r
Nosalty Logó

Máktorta citromkrémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SpicyKate
Máktorta citromkrémmel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tésztához:

Krémhez:

Összesen 589 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tésztához:

Krémhez:

Összesen 4702 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tésztához:

Krémhez:

Összesen 263 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1194.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    511 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    391 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 589 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.3 g

Zsír

  • Összesen
    303.1 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    997 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9557.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    4091 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    628 mg
  • Foszfor
    3132 mg
  • Nátrium
    1547 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    429.2 g
  • Cukor
    217 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    419.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1587 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    271 micro
  • Kolin:
    514 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1561 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    310 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    777 micro
Összesen 4702 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    538.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 263 kcal

Hozzávalók

Tésztához:

Krémhez:

Elkészítés

Tésztához:

  1. A mákot, lisztet, sütőport egy tálban összeszitáljuk. Én a máknak csak egy részét daráltam le, kb. 40 g-ot egészben hagytam és úgy adtam a tésztához, de aki nem szereti az egész mákszemeket a tésztában, az darálhatja az egész mennyiséget.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket habbá verjük. A sárgájához adjuk a 80 g cukrot, 50 ml olajat, és robotgéppel fehéredésig verjük, majd beletesszük a tejfölt és a tejet is. Homogénre keverjük.
  3. A szárazanyagokat a tojássárgás keverékhez öntjük, és összekeverjük, sűrű masszát kapunk. Ehhez óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét úgy, hogy a hab a lehető legkevésbé törjön össze.
  4. A tésztát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 150 fokon, körülbelül 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor van kész.
  5. A kihűlt tésztát három részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

Krémhez:

  1. A pudingport elkeverjük a cukorral és három citrom reszelt héjával. A négy citrom kifacsart levét folyamatos keverés közben apránként hozzácsorgatjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós a massza. A tejszínt is ilyen módon hozzáadjuk, majd beleöntjük az 5 dl tejet. Folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük a pudingot. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
  2. Amíg a puding hűl, a szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral.
  3. A kihűlt a pudingot és a vajat botmixerrel homogenizáljuk, ezzel kész is a krém.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 17
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 822
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 161
  • Össznézettség: 219030
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
SpicyKate 7 recept

Szeretem a mákot. És a citromot. És a mákot citrommal. Úgy emlékszem, hogy egyszer gyerekkoromban ettem ehhez hasonló süteményt egy cukrászdában, vagy vendégségben, de az is lehet, hogy csak álmodtam róla. Sok év telt el azóta, ezért nem állíthatok biztosat. Mindenesetre egy téli reggelen, a kávé mellett ücsörögve, eszembe jutott, hogy kellene csinálni egy ilyen sütit. Ezért összeszedtem minden (egyébként meglehetősen csekély) tudásomat, és megalkottam ezt a tortát. Igaz, a sütit kifejezetten magam kedvére készítettem, de kiderült, hogy másoknak is sikerült örömet szereznem vele, a család apraja-nagyja boldogan falta be, és mákpöttyös mosolyuk mindennél többet jelentett nekem. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szereti a mákot. És a citromot. És a mákot citrommal. :)

Hozzávalók

Tésztához:

Krémhez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...