r
Nosalty Logó

Mézeskalács norika konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Balogh Nóra
Mézeskalács norika konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 1335 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 5342 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 358 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    547 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    318 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    263.8 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    262 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    248 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    161 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    341 micro
Összesen 1335 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    81.5 g

Zsír

  • Összesen
    103.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2188.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    1274 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1055.1 g
  • Cukor
    600 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1049 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    270 micro
  • Kolin:
    583 mg
  • Retinol - A vitamin:
    994 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1365 micro
Összesen 5342 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.4 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 358 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A mézet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a margarint és levesszük a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel, hozzáadjuk a tojást. Ezután hozzákeverjük a mézes masszát. Alaposan kidolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Nem kell megijedni, hogyha lágy a tészta, ahogy lassan kihűl, megkeményedik.
  2. Másnap a készítés előtt néhány órával kivesszük a hűtőből. Egy-egy nagyobb darabot kivéve újból átdolgozzuk, hogy nyújtható puhaságú legyen. Lisztezett táblán fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd szaggatjuk. Tetejére tehetünk aszalt gyümölcsdarabokat, magvakat (dió, mogyoró, mandula), vagy sütés után cukormázzal díszíthetjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük. Vigyázat! Könnyen leéghet, mert hamar megsül (kb. 7-10 perc a formák nagyságától függően).
  4. Cukormázzal díszítjük. A cukormázhoz a porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd apránként hozzáadagoljuk a porcukrot. Akkor jó, ha nagyon lassan folyik le a habverőről. Ha van kinyomónk, abba tesszük, ha nincs, egy erősebb anyagú nylonzacskóba, melynek a sarkából egy 2-3 mm-nyit levágunk, tetejét összekötjük vagy összegumizzuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 15769
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Balogh Nóra 4 recept

Az elmúlt években számos mézeskalács receptet kipróbáltunk, majd ezeket ötvözve fejlesztettük ki ezt a puha mézeskalács receptet. Karácsonykor ez kerül a fenyőfára, ebből készülnek az asztali dekorációk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...