r
Nosalty Logó

Mandolato

Oli(E)va
Mandolato
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

735
Kalória
13.8g
Fehérje
122g
Szénhidrát
26.4g
Zsír
31.2g
Víz
-
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
110.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 735 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4414 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 377 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    565.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    122 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 735 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.6 g

Zsír

  • Összesen
    158.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3394.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    744 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    825 mg
  • Foszfor
    1477 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    731.9 g
  • Cukor
    663 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    187.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 4414 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    62.3 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 377 kcal

Elkészítés

  1. Egy vastag aljú lábosban alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett karamellizáljuk a mézet a kristálycukorral, ez kb 15 perc.
  2. Egy állómixerben keményre verjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük.
  3. A mézes szirup alatt közepesre állítjuk a gázt, keverés nélkül felforrósítjuk (145 C fokra).
  4. Az állómixert beállítjuk közepes fokozatra és miközben veri a tojásfehérjét, lassú sugárban belecsorgatjuk a mézes szirupot, állandóan mixelve egészen addig, amíg be nem sűrűsödött, egy nyúlós, karamellszínű, kissé kemény masszát kell kapnunk.
  5. Belekeverjük a mandulát, a massza nagyon ragacsos, nem kell megijedni, ez normális.
  6. Egy tepsibe belefektetjük az ostyalapot, ráöntjük a mandulás masszát, elegyengetjük és betakarjuk a másik ostyalappal.
  7. Legalább 12 órára hagyjuk szobahőmérsékleten száradni, aztán nagyon éles nagy késsel vágjuk szeletekre.
  8. Ami megmarad, tekerjük celofánba, mert a magas páratartalomtól ismét ragacsos lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Tepsi mérete: 23x23

Zakynthos sziget tradicionális édessége, amit kb a 300 évvel ezelőtti velencei uralom után hagytak maguk után az olaszok, innen a neve is, az olasz mandula szóból. Olaszországban, Spanyolországban Torrone néven ismert ez az édesség. Zakynthoszon még ma is őrzik a hagyományokat, eljegyzések alkalmával a vőlegény mandolatot visz a menyasszonyának. Legjobb a téli száraz hidegben készíteni, akkor nem fog ragadni annyira. Megpróbáltam leegyszerűsíteni a receptet, mert az eredeti külön főzi a mézet, majd kb 3 csésze cukorból kis vízzel külön szirupot is hozzá, és először a 130 C fokos mézet, majd a 145 C fokos cukorszirupot csorgatja a tojáshabhoz, miközben azt állandóan veri a mixer. Ha nincs ételhőmérő (nekem sincs), akkor jó a méz hőmérséklete, ha égeti az ujjunkat. A ragacsos masszát könnyebb elsimítani vízbe mártott késsel.

További receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Simon Gábor

Grillázs házilag

Mutatós, finom és 2 alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején. Idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...