r
Nosalty Logó

Mikszáth - avagy palócleves Gundel módra

0,0

0 ÉRTÉKELÉS12 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Mikszáth - avagy palócleves Gundel módra
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

416
Kalória
22.5g
Fehérje
28.5g
Szénhidrátok
24.8g
Zsír
555.4g
Víz
75.3g
Koleszterin
4.8g
Rost
6.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 416 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1667 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 62 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    301 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    555.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    529 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    1438 micro
  • Lut-zea
    551 micro
Összesen 416 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    99 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2954.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    793 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    1205 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.2 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    2221.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1134 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    235 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    442 micro
  • Kolin:
    380 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    181 micro
  • β-karotin
    2114 micro
  • β-crypt
    249 micro
  • Likopin
    5753 micro
  • Lut-zea
    2203 micro
Összesen 1667 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    217 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 62 kcal

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, apró kockára vágjuk. A meghámozott, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az áttört fokhagymát és a köménymagot, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.
  2. Közben megtisztítjuk a burgonyát és a zöldbabot, ez utóbbit 3 cm-s darabokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, és külön-külön lábaskában, 6-6 dl enyhén sós vízben puhára főzzük (a burgonya levébe beledobjuk a babérlevelet), főzőlevével mindkettőt a húshoz adjuk.
  3. A lisztet simára eldolgozzuk a tejfölben (először a forró levesből kiveszünk a habaráshoz egy kis adagot – hőkiegyenlítést végzünk), a leveshez keverjük, szelíd tűzön 5 percig forraljuk, utánasózzuk (ha szükséges), borsozzuk. A babérlevelet kidobjuk, a kaprot finomra vágjuk, és megszórjuk vele a leves tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 90 perc

Nagyon szeretjük a zöldbablevest. Egyszer régen ráakadtam erre a receptre, ami különlegessé, ünnepivé varázsolja a zöldbabot!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Tradicionális minestrone

Ha van olyan recept, ami tökéletesen megtestesíti a tradicionális olasz konyha szerény gazdagságát, egészen biztosan a minestrone az. A leves, amit bármelyik évszakban megfőzhetünk a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!