r
Nosalty Logó

Mézeskalács tál

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lillia
Mézeskalács tál
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Díszítés

Összesen 1047 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Díszítés

Összesen 8378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Díszítés

Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    400.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.3 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 1047 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    140.8 g

Zsír

  • Összesen
    198.8 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3203.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    433 mg
  • Kálcium
    339 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    1675 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1522.5 g
  • Cukor
    758 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    416.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    190 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    987 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2001 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1220 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1641 micro
Összesen 8378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    135.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 355 kcal

Hozzávalók

Tészta

Díszítés

Elkészítés

Tészta

  1. A margarint felolvasztjuk mikróban, majd miután kihűlt, elkeverjük vele a mézet, porcukrot, szódabikarbónát, 4 tojást, fűszerkeveréket (robotgéppel).
  2. A masszához hozzákeverjük a lisztet, először egy fakanállal, majd kézzel összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik a táltól, nem baj, ha kicsit ragacsosnak tűnik, pihentetés után nagyon könnyen lehet dolgozni vele.
  3. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, felhasználás előtt egy órával vegyük elő.
  4. Egy fém tálat fejjel lefelé fordítunk, és a külsejét bevonjuk alufóliával (a gyűrődéseket kézzel eldolgozzuk, minél simább legyen), a végeit belehajtjuk az alján.
  5. A tésztát 4 felé osztjuk, lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk egyesével, nagyjából kör alakúra.
  6. Az alufóliás tálat bevonjuk a tésztával, simára eldolgozzuk (mintha tortát vonnánk be marcipánnal), éles késsel vagy pizzavágóval körbevágjuk a lelógó széleket, a perem felett 1-2 mm-rel. Ne lógjon túl, mert sütés közben még megdagad a tészta.
  7. A levágott részből két kb. 5 mm átmérőjű, hosszú hurkát készítünk, összesodorjuk őket, és körben a tál peremére illesztjük. (Ez lesz a tálkánk pereme, de el is hagyható, vagy elég egy hurkát is körbetekerni rajta.) A tál oldalára illeszthetünk még kiszúróval készített formát, de közvetlenül perem fölé, hogy az megtartsa, sütés közben ne csússzon le. Lyukas mintát is készíthetünk a tésztába kiszúróval a tál oldalán.
  8. Áthelyezzük a tálat a sütőpapírral bélelt tepsire (továbbra is így, fejjel lefelé, tésztaréteggel kifelé), majd aranybarnára sütjük, kb. 25-30 perc alatt.
  9. Egy tojást felverünk, és a megsült tálat még forrón, ahogy kivettük a sütőből, átkenjük vele. Ha kihűlt, kivesszük a tálat, és lefejtjük a fóliát a tésztáról.
  10. A maradék tésztákat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és figurákat szaggatunk belőle, majd ezeket is aranybarnára sütjük, és forrón megkenjük a tojással.

Díszítés

  1. A tojást kettéválasztjuk.
  2. Kemény habot verünk a tojásfehérjéből, hozzáadjuk a citromlevet, majd az átszitált porcukrot (folyamatosan adagolva) belekeverjük, vízgőz fölött (végig lehet robotgéppel dolgozni). Akkor jó, ha már nem folyik a massza, ezután zacskóba töltjük, kisollóval 1-2 mm-es lyukat vágunk rajta.
  3. A tojássárgáját elosztjuk annyi felé, ahányféle ételfestékünk van, majd megszínezzük őket.
  4. Ecsettel megfestjük színesre a teljesen kihűlt mézeskalácsfigurákat (akár a tálakat is), majd ha megszáradtak, a cukormázzal díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30*40
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 3624
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tészta receptjét édesanyám adta, ő évtizedekkel ezelőtt kapta egy kézműves vásáron. Ebből a mennyiségből, tál méretétől függően (nekem 16 cm átmérőjű van) kb. 4 db lesz, és 2-3 gáztepsi a figurákból.

Hozzávalók

Tészta

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...