Mentás-chilis-citromos lencseleves
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.5 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 368.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 450.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 403 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 314 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 1315 micro
-
β-karotin 3168 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 66 g
Zsír
-
Összesen 43.8 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1472.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 228 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 839 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 195.1 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1802.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1610 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1256 micro
-
Kolin: 279 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 5261 micro
-
β-karotin 12673 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 399 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 67.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 83 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 242 micro
-
β-karotin 584 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A lencsét beáztatjuk, szokás mondani előző nap (nekünk azonban csak 4-5 óra volt). A végén átmossuk.
- A burgonyát, répát, hagymát, fokhagymát meghámozzuk és kisebb darabokra vágjuk.
- Egy fazékban felforraljuk a vizet, és hozzáadjuk a meghámozott zöldségeket és a lencsét.
- Hozzáadunk 1 ek sót, esetleg egy pici ételízesítőt. (Én raktam bele egy babérlevelet is - opcionális.)
- Ha már minden jól megfőtt (szűk félóra), de mégsem főtt szét, akkor botmixer vagy turmix segítségével pépesítjük a levest.
- Közben egy kis serpenyőben vajat olvasztunk, szórunk bele chilit, valamint mentát. Ezek mennyisége tényleg csak ízlés kérdése (én kb. 1 tk. chilit és 1 ek. finomra vágott friss mentalevelett használtam).
- Az összeturmixolt levest visszaöntjük a fazékba, és hozzáadva a chilis-mentás olvaszott vajat összerottyantjuk.
- Fogyasztás előtt ne felejtsünk el belefacsarni legalább egy negyed citromot! Jó étvágyat.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3983
- Feltöltés dátuma: 2012. január 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Berlinben számtalan török kajázó van, s mivel fél évet kinn éltem, sűrűn látogattam a hazaihoz hasonlóan fűszeres török konyha vendéglátó egységeit (bocs a többszörösen összetett mondatért, de épp szakdolgozat írásban vagyok :). A Linsensuppe nálam tipikusan az a fajta leves volt, amit tényleg csak a változatosság kedvéért próbáltam ki. Utólag már sajnálom, mert isteni finom volt. Forrón tálalták, mellette pedig egy kis tányéron jégcsapretekszerű volt felhalmozva (ha nem tévedek, speciel az annyira nem ízlett), nagy adag rukkola, és egy negyed citrom. És persze a frissen sült, gőzölgő pitakenyér. A rukkoláért sem vagyok oda, valahogy nekem túl aromás, viszont a citromot a levesbe facsarva nagyon finom és friss ízhatás alakult ki a csészében. Azóta is emlegetem és most szilveszter lévén aktuális volt utánajárnom, hogyan készül a leves. Ez a változat 'Rote Linsensuppe' vagy 'Mercimek Corbasi' név alatt található a német oldalakon, nekem leginkább ez tűnt az emlékeimhez hasonlónak.