r
Nosalty Logó

Lusta, tejszínes almás pite

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Lusta, tejszínes almás pite
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A pitetésztához

A töltelékhez

445
Kalória
4.2g
Fehérje
64.5g
Szénhidrátok
20.3g
Zsír
150.3g
Víz
61.6g
Koleszterin
3.8g
Rost
37.9g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A pitetésztához

A töltelékhez

Összesen 445 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A pitetésztához

A töltelékhez

Összesen 3552 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A pitetésztához

A töltelékhez

Összesen 169 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.5 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    150.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    176 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    170 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 445 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    33.4 g

Zsír

  • Összesen
    162.4 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    493 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1188.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    315 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    538 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    515.6 g
  • Cukor
    303 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1202.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1409 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1356 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    554 micro
  • β-crypt
    117 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 3552 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    56.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    57.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 169 kcal

Elkészítés

A pitetésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a jéghideg vajat. Gyors mozdulatokkal addig morzsoljuk, amíg olyan állaga nem lesz, mint a nedves homoknak. Ekkor fokozatosan adagolunk hozzá a jéghideg vízből (nem kell az egész, csak amennyit felvesz), és keverjük a kezünkkel a tésztát, amíg össze nem áll. Nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor nem lesz omlós.
  2. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy 22 cm átmérőjű piteformába engedjük, a széleit levágjuk.

A töltelékhez

  1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük és kimagozzuk. Egy tálba tesszük őket, majd leöntjük citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
  2. A lisztet, cukrot és fahéjat egy tálban elkeverjük.
  3. Az almanegyedeket körkörösen elrendezzük a tésztán, majd megszórjuk a lisztes-cukros keverékkel. Végül leöntjük a tejszínnel, hogy az ellepje az almákat. Ne maradjon túl sok száraz rész a pitén.
  4. A pitét 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc múlva lejjebb vesszük a hőfokot 175 fokra. Így sütjük további 40 percig, vagy amíg az almák meg nem puhulnak és a töltelék be ne sűrűsödik.
  5. Nagyjából 15 percet hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük, még langyosan, porcukorral hintve a legfinomabb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nagyon izgalmas recept ez a több mint 50 éves (egy 1965-ös, amerikai receptverseny kiadványában jelent meg) almás pite. A gyümölcs negyedekben kerül a pitetésztába, minden mást pedig csak önteni és szórni kell bele. Egy szinte pudingszerű, szaftos, olvadó almadarabos sütemény, amivel alig van munka.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!