igen jellegzetes színt kap, de nagyon finom! Ehhez is lehet a diós keverés, összesütés, vagy mákos történet. A tészta nálunk, azon a napon, amikor elkészült, kagyló volt, mert a párom dolgozott, a gyerekeim iskolába, én meg mérhetetlenül sokat ültem egy orvosi vizsgálatra várva. És már nem volt időm gyúrogatni, bár az az igazi. Mivel azonban megígértem a családnak, az este megfőzött leveshez, gyorsan kifőztem a tésztát, és jöhetett az ebéd. Én nagyon örültem, mert bár nem metélt volt a tészta, de így is sikert aratott, és elfogyott. Ajánlom kipróbálásra. Ha van türelem, akkor saját kezűleg gyúrjátok, teljesen más lesz. Friss tészta, és a tudat, hogy maga csinálta az ember. Jó próbálkozást!