Mákos kalács Gourmand konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gourmand
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
kelt tészta
-
83g kenyérliszt bl80301 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
13g víz0 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
25g tej14 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
3 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g só0 kcal
töltelék
tetejére
-
5g tojás6 kcal
Összesen
701
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
kelt tészta
-
1000g kenyérliszt bl803610 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
150g víz0 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g tej168 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
8g só0 kcal
töltelék
tetejére
-
55g tojás69 kcal
Összesen
8415
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
kelt tészta
-
35.2g kenyérliszt bl80127 kcal
-
3.5g cukor14 kcal
-
5.3g víz0 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
10.5g tej6 kcal
-
3.5g mazsola11 kcal
-
5.3g margarin38 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.3g só0 kcal
töltelék
tetejére
-
1.9g tojás2 kcal
Összesen
296
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1167.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 320 mg
-
Nátrium 309 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.1 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 40.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 161 micro
Összesen
701
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 212.3 g
Zsír
-
Összesen 279.9 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 120 g
-
Koleszterin 1011 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14009.8 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 501 mg
-
Kálcium 4655 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 1195 mg
-
Foszfor 3845 mg
-
Nátrium 3706 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1272.8 g
-
Cukor 460 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 483.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1612 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 147 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1068 micro
-
Kolin: 949 mg
-
Retinol - A vitamin: 1529 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 978 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1934 micro
Összesen
8415
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 492.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
296
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
kelt tészta
- A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten pihentetjük, ezalatt kávéskanálnyi cukrot teszünk a vízbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
- A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt.
- Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem nyerünk és le nem válik a dagasztótál faláról.
- Amikor elkészült, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
töltelék
- A mákot mákprésen kipréseljük, majd hozzáadjuk a cukrot.
- A tejet felfőzzük, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert mákhoz, és addig főzzük, amíg krémes állagú tölteléket nem kapunk.
tetejére
- Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, és két részre osztjuk.
- A tésztát kinyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét, és szorosan feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tesszük, és újból kelni hagyjuk. Hasonlóképpen járunk el a fennmaradó tésztával.
- A tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
- A kalácsokat lekenjük egy felvert tojással, majd a sütőbe tesszük.
- 5-7 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve 1-1,5 órát letakarva pihentetjük.
- Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 35x10x8
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1769
- Feltöltés dátuma: 2015. február 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Gourmand
34 recept
Rövid történet: Az én kalácsaim többnyire éjjel készülnek, és reggelre mindig frissek.