r
Nosalty Logó

Krumplis egytál sonkával és laskával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Harmathy Ildikó
Krumplis egytál sonkával és laskával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1950 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 143 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1897 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    1533 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    148 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.4 g

Zsír

  • Összesen
    80.1 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7588.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    368 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    736 mg
  • Nátrium
    6134 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    219.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    592 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    98 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 1950 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    556.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    450 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sonkát és a krumplit nagyobb, a hagymát apróbb kockára vágjuk.
  2. A sonkát feltesszük főni.
  3. Fél óra főzés után hozzáadjuk a krumplit és a hagymát, a majorannát és a leveskockát (vigyázat! – ha elég sós a sonkalé a kocka elmaradhat!)
  4. Újabb 10 perc főzés után adjuk a laskát.
  5. Újabb 10 percután a liszttel kevert tejföllel behabarjuk.
  6. Még egyet forr és kész!
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 26862
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krumplis egytál sonkával és laskával
Harmathy Ildikó 313 recept

Szeretjük ezeket a se nem leves, se nem főzelék egytálételeket. A laska most jelent meg a piacon. Nagyon kedves színfolt, békebeli eledel. Hagyományosan a kinyújtott tésztát szabálytalan formára tépve a sparhejt szélén szárították-pirították, úgy tették el a későbbi használatra. A piacon szabályos alakra vágott formában kapható, zacskóban. A laskát lehet önmagában is rágcsálni – chips helyett, mondjuk -, de lehet száraztészta helyett használni, akár levesbetétnek. Annyiban több, mint a száraztészta, amennyiben pirított, tehát gazdagabb ízvilág. Ezek a nehezebb krumplis ételek nálunk a téli étrend részei. A parasztok régen krumplit, hagymát, zsírt és káposztát (többnyire savanyítva) tartalékoltak télire. Ha tehették, mást is, de ezeket mindenképpen. Nem véletlen tehát, ha a magyar konyha rendkívül gazdag például krumplis ételekben! Városi életemben nem sokra becsültem a krumplit (pláne a savanyú káposztát!), ott ugyebár mindig volt minden. Ott nekem a krumpli és a káposzta a fantáziátlanságot jelentette: marhapörkölt krumplival, káposztasalátával. Itt, vidéken átrendeződik az ember értékrendje, megtanulja értékelni az ember az „igazi” nyersanyagokat és a természetes ízeket. Megtanulja az ember, mekkora különbség tud lenni krumpli és krumpli, káposzta és káposzta között. Megtanulja az ember értékelni a jó földben, jól termesztett, jól tárolt nyersanyagokat, az egyszerű étkek természetes, manipulálatlan ízvilágát. Itt mást jelent a Marhapörkölt : ünnepi eledel, megadják a módját. Szívesen és gyakran főzök ma is ’blikkfangos’ ételeket (fő a változatosság!), de az egyszerű falusi étkek – jó nyersanyagból! – finomak, kedvesek és üdék!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...