r
Nosalty Logó

Mentás-chilis-citromos lencseleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Mentás-chilis-citromos lencseleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 349 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1398 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 66 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    368.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    450.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    403 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    314 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    1315 micro
  • β-karotin
    3168 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 349 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    66 g

Zsír

  • Összesen
    43.8 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1472.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    228 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    839 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    195.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1802.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1610 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1256 micro
  • Kolin:
    279 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12673 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    399 micro
Összesen 1398 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    83 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    242 micro
  • β-karotin
    584 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 66 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét beáztatjuk, szokás mondani előző nap (nekünk azonban csak 4-5 óra volt). A végén átmossuk.
  2. A burgonyát, répát, hagymát, fokhagymát meghámozzuk és kisebb darabokra vágjuk.
  3. Egy fazékban felforraljuk a vizet, és hozzáadjuk a meghámozott zöldségeket és a lencsét.
  4. Hozzáadunk 1 ek sót, esetleg egy pici ételízesítőt. (Én raktam bele egy babérlevelet is - opcionális.)
  5. Ha már minden jól megfőtt (szűk félóra), de mégsem főtt szét, akkor botmixer vagy turmix segítségével pépesítjük a levest.
  6. Közben egy kis serpenyőben vajat olvasztunk, szórunk bele chilit, valamint mentát. Ezek mennyisége tényleg csak ízlés kérdése (én kb. 1 tk. chilit és 1 ek. finomra vágott friss mentalevelett használtam).
  7. Az összeturmixolt levest visszaöntjük a fazékba, és hozzáadva a chilis-mentás olvaszott vajat összerottyantjuk.
  8. Fogyasztás előtt ne felejtsünk el belefacsarni legalább egy negyed citromot! Jó étvágyat.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3981
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Berlinben számtalan török kajázó van, s mivel fél évet kinn éltem, sűrűn látogattam a hazaihoz hasonlóan fűszeres török konyha vendéglátó egységeit (bocs a többszörösen összetett mondatért, de épp szakdolgozat írásban vagyok :). A Linsensuppe nálam tipikusan az a fajta leves volt, amit tényleg csak a változatosság kedvéért próbáltam ki. Utólag már sajnálom, mert isteni finom volt. Forrón tálalták, mellette pedig egy kis tányéron jégcsapretekszerű volt felhalmozva (ha nem tévedek, speciel az annyira nem ízlett), nagy adag rukkola, és egy negyed citrom. És persze a frissen sült, gőzölgő pitakenyér. A rukkoláért sem vagyok oda, valahogy nekem túl aromás, viszont a citromot a levesbe facsarva nagyon finom és friss ízhatás alakult ki a csészében. Azóta is emlegetem és most szilveszter lévén aktuális volt utánajárnom, hogyan készül a leves. Ez a változat 'Rote Linsensuppe' vagy 'Mercimek Corbasi' név alatt található a német oldalakon, nekem leginkább ez tűnt az emlékeimhez hasonlónak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...