Lekváros bukta 9. - krumplis
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
100g finomliszt364 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
50g tej28 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
68 kcal
-
67g szilvalekvár103 kcal
Összesen
685
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
600g finomliszt2184 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
300g tej168 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
400g szilvalekvár620 kcal
Összesen
4109
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
34.9g finomliszt127 kcal
-
11.6g burgonya7 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
17.4g tej10 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
2.6g mangalica zsír24 kcal
-
23.3g szilvalekvár36 kcal
Összesen
240
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 353.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 157 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 42.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
685
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.1 g
Zsír
-
Összesen 102.7 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 330 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2123.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 495 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 942 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 689.9 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 256 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 438 micro
-
Kolin: 264 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 365 micro
Összesen
4109
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
240
kcal
Hozzávalók
-
60 dkg finomliszt
-
20 dkg burgonya
-
1 db tojás
-
3 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
4 ek cukor
-
3 ek mangalica zsír
Elkészítés
- A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón pépesre összetörjük. Teljesen kihűtjük.
- 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőtés 1 ek cukrot, felfuttatjuk.
- A maradék 2 dl tejet felmelegítjük (ne legyen forró!), felolvasztjuk benne a maradék (3 ek) cukrot és a vajat.
- A lisztet előbb összedolgozzuk a krumplipéppel és a tojással, majd acukros tejjel, legvégül a felfutott élesztővel. Nem túl lágy tésztát kapunk, ami nem ragad sem a tálra, sem a kezünkre. Ha nagyon ragadna,lisztethintünk bele (ne sokat, csak egy csapott kanállal), ha nagyon száraz lenne, pár csepp tejjel lágyítsuk.
- Alaposan kidolgozzuka tésztát, eleinte a kézi masina dagasztó fejével is dolgozhatunk, de a végén kézzel is gyúrjuk át, hogy érezzük a tészta állagát.
- Könnyedén meghintjük a tésztagombóc tetejét liszttel, majd langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
- A zsírt egy kis lábaskában felovasztjuk.
- A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra (kb. 1 cm) kinyújtjuk, és cigarettás doboz méretű (kb. 9x6 cm) darabokra felvágjuk.
- A tésztadarabokat a tenyerünkbe fektetjük, a keskenyebb vége felől egyszűk teáskanál lekvárt halmozunk rá, a felső részét pedig könnyedén ráborítjuk. A tésztaszéleket körben gondosanösszecsipkedjük - összenyomkodjuk.
- A kialakult kis csomagot megforgatjuk az olvadt zsírban, és tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Ne rakjuk túl szorosra a buktákat, mert meg fognak dagadni. A tepsit semmivel sem kell se bekenni, se kibélelni!
- Most begyújthatjuk a sütőt. Míg melegszik, a bukták még kelnek pár percet - ez elég is lesz. Ha maradt némi zsír, azt még most szétkenegethetjük a tetejükön. (Tehát tojás nem kell rá.)
- Közepes hőfok mellett sütjük addig, míg a bukták szép aranybarnák nem lesznek.
- Ha megsült, rögvest szedjük ki a tepsiből, hogy ne izzadjon bele. Ez a bukta a krumpli miatt még másnap is könnyű és finom.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x30x6
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 15291
- Feltöltés dátuma: 2011. június 02.
Ajánló
Ebből a mennyiségből kb. 25-27 bukta lesz. Én csak szilvalekvárral szoktam csinálni, szerencsére kitűnő, üstben főzött, kemény lekvárom van. (Egyrészt kaptam, másrészt szilvafesztiválról hozták, de nálunk a piacon is lehet venni.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
koszider
90 recept
Amikor ezt a buktát sütöm, felfénylenek előttem gyerekkorom nyarai, amikor a bátyámmal mezítláb futkároztunk a meleg porban, mögöttünk Rió kutya, kezünkben az épp aktuális sütemény: bukta, mákos kalács, túrós lepény. Gyártom én a kelt tésztát, de olyat, mint édesanyám, sosem fogok tudni csinálni. Neki hihetetlenül könnyű, meleg keze volt, már pedig a kelt tésztához és a simogatáshoz is meleg kéz kell.