A legegyszerűbb olasz pizzatészta
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
3 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
63g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
9g só0 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
250g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
64g finomliszt233 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
1.5g olívaolaj14 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
32g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1118.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 878 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 79.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.5 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4473.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 574 mg
-
Nátrium 3511 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 383.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 316.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 572.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 450 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 40.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
1.5 teáskanál só
-
1.5 ek olívaolaj
-
10 g friss élesztő
-
1 csipet cukor
-
250 ml víz
Elkészítés
- A vizet a cukorral összekeverve 1 percre a mikróba tesszük, így pontosan azt a hőmérsékletet kapjuk, amit az élesztő szeret. Belemorzsoljuk az élesztőt (instant esetén ugyanennyi kell bele), majd 10 percet várunk, és addig nem nyúlunk hozzá, amíg teljesen fel nem futott.
- A lisztet, olívaolajat és a sót tálba tesszük, majd alaposan összegyúrjuk az élesztős vízzel. Letakarva legalább egy órán keresztül kelesztjük. Ennyi idő bőven elég neki, de napokig eláll, amitől csak javul a minősége.
- Mielőtt nekiállunk, előmelegítjük a sütőt a legmagasabb fokozatra. Négy részre osztjuk a tésztát, és a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, a széle lehet kicsit vastagabb, de akkor nem biztos, hogy négy pizza kijön belőle. Itt még meg lehet locsolni egy leheletnyi olívaolajjal, de csak olívaimádóknak, mert ettől már csöpögni fog. Ízlés szerint mehet rá a feltét, de ne túl gazdagon, mert a vékony tészta nem fogja elbírni.
- Mivel otthon keveseknek van kemencéje, el kell érnünk, hogy az otthoni sütőnk imitálja azt. A jó pizza lényege az, hogy minél forróbb kemencében minél rövidebb idő alatt süljön készre. Alul-sütéses funkciót használunk (csak alulról süssük!), és a legalsó polcon sütjük meg a tésztánkat pontosan 10 percen keresztül.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 253
- Tegnapi nézettség: 93
- 7 napos nézettség: 663
- Össznézettség: 38359
- Feltöltés dátuma: 2020. május 16.
Ajánló
A hagyományos olasz pizzára paradicsomszósz, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, parmezán, sonka és mozzarella kerül.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pizza téren iszonyatosan sznob vagyok, és amit a magyarok pizza néven készítenek, annak köze nincs az igazi, olasz pizzához. Nem mondom, hogy az nem finom, csak épp nem az, aminek hívják. Az igazi pizza vékony tésztájú, ropogós szélű, kevés, de annál jobb minőségű feltéttel. Sok receptet kipróbáltam már, de ez lett eddig a legegyszerűbb és leghűségesebb az igazi olasz tésztához. Ez egy nagyon primitív recept, nem igényel sok munkát és sok időt, a hozzávalók bármelyik magyar háziasszony konyhájában megtalálhatók, így ha pizzázni támad kedvünk, bármikor elkészíthetjük boltba szaladgálás nélkül. Ebből a receptből 4 db 32 centis pizza jön ki. Hagyományosan négy szeletre kell vágni, és félbehajtva kézzel fogyasztani.