r
Nosalty Logó

A legegyszerűbb fehér kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fonott Kalács
A legegyszerűbb fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 783 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3918 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 218 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1881.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    1426 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    160 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 783 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9409.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    407 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    1248 mg
  • Nátrium
    7132 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    800.2 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    654.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    653 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 3918 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    524.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    398 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 218 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A 2 dl hideg tejet egy mércével ellátott pohárba öntjük. A vízcsapot a legmelegebb fokozatra állítjuk, és amikor már meleg víz jön belőle, 5 dl vizet adunk a tejhez. Összesen 7 dl lesz a folyadékunk, és ezzel a módszerrel éppen megfelel a hőmérséklete az élesztőnek.
  2. 4 teáskanál cukrot alaposan elkeverünk a folyadékban. Az egy csomag élesztőt belemorzsoljuk, és megvárjuk, amíg szépen felúszik a tetejére. Ez nem tart tovább 10 percnél.
  3. Egy nagy tálba 1 kg lisztet és 3 teáskanál sót szórunk. Ha ennyi az össz liszt itthon, akkor hagyjunk ki belőle egy csipetet a tepsi kikenéséhez. Hozzáöntjük az élesztős vizünket. Használhatunk dagasztógépet is, ha van (a kézi mixer dagasztófeje is megfelel, én azzal szoktam csinálni).
  4. Alaposan megdagasztjuk a tésztánkat, amíg összefüggő, kissé ragacsos, csomómentes masszát kapunk. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és félretesszük egy meleg helyre. 40-50 percig kelesztjük.
  5. Bekapcsoljuk a sütőt közepes lángra/fokozatra. Egy jénai vagy római tálat (ha rómait használunk, előbb 1 órára áztassuk vízbe), vagy kenyérsütő formát kikenünk egy kevés margarinnal, majd meghintjük egy csipet liszttel, amit egyenletesen eloszlatunk a felületen. Ha gyakran akarunk kenyeret sütni, érdemes beszerezni egy kenyérsütő formát, mert ha kerek vagy ovális tálban sütjük, túl alacsony lesz, mint a lepény.
  6. A megkelt tésztán dagasszunk még egy picit, hogy összeálljon, majd folyassuk bele a sütőformába. Egyengessük el a tetejét, és kenjük be egy pici vízzel. Toljuk be a sütőbe.
  7. Kb. 15 perc múlva kezd megkeményedni a teteje, ekkor vegyük ki, és vágjunk 3 csíkot rajta. Ennek annyi értelme van, hogy szép lesz a teteje, egyébként elhanyagolható művelet.
  8. 40-50 perc alatt szép barnára sül a teteje, ekkor vegyük ki a sütőből, és újra kenjük meg a tetejét pár csepp vízzel. Ha valamelyest kihűlt, vegyük ki a formából, és már szeletelhetjük is.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 15x30
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 158
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 83162
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legegyszerűbb fehér kenyér
Fonott Kalács 77 recept

Sok kenyérreceptet kipróbáltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az egyik túl bonyolult volt, a másik túl kemény lett, túl sós vagy túl édes. Addig kísérleteztem, amíg sikerült megalkotnom a számomra legegyszerűbbet. Ehhez a recepthez nincs szükség mérlegre. Az élesztőt és a lisztet nem kell visszacsomagolnunk. A tejtől kellemesen puha és omlós lesz, de még napokkal később sem morzsálódik. Na nem mintha lenne esélye túl hosszú ideig megmaradni. Nejlonzacskóban megtartja puhaságát. Vigyázat! A tej miatt hajlamos megpenészedni, 4-5 napnál tovább ne tartogassuk! Mindenkinek ajánlom, aki eddig még nem próbálkozott meg a kenyérsütéssel. Egyszerűen nem lehet elrontani! És nem lehet neki ellenállni sem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...