Marcipánkrémes-meggyzselés ünnepi torta
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
10g vaj72 kcal
-
10g marcipán46 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
3g habtejszín10 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
1g zsemlemorzsa3 kcal
A meggyzseléhez
-
14g citrom2 kcal
-
29g meggybefőtt21 kcal
-
29g meggylé12 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
14 kcal
A krémhez
-
1g habfixáló2 kcal
-
15g marcipán69 kcal
-
21g tejföl41 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
21g habtejszín61 kcal
A bevonáshoz
-
25g habtejszín73 kcal
-
3 kcal
-
39 kcal
-
0g fahéj1 kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
120g vaj860 kcal
-
120g marcipán554 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
40g habtejszín117 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
A meggyzseléhez
-
170g citrom26 kcal
-
350g meggybefőtt252 kcal
-
350g meggylé140 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
171 kcal
A krémhez
-
8g habfixáló30 kcal
-
180g marcipán832 kcal
-
250g tejföl495 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
A bevonáshoz
-
300g habtejszín876 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g mandulapehely472 kcal
-
3g fahéj7 kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
4.2g vaj30 kcal
-
4.2g marcipán19 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g keserűmandula aroma0 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
7g finomliszt25 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
1.4g habtejszín4 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
-
0.3g zsemlemorzsa1 kcal
A meggyzseléhez
-
5.9g citrom1 kcal
-
12.2g meggybefőtt9 kcal
-
12.2g meggylé5 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
1.6g vaníliás pudingpor6 kcal
A krémhez
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
6.3g marcipán29 kcal
-
8.7g tejföl17 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
8.7g habtejszín26 kcal
A bevonáshoz
-
10.5g habtejszín31 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
2.8g mandulapehely17 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 38.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 136 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 562.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 225 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.1 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 259 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 254 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 99.6 g
Zsír
-
Összesen 461.1 g
-
Telített zsírsav 218 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1631 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6747.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 1950 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 364 mg
-
Foszfor 2699 mg
-
Nátrium 1577 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 709.1 g
-
Cukor 377 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 802.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3106 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 255 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 223 micro
-
Kolin: 668 mg
-
Retinol - A vitamin: 3051 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 637 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 794 micro
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
120 g vaj
-
70 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
12 ml keserűmandula aroma
-
200 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
40 ml habtejszín
A meggyzseléhez
A krémhez
-
1 csomag habfixáló
-
180 g marcipán
-
250 g tejföl
-
20 g cukor
-
250 g habtejszín
A bevonáshoz
-
300 g habtejszín
-
1 csomag vaníliás cukor
-
80 g mandulapehely
Elkészítés
A tésztához
- Tészta: A vajat 100-120 g lereszelt marcipánnal, 70 g cukorral, a fele vaníliás cukorral, a sóval, és az aromával kikeverjük, és 1-1 ek liszttel váltogatva hozzáadjuk a tojásokat.
- A többi lisztet a sütőporral elvegyítjük, és a 4 ek tejszínnel együtt a masszába dolgozzuk.
- Vajjal kikent, morzsával meghintett kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Kihűtjük.
- Meggyzselé: A citrom héját egy zöldséghámozóval levágjuk, levét kifacsarjuk.
- A díszítésre szánt pár darab meggy kivételével a meggyet 300 ml meggylével, 70 g cukorral, a fahéjrúddal, a citrom levével és héjával felforraljuk, majd 1 percig főzzük. A maradék meggylében elkevert pudingporral összeforraljuk, a citromhéjat, és a fahéjat kiemeljük.
- A tésztát félbevágjuk. Az alsó lap köré visszarakjuk a tortakarimáját, és ráhalmozzuk a meleg meggyzselét.
- Krém: A maradék marcipánt is lereszeljük, a tejföllel, és a maradék cukorral kikeverjük. Beleforgatjuk a 250 g tejszínből és fixálóból vert habot, és a meggyzselére kenjük. A felső tortalappal befedjük, és pár órára ( 2-3 ) hűtőbe tesszük.
- Bevonás: A többi tejszínt 1cs vaníliás cukorral felverjük. A hab 2/3-ával bevonjuk a tortát, majd a megpirított mandulapehellyel díszítjük. A tetejét habrózsákkal és a félretett meggyszemekkel tovább díszítjük. Az egészet lehelet vékonyan megszórjuk őrölt fahéjjal. Fogyasztásig hűtőbe tesszük!
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6464
- Feltöltés dátuma: 2011. december 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Marcipánt szeretőknek a fogyasztása erősen ajánlott :-))) ! A legszeretettebb tortám. Családi ünnepeken is már többször készítettem, óriási sikere van. Gyönyörűen lehet szeletelni, csodásan néz ki úgy is. Már többször mondták rá, hogy olyan, mint ha extra cukrászdai torta lenne, csak háziasan finomabb:-)) Lehet, hogy bonyolultnak tűnik a készítése, de nem az! Idő hiányában a tésztát meg lehet előző nap is sütni, szorosan folpackba csomagolva, hűtőben kell akkor tartani. A zselés rész is nagyon gyorsan megy. Utána csak egy kis krém kevergetés, kóstolgatás..., összeállítás ;-))) Egyenként is, minden része nagyon finom! Érdemes kipróbálni. Több évvel ezekőtt találtam a receptet egy újságban. Megváltoztattam, mert szilva szerepelt az eredeti leírásban. Úgy meg sem próbáltam, mert szerintem így sokkal finomabb.