Lilakáposzta-krémleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
157g vöröskáposzta39 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
33g alma16 kcal
-
1g almaecet0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
17g főzőtejszín22 kcal
-
250g víz0 kcal
Összesen
142
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
940g vöröskáposzta233 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
200g alma94 kcal
-
5g almaecet1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
1500g víz0 kcal
Összesen
855
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
29.7g vöröskáposzta7 kcal
-
2.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
9.5g burgonya5 kcal
-
6.3g alma3 kcal
-
0.2g almaecet0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
3.2g főzőtejszín4 kcal
-
47.4g víz0 kcal
Összesen
26
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 445.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 858 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 25 micro
-
Lut-zea 425 micro
Összesen
142
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 20 g
Zsír
-
Összesen 30.3 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1634.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 553 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 215 mg
-
Foszfor 498 mg
-
Nátrium 345 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.6 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 2672.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 667 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 488 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 299 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 190 mg
-
Retinol - A vitamin: 236 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5145 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 150 micro
-
Lut-zea 2550 micro
Összesen
855
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 51.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 84.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 163 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
26
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1.5 ek vaj
-
3 közepes db burgonya
-
1 közepes db alma
-
1 ek almaecet
-
fahéj ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 ek cukor
-
100 ml főzőtejszín
-
1.5 l víz
Elkészítés
- A vöröshagymát felszeljük, a vajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a cukrot, és kicsit karamellizáljuk. Közben lereszeljük vagy vékonyra szeljük a lila káposztát, majd rárakjuk a hagymára, hogy párolódjon kicsit.
- A krumplit és az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, és rátesszük a káposztára. Kicsit hagyjuk még párolódni az egészet, közben ízlés szerint sózzuk, fehér borsozzuk, és mehet bele a római kömény, valamint a fahéj is. Érdemes egy-két kanál almaecetet tenni rá, mert akkor a káposzta gyönyörűen megtartja a lilás színét.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. (Nekem kb. másfél liter kellett, de ha nagyon elforr, lehet még pótolni.)
- Kb. 30-40 percig főzzük közepes lángon, hogy a káposzta jól megpuhuljon. Ha kész, turmixgépben vagy botmixerrel leturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. Hozzákeverjük a főzőtejszínt, és még egyet rottyantunk rajta, közben ízlés szerint tovább fűszerezzük, ha szükséges.
- Pirított tökmaggal, napraforgómaggal, extra római köménnyel, petrezselyemmel díszíthetjük. Jó étvágyat kívánok.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 145
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 99
- Össznézettség: 21788
- Feltöltés dátuma: 2017. március 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Régóta állt a hűtőben egy szép kis lila káposzta. Arra gondoltam, kipróbálom, hogyan működik krémlevesben. Azért neveztem el "tündérlevesnek", mert ezzel az elnevezéssel szerintem a legfinnyásabb gyerek is rávehető, hogy zöldséget egyen. :) Pláne, ha ilyen varázslatos színe van! A szomszéd gyerekeknél legalábbis bevált. Azt meg, hogy miből készült, elég a végén is elmondani.... ;) A "felnőtt verzióba" 1-2 deci száraz vörösbort is ajánlok, nagyon pikánssá teszi az összhatást.