r
Nosalty Logó

Mocskos tészta-Anyóca módra

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Mocskos tészta-Anyóca módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 12% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A házitésztához

A tetejére

Összesen 2485 kcal
  • 12% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A házitésztához

A tetejére

Összesen 9935 kcal
  • 12% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A házitésztához

A tetejére

Összesen 348 kcal
  • 12% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.3 g

Zsír

  • Összesen
    129.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4493 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    1320 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    530 mg
  • Foszfor
    1640 mg
  • Nátrium
    815 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    265.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    508 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    786 micro
Összesen 2485 kcal
  • 12% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    305.3 g

Zsír

  • Összesen
    519.7 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    338 g
  • Koleszterin
    2161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17971.8 g
  • Cink
    54 mg
  • Szelén
    579 mg
  • Kálcium
    5279 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    2119 mg
  • Foszfor
    6559 mg
  • Nátrium
    3258 mg
  • Réz
    15 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1060.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    119 mg

VÍZ

  • Összesen
    598.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    934 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    476 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1266 micro
  • Kolin:
    2032 mg
  • Retinol - A vitamin:
    929 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3145 micro
Összesen 9935 kcal
  • 12% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    628.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 348 kcal

Hozzávalók

A házitésztához

A tetejére

Elkészítés

A házitésztához

  1. A már ismeretes módon, lisztből, tojásból, pici sóból tésztát gyúrunk.
  2. Pihentetjük, majd kinyújtjuk, feltekerjük, felvágjuk, és rövid - metéltekre vágjuk. Forró, lobogó, sós, olajos vízben kifőzzük. Nem szűrjük le hideg vízzel.
  3. Amennyiben ez nem áll módunkban, vásárolt rövidmetélt tésztát, (ez az igazi), vagy rövidcső esetleg kagyló tésztát sós, olajos forró vízben kifőzünk, a vizet leöntve, tepsibe téve, jó sok házi szilvalekvárral lelocsolva, átkeverjük.
  4. Első változatát adarált dióval átkeverjük, tetejét a durvára vágottal szórva, sütőben 15 percig, amíg átpirul a teteje, sülni hagyjuk, tálaljuk.
  5. Második változatát darált mákkal tálaljuk. Ezzel nem szoktuk összesütni(amúgy lehet).
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x20x8,
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 16351
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 12.

Ajánló

Elkészítése: úgy adom meg, mintha a diós változata lenne, és sütni kellene. Mocskosnak viszont a szilvalekvárost hívjuk. Mindenki maga dönti el, melyik lekvárral szereti a család, és hogy összesüti-e, vagy nem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mocskos tészta-Anyóca módra
Éva-Anyóca 350 recept

Régen, édesanyám, gyerek és kiskamasz koromban, mindig gyúrta és saját maga készítette a tésztát. Lehetett az levesbe való: kocka, vékony csík, eperlevél, zabszem. Ugyanígy készült a köretnek való: nagy kocka, rövid metélt, hosszú metélt, csusza tészta, lebbencs tészta. Akkortájt, anyum, a nagybátyám kedvencét főzte, ő volt a kőműves mesterünk, mivel éppen építkeztünk,(1982-1983-as évek). Bablevest, és sárgabarack lekváros tésztát készített. Sokszor. Babgulyás, lekváros-diós összesütött tésztát... Mert azt "csak anyukám tudta úgy." Legalábbis a nagybátyám szerint !!(Persze a titka az, hogy a forró kifőtt tésztára kell alapozni, a nagynéném mindig a hideg lekvárt tette, és az lehangolta a tészta élvezetét. Pista bácsi meg csak ette, ette...igaza volt! A friss jobb! Az a tészta rövidmetélt volt, kifőzve, sárgabarack lekvárral, ami házi volt, mert akkor még volt sárgabarackfánk, jól meglocsolta, átkeverte anyum, én a darált dióval kevertem át, és jól megszórtam a durvára tört dióval, be a sütőbe és amikor már egy kicsit a teteje ropogós lett, kész volt. Ma már, rájöttem, nincs új a nap alatt, hisz a TV Paprika műsorait nézve, megtaláltam egy számomra furcsa,de biztatóan izgalmas, kipróbálni való  ízvilágot, és abban a főzőműsor sorozatban láttam ezt a tésztát, ezzel a szilvalekvárral, és ezzel a furcsa névvel. Ez a műsor Bódi Margó ízvilága címmel fut. Be kell "mocskítani" a tésztát, mondja Margó. Hát igen, a szép sárga tészta, a szilvalekvártól, igen jellegzetes színt kap, de nagyon finom! Ehhez is lehet a diós keverés, összesütés, vagy mákos történet. A tészta nálunk, azon a napon, amikor elkészült, kagyló volt, mert a párom dolgozott, a gyerekeim iskolába, én meg mérhetetlenül sokat ültem egy orvosi vizsgálatra várva. És már nem volt időm gyúrogatni, bár az az igazi. Mivel azonban megígértem a családnak, az este megfőzött leveshez, gyorsan kifőztem a tésztát, és jöhetett az ebéd. Én  nagyon örültem, mert bár nem metélt volt a tészta, de így is sikert aratott, és elfogyott. Ajánlom kipróbálásra. Ha van türelem, akkor saját kezűleg gyúrjátok, teljesen más lesz. Friss tészta, és a tudat, hogy maga csinálta az ember. Jó próbálkozást!

Hozzávalók

A házitésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...