Mandulakrokantos szilvalekvár torta
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
25g vaj179 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
Töltelék
-
75g szilvalekvár116 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
20g mandulapehely118 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
100g vaj717 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
Töltelék
-
300g szilvalekvár465 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
80g mandulapehely472 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
9.3g vaj66 kcal
-
20.4g tojás26 kcal
-
3.7g finomliszt13 kcal
Töltelék
-
27.8g szilvalekvár43 kcal
-
23.1g habtejszín68 kcal
-
3.7g vaj27 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
7.4g mandulapehely44 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 62.9 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 325 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 564.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 84.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 491 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 484 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 245 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.2 g
Zsír
-
Összesen 251.6 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1299 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2259.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 267 mg
-
Foszfor 997 mg
-
Nátrium 392 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 215.3 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 337.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1965 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 216 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 683 mg
-
Retinol - A vitamin: 1934 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 374 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 982 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 182 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
100 g vaj
-
40 g finomliszt
Töltelék
-
250 ml habtejszín
-
40 g vaj
-
50 g cukor
-
80 g mandulapehely
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához égetett tésztát készítünk, vagyis170 ml vizet felforralunk a vajjal. Levesszük a tűzről, majd egyszerre beleöntjük a lisztet,jól elkeverjük, és 1-2 percre állandóan keverve visszatesszük a tűzre.
- Levesszük újból a hőforrásról, és egyesével beledolgozzuka tojásokat szép " fényesre " keverve a tésztát. (Ezt a műveletet csinálhatjuk kézi mixerrel is.)
- Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, lisztezünk, és belesimítjuk a tésztát.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 perc alatt szép sötétszőkére sütjük.
- Ezalatt elkészítjük a mandulakrokantot. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beletesszük a cukrot, és halvány színűre karamellizáljuk. Nem keverjük, csak forgatjuk a serpenyőt!
- Hozzáadjuk a mandulapelyhet, jól összeforgatjuk- már használhatunk villát vagy kanalat, stb. -, hogy mindenhol befedje a karamell a mandulákat, és szép barnára pirítjuk.
- Sütőpapírra kitesszük a krokantot, kisebb darabkákra választjuk, és hagyjuk kihűlni.
- A megsült és kihűlt tésztára rákenjük a szilvalekvárt.
- A tejszínt keményre felverjük, és a szilvalekvárra simítjuk.
- A teljesen kihűlt mandulakrokantot, ha kell, még apróbbra tördeljük, és a tejszínhabra szórjuk.
- Azonnal fogyaszthatjuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2226
- Feltöltés dátuma: 2012. július 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Egy nagyon szimpatikus, már szinte családias hangulatú német kávézóból, egészen pontosan Salzhausenből, Lüneburg környékéről származik a recept. Egészen egyedi kis hely, a tulajdonosnője az egész berendezést, kezdve a székek, asztalok, szekrények, tányérokig, asztalterítőn át az evőeszközökig, szinte mindent örökölt vagy barátoktól kapott. Belépve és nézegetve a festményeket is a falon, szinte egy antikvitásban érezzük magunkat... Szóval, itt kóstoltuk ezt a habkönnyű finomságot... És receptet is megkaptam! :-) Köszönjük, kedves Matina! Szuper gyorsan elkészül, a leghosszabb idő az, amikor várjuk, hogy kihűljön a tészta. Szégyen, nem szégyen, de hárman együltő helyünkben - ebéd után - eltüntettük az egészet. Így nem tudom pontosan, hogy hány személyre is szól ez az adag. :-)) Készítés közben a krokantra nagyon vigyázzunk, mert a kóstolgatni, netán pár falatot elcsenni szerető családtagjaink nagy veszélybe sodorhatják a süti elkészülését, - ha netán elfogyna idő előtt a mandulakrokant...:-)))