Lecsóbefőtt télire
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g tv-paprika33 kcal
-
50g kápia paprika11 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
75 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
1g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g cukor4 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
2000g tv-paprika328 kcal
-
500g kápia paprika107 kcal
-
500g zöldpaprika82 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
1000g paradicsom180 kcal
-
11g só0 kcal
-
0 kcal
-
10g cukor39 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
43.9g tv-paprika7 kcal
-
11g kápia paprika2 kcal
-
11g zöldpaprika2 kcal
-
9.9g vöröshagyma4 kcal
-
1.9g napraforgó olaj16 kcal
-
21.9g paradicsom4 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 614.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 361.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 234 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 152 micro
-
β-karotin 1542 micro
-
β-crypt 215 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 845 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35 g
Zsír
-
Összesen 92.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6146.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 431 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 405 mg
-
Foszfor 875 mg
-
Nátrium 4408 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 3612.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1433 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 54 mg
-
C vitamin: 2339 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 257 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 621 micro
-
Kolin: 228 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1523 micro
-
β-karotin 15416 micro
-
β-crypt 2153 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 8446 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 338 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 565 micro
-
Lut-zea 185 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
2 kg tv-paprika
-
500 g kápia paprika
-
5 db zöldpaprika
-
5 közepes db vöröshagyma
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 kg paradicsom
-
1 ek só
-
1 ek füstölt pirospaprika
Elkészítés
- Előkészítjük a zöldségeket. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk (érett, jó lédúst válasszunk) kicsumázzuk, és nyolcadokra vágjuk. A paradicsom héját mi rajta szoktuk hagyni, persze meg lehet pucolni, de abban is értékes ízek laknak.
- A hagymát megpucoljuk, kettévágjuk, és nem túl vékonyan felszeleteljük, majd az olajon elkezdjük dinsztelni. Megsózzuk, és tovább pároljuk, de ügyeljünk rá, ha pirulni kezd.
- Megszórjuk az egészet egy kevés pirospaprikával (opcionális), és erre jöhetnek a felkarikázott paprikák. Átforgatjuk a hagymás alappal, és pár percig pároljuk félő alatt. Ügyelünk rá, hogy oda ne kapjon az alja!
- Az elődinsztelt paprikához hozzáadjuk a paradicsomot, és jól elkeverjük. Lefedjük, és 10-15 percet hagyjuk összerottyanni, de ne főzzük túl, maradjon még kissé roppanós a zöldség. Addig főzzük, amíg annyi levet ereszt, hogy ellepi a zöldséget. Kóstoljuk meg, és ízesítsük sóval és/vagy cukorral, ha szükséges.
- Előzőleg sterilizált üvegekbe adagoljuk (ez az adag nekünk 10-12 db 350 ml-es befőttesüvegre lett kiszámolva), a fedővel lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk, és hagyjuk állni 5-10 percig. Megfordítjuk, és konyharuhákba csomagolva hagyjuk teljesen kihűlni őket. A spejz polcára pakoljuk őket, ahol várakozhatnak végső beteljesülésükre.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 84
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 6511
- Feltöltés dátuma: 2023. június 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Befőzni nemcsak a gyümölcsöket lehet, hanem például a nyár legnépszerűbb alapanyagait, a paprikát és paradicsomot is. Ezekhez télen nem igazán lehet jó minőségben hozzájutni, befőzve viszont tartósítószer nélkül is sokáig elállnak a spájz polcán. Így hát érdemes eltenni pár üveg lecsóalapot, hogy a hűvösebb időszakokban is élvezhessük a nyár adta zamatokat. A lecsó télire való elrakása a hagyományos befőzési módszertől annyiban tér el, hogy ezt rövidebb ideig kell főzni, így frissebb marad, nem fő szét, és roppanós lesz a paprika. (Felhasználáskor úgyis hőkezelni fogjuk, amitől tovább puhul.) A paprikát és a paradicsomot 2:1 arányban érdemes felhasználni, zsíron vagy olajon párolni, és sóval, fűszerpaprikával ízesíteni. Sok-sok hagyma és minél többféle paprika teszi igazán gazdaggá. Mi a receptben tévé-, kápia-, és hegyes erős paprikát használtunk, de kerülhet bele még akár kaliforniai, padron vagy chili is (ha nagyon csípősen szeretjük). Ha hosszabb időre szeretnék eltárolni, akkor a sterilizált, megtöltött üvegek tetejét kenjük meg 2 nagy evőkanálnyi zsírral, így légmentesen lezárhatjuk, ha teljesen kidermedt rajta a zsír.