Medvehagymás sztrapacska
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
167g burgonya96 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
83g juhtúró236 kcal
-
42g bacon164 kcal
-
58g tejföl116 kcal
-
11g medvehagyma15 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g sertészsír23 kcal
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
500g juhtúró1415 kcal
-
250g bacon983 kcal
-
350g tejföl693 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
35.8g burgonya21 kcal
-
17.9g finomliszt65 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
17.9g juhtúró51 kcal
-
9g bacon35 kcal
-
12.5g tejföl25 kcal
-
2.3g medvehagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g sertészsír5 kcal
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.1 g
Zsír
-
Összesen 50.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 918.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 322 mg
-
Nátrium 365 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 189.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 210.8 g
Zsír
-
Összesen 305.6 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 746 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5509.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 274 mg
-
Kálcium 699 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 377 mg
-
Foszfor 1935 mg
-
Nátrium 2189 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 555 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1136.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 616 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 170 mg
-
D vitamin: 135 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 311 micro
-
Kolin: 636 mg
-
Retinol - A vitamin: 606 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 668 micro
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
50 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
50 dkg juhtúró
-
35 dkg tejföl
-
1 csokor medvehagyma
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Felrakunk a tűzre egy nagyobb lábasban vizet.
- A medvehagymát apróra vágjuk. Egy kisebb részét félretesszük dekorációnak.
- A krumplit megtisztítjuk, és sajtreszelőn lereszeljük.
- A tojásokat megtörjük, és a lisztel együtt a lereszelt krumplihoz adjuk. Nokedli sűrűségű tésztát készítünk belőle.
- A vízbe forráskor sót teszünk, és beleszaggatjuk nokedliszaggatóval a tésztát. (Az előre sózott víz lassabban forr fel.)
- A megfőtt tésztát tésztaszedővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, és egy előre kizsírozott hőálló tálba tesszük.
- A juhtúrót a tejföllel és a medvehagymával összekeverjük, és a kész sztrapacskával elkeverjük.
- A tetejére halmozzuk a kockázott bacont, és betesszük az előmelegített sütőbe, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek, és a bacon egy kicsit megsüljön. (Azért kell a tejfölt belekeverni, hogy ne száradjon ki a sütőben.)
- Tálaláskor a dekorációnak félretett medvehagymával díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 118
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9810
- Feltöltés dátuma: 2012. április 05.
Ajánló
Nagyon finom, laktató egytálétel. Egyszerűen elkészíthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Itt a medvehagyma szezon, és nálunk is lehet kapni a piacon. Ez gerjesztette fel a fantáziámat. A feleségem családja a Felvidékről származik. Magukkal hozták a sztrapacska szeretetét, ami a családban nagy kedvenc lett A fiaink imádják és az unokák rákaptak. A hagyományos recept alapján szoktuk elkészíteni. A medvehagymával ez volt az első kísérletem, ami nagy sikert aratott. Egy nógrádi kis faluban Vanyarcon, minden évben augusztusban van Haluska (lánykori nevén sztrapacska) Fesztivál. Itt aztán több, mint húszféle variációját készítik el. A falu honlapjára kattintva megtalálható az időpont. Az általam közölt elkészítéssel viszont még nem találkoztunk. A kulináris élvezetek mellett kirándulásnak sem utolsó. P.S. Idén is ott voltunk Vanyarcon, ahol a NoSalty- Primagáz közös sztrapacskafőtő versenyén is részt vettünk ezzel a recepttel. Lelkes kis csapatommal (feleségem, unokaöccse és az ő felesége ) a második helyet szereztük meg. Sajnos Éva néni ( Vass Éva) Hóhérpörköltje megvert minket. No de ebből nincs harag. Nagyon jó hangulatban főzött mindenki a szakadó eső ellenére.