Mandolato
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 26.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 565.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122 g
-
Cukor 110 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.6 g
Zsír
-
Összesen 158.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 100 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3394.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 744 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 825 mg
-
Foszfor 1477 mg
-
Nátrium 279 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 731.9 g
-
Cukor 663 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 187.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 71 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 160 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 7% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.3 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy vastag aljú lábosban alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett karamellizáljuk a mézet a kristálycukorral, ez kb 15 perc.
- Egy állómixerben keményre verjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük.
- A mézes szirup alatt közepesre állítjuk a gázt, keverés nélkül felforrósítjuk (145 C fokra).
- Az állómixert beállítjuk közepes fokozatra és miközben veri a tojásfehérjét, lassú sugárban belecsorgatjuk a mézes szirupot, állandóan mixelve egészen addig, amíg be nem sűrűsödött, egy nyúlós, karamellszínű, kissé kemény masszát kell kapnunk.
- Belekeverjük a mandulát, a massza nagyon ragacsos, nem kell megijedni, ez normális.
- Egy tepsibe belefektetjük az ostyalapot, ráöntjük a mandulás masszát, elegyengetjük és betakarjuk a másik ostyalappal.
- Legalább 12 órára hagyjuk szobahőmérsékleten száradni, aztán nagyon éles nagy késsel vágjuk szeletekre.
- Ami megmarad, tekerjük celofánba, mert a magas páratartalomtól ismét ragacsos lesz.
- Tepsi mérete: 23x23
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 132
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7142
- Feltöltés dátuma: 2012. november 29.
Ajánló
Samiyanak unatkozós, nosztalgiás napokra... fél napig a konyhában leszel...::)))) Vaníliát lehet hozzáadni a mixelés utolsó fázisában, és mandula helyett vagy vele együtt használhatunk mogyorót, pisztáciát és szárított gyümölcsöket is (néhol még kakaót is kevernek bele). Én itt elfeleztem a masszát, fele-fele mandula és mogyoró ment bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Zakynthos sziget tradicionális édessége, amit kb a 300 évvel ezelőtti velencei uralom után hagytak maguk után az olaszok, innen a neve is, az olasz mandula szóból. Olaszországban, Spanyolországban Torrone néven ismert ez az édesség. Zakynthoszon még ma is őrzik a hagyományokat, eljegyzések alkalmával a vőlegény mandolatot visz a menyasszonyának. Legjobb a téli száraz hidegben készíteni, akkor nem fog ragadni annyira. Megpróbáltam leegyszerűsíteni a receptet, mert az eredeti külön főzi a mézet, majd kb 3 csésze cukorból kis vízzel külön szirupot is hozzá, és először a 130 C fokos mézet, majd a 145 C fokos cukorszirupot csorgatja a tojáshabhoz, miközben azt állandóan veri a mixer. Ha nincs ételhőmérő (nekem sincs), akkor jó a méz hőmérséklete, ha égeti az ujjunkat. A ragacsos masszát könnyebb elsimítani vízbe mártott késsel.