Lábatlan tyúk
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
83g tojás104 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
100g rozskenyér259 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
25g cottage cheese25 kcal
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
330g tojás415 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
400g rozskenyér1036 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
100g cottage cheese98 kcal
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
38.9g tojás49 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.4g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
47.1g rozskenyér122 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
-
11.8g cottage cheese12 kcal
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 274 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1343.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 309 mg
-
Nátrium 785 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 113.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 461 micro
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.7 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1097 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5375.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 542 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 1236 mg
-
Nátrium 3141 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 198.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 452.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 514 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 241 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 593 micro
-
Kolin: 930 mg
-
Retinol - A vitamin: 501 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1844 micro
- 10% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 633.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 370 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 53.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 217 micro
Hozzávalók
-
6 db tojás
-
1 kávéskanál ételízesítő
-
1 ek petrezselyem
-
1 csipet só
-
bazsalikom ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
40 dkg rozskenyér
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- A tojásokat felütjük, és a fűszerekkel kicsit habosra verjük. (Persze másmilyen fűszerek is jöhetnek ízlés szerint, én most elkövettem azt a hibát, hogy paprikát is tettem bele, azt pont nem kellett volna.)
- Elkezdjük a kenyeret héja nélkül belemorzsolni. Jó ötlet egy pillanatra víz alá meríteni őket, aztán kicsit kinyomkodni, és úgy beleküldeni a tojásba. (Nagyi azt mondja, a kenyerek felét így szokta, a másik felét szárazon.) Annyi kenyeret teszünk bele, hogy egy önthető, homogén masszát kapjunk.
- Közben a sütőt bemelegítjük 180 fokra, és egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt hajtogatunk, ezt meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. (Én most egy kicsit túl nagy tepsit választottam, ezért lett lapos a lábatlan tyúk).
- Kb. 25-30 percig sütjük, közben félidőnél jót tesz neki, ha meglocsoljuk egy kis (1 dl max.) levesalappal, vagy ha megy, alá is öntünk egy picit. (Én ezt most nem csináltam, semmi baja nem lett, de levessel állítólag puhább, meg egy picit magasabb lesz.)
- Ha egy picit kihűlt, kockákra vágjuk, és szabadon választott finomságokkal tálaljuk. Én ma zsírszegény cottage cheese-t tettem a tetejére, uborkát meg mellé, de tejföllel, fetával és aszalt paradicsommal, fokhagymás joghurttal, sajttal, stb. mind-mind működhet. Sőt, magában is nagyon finom. Vigyázzatok, nem lehet leállni vele!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 9175
- Feltöltés dátuma: 2015. április 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A lábatlan tyúk tipikus borsodi recept laza vacsihoz. Az ijesztő neve ellenére egy teljesen húsmentes kajáról van szó, tulajdonképpen a töltött húsból és/vagy húslevesből a töltelék magában elkészítve. Az Ember szerint valójában bundás kenyérről van szó, csak rossz sorrendben adagolom a hozzávalókat. Ugyan ő javasolta, hogy a továbbiakban nevezzük inkább zsemlepénynek, a lábatlan dolgot kikerülendő. Alapvetően fogtam Nagyi eredeti receptjét, aztán hozzáadtam Anya módosításait (aki megsúgta, hogy régebben serpenyőben sütötték, nem sütőben, de még Dédinek is állandóan leégett az alja, nem hogy a Nagyinak), és végül megpróbáltam egy kicsit a belvárosi létmódomhoz szocializálni az egészet. Még jó egyébként, hogy azon melegében lefotóztam, mert úgy tűnik, az éjszaka folyamán az egész család rárepült, és csak az üres tepsi maradt reggelre :).