Mézeskalács tál
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lillia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
31g méz95 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
34g tojás43 kcal
-
0 kcal
-
44g porcukor169 kcal
-
0 kcal
Díszítés
-
7g tojás9 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
1047
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
250g méz760 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
0 kcal
-
350g porcukor1355 kcal
-
0 kcal
Díszítés
-
55g tojás69 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
8378
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
10.6g méz32 kcal
-
42.4g finomliszt154 kcal
-
8.5g margarin61 kcal
-
11.7g tojás15 kcal
-
0 kcal
-
14.8g porcukor57 kcal
-
0 kcal
Díszítés
-
2.3g tojás3 kcal
-
8.5g porcukor33 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
355
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 400.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 209 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 190.3 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 263 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
Összesen
1047
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140.8 g
Zsír
-
Összesen 198.8 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3203.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 433 mg
-
Kálcium 339 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 1675 mg
-
Nátrium 452 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1522.5 g
-
Cukor 758 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 416.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2103 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 190 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 403 micro
-
Kolin: 987 mg
-
Retinol - A vitamin: 2001 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1220 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1641 micro
Összesen
8378
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 135.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
355
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- A margarint felolvasztjuk mikróban, majd miután kihűlt, elkeverjük vele a mézet, porcukrot, szódabikarbónát, 4 tojást, fűszerkeveréket (robotgéppel).
- A masszához hozzákeverjük a lisztet, először egy fakanállal, majd kézzel összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik a táltól, nem baj, ha kicsit ragacsosnak tűnik, pihentetés után nagyon könnyen lehet dolgozni vele.
- Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, felhasználás előtt egy órával vegyük elő.
- Egy fém tálat fejjel lefelé fordítunk, és a külsejét bevonjuk alufóliával (a gyűrődéseket kézzel eldolgozzuk, minél simább legyen), a végeit belehajtjuk az alján.
- A tésztát 4 felé osztjuk, lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk egyesével, nagyjából kör alakúra.
- Az alufóliás tálat bevonjuk a tésztával, simára eldolgozzuk (mintha tortát vonnánk be marcipánnal), éles késsel vagy pizzavágóval körbevágjuk a lelógó széleket, a perem felett 1-2 mm-rel. Ne lógjon túl, mert sütés közben még megdagad a tészta.
- A levágott részből két kb. 5 mm átmérőjű, hosszú hurkát készítünk, összesodorjuk őket, és körben a tál peremére illesztjük. (Ez lesz a tálkánk pereme, de el is hagyható, vagy elég egy hurkát is körbetekerni rajta.) A tál oldalára illeszthetünk még kiszúróval készített formát, de közvetlenül perem fölé, hogy az megtartsa, sütés közben ne csússzon le. Lyukas mintát is készíthetünk a tésztába kiszúróval a tál oldalán.
- Áthelyezzük a tálat a sütőpapírral bélelt tepsire (továbbra is így, fejjel lefelé, tésztaréteggel kifelé), majd aranybarnára sütjük, kb. 25-30 perc alatt.
- Egy tojást felverünk, és a megsült tálat még forrón, ahogy kivettük a sütőből, átkenjük vele. Ha kihűlt, kivesszük a tálat, és lefejtjük a fóliát a tésztáról.
- A maradék tésztákat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és figurákat szaggatunk belőle, majd ezeket is aranybarnára sütjük, és forrón megkenjük a tojással.
Díszítés
- A tojást kettéválasztjuk.
- Kemény habot verünk a tojásfehérjéből, hozzáadjuk a citromlevet, majd az átszitált porcukrot (folyamatosan adagolva) belekeverjük, vízgőz fölött (végig lehet robotgéppel dolgozni). Akkor jó, ha már nem folyik a massza, ezután zacskóba töltjük, kisollóval 1-2 mm-es lyukat vágunk rajta.
- A tojássárgáját elosztjuk annyi felé, ahányféle ételfestékünk van, majd megszínezzük őket.
- Ecsettel megfestjük színesre a teljesen kihűlt mézeskalácsfigurákat (akár a tálakat is), majd ha megszáradtak, a cukormázzal díszítjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30*40
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 3681
- Feltöltés dátuma: 2013. december 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lillia
12 recept
A tészta receptjét édesanyám adta, ő évtizedekkel ezelőtt kapta egy kézműves vásáron. Ebből a mennyiségből, tál méretétől függően (nekem 16 cm átmérőjű van) kb. 4 db lesz, és 2-3 gáztepsi a figurákból.