Mézeskalács norika konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Balogh Nóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
75g rozsliszt262 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
75g virágméz228 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
25g margarin179 kcal
A cukormázhoz
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
1335
kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
300g rozsliszt1047 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
300g virágméz912 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
100g margarin717 kcal
A cukormázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
200g porcukor774 kcal
Összesen
5342
kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
20g finomliszt73 kcal
-
20g rozsliszt70 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
20g virágméz61 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
6.7g margarin48 kcal
A cukormázhoz
-
2.7g tojásfehérje1 kcal
-
13.3g porcukor52 kcal
Összesen
358
kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 547 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 318 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 263.8 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 57.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 262 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 248 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 161 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 341 micro
Összesen
1335
kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 81.5 g
Zsír
-
Összesen 103.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 614 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2188.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 223 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 1274 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1055.1 g
-
Cukor 600 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 229.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1049 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 112 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 270 micro
-
Kolin: 583 mg
-
Retinol - A vitamin: 994 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 645 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1365 micro
Összesen
5342
kcal
- 5% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 146 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.4 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
358
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
30 dkg rozsliszt
-
1 ek szódabikarbóna
-
1 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
30 dkg virágméz
-
15 dkg cukor
-
10 dkg margarin
A cukormázhoz
-
1 db tojásfehérje
-
20 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A mézet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a margarint és levesszük a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel, hozzáadjuk a tojást. Ezután hozzákeverjük a mézes masszát. Alaposan kidolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Nem kell megijedni, hogyha lágy a tészta, ahogy lassan kihűl, megkeményedik.
- Másnap a készítés előtt néhány órával kivesszük a hűtőből. Egy-egy nagyobb darabot kivéve újból átdolgozzuk, hogy nyújtható puhaságú legyen. Lisztezett táblán fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd szaggatjuk. Tetejére tehetünk aszalt gyümölcsdarabokat, magvakat (dió, mogyoró, mandula), vagy sütés után cukormázzal díszíthetjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük. Vigyázat! Könnyen leéghet, mert hamar megsül (kb. 7-10 perc a formák nagyságától függően).
- Cukormázzal díszítjük. A cukormázhoz a porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd apránként hozzáadagoljuk a porcukrot. Akkor jó, ha nagyon lassan folyik le a habverőről. Ha van kinyomónk, abba tesszük, ha nincs, egy erősebb anyagú nylonzacskóba, melynek a sarkából egy 2-3 mm-nyit levágunk, tetejét összekötjük vagy összegumizzuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 8 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 15815
- Feltöltés dátuma: 2012. december 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Balogh Nóra
4 recept
Az elmúlt években számos mézeskalács receptet kipróbáltunk, majd ezeket ötvözve fejlesztettük ki ezt a puha mézeskalács receptet. Karácsonykor ez kerül a fenyőfára, ebből készülnek az asztali dekorációk.