Krumplis egytál sonkával és laskával
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
135 kcal
-
150g burgonya87 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
38g tészta139 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
1g majoranna2 kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
300g füstölt-főtt tarja540 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
150g tészta557 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
3g majoranna8 kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
40 kcal
-
44g burgonya25 kcal
-
6.6g vöröshagyma2 kcal
-
11g tészta41 kcal
-
0.7g leveskocka2 kcal
-
14.7g tejföl29 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
0.2g majoranna1 kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1897 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 1533 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 148 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84.4 g
Zsír
-
Összesen 80.1 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7588.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 368 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 736 mg
-
Nátrium 6134 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 219.7 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 592 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 260 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 461 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 199 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 556.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 450 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Hozzávalók
-
30 dkg füstölt-főtt tarja
-
60 dkg burgonya
-
1 db vöröshagyma
-
2 dl tejföl
-
1 csapott ek finomliszt
Elkészítés
- A sonkát és a krumplit nagyobb, a hagymát apróbb kockára vágjuk.
- A sonkát feltesszük főni.
- Fél óra főzés után hozzáadjuk a krumplit és a hagymát, a majorannát és a leveskockát (vigyázat! – ha elég sós a sonkalé a kocka elmaradhat!)
- Újabb 10 perc főzés után adjuk a laskát.
- Újabb 10 percután a liszttel kevert tejföllel behabarjuk.
- Még egyet forr és kész!
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 26862
- Feltöltés dátuma: 2008. december 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Szeretjük ezeket a se nem leves, se nem főzelék egytálételeket. A laska most jelent meg a piacon. Nagyon kedves színfolt, békebeli eledel. Hagyományosan a kinyújtott tésztát szabálytalan formára tépve a sparhejt szélén szárították-pirították, úgy tették el a későbbi használatra. A piacon szabályos alakra vágott formában kapható, zacskóban. A laskát lehet önmagában is rágcsálni – chips helyett, mondjuk -, de lehet száraztészta helyett használni, akár levesbetétnek. Annyiban több, mint a száraztészta, amennyiben pirított, tehát gazdagabb ízvilág. Ezek a nehezebb krumplis ételek nálunk a téli étrend részei. A parasztok régen krumplit, hagymát, zsírt és káposztát (többnyire savanyítva) tartalékoltak télire. Ha tehették, mást is, de ezeket mindenképpen. Nem véletlen tehát, ha a magyar konyha rendkívül gazdag például krumplis ételekben! Városi életemben nem sokra becsültem a krumplit (pláne a savanyú káposztát!), ott ugyebár mindig volt minden. Ott nekem a krumpli és a káposzta a fantáziátlanságot jelentette: marhapörkölt krumplival, káposztasalátával. Itt, vidéken átrendeződik az ember értékrendje, megtanulja értékelni az ember az „igazi” nyersanyagokat és a természetes ízeket. Megtanulja az ember, mekkora különbség tud lenni krumpli és krumpli, káposzta és káposzta között. Megtanulja az ember értékelni a jó földben, jól termesztett, jól tárolt nyersanyagokat, az egyszerű étkek természetes, manipulálatlan ízvilágát. Itt mást jelent a Marhapörkölt : ünnepi eledel, megadják a módját. Szívesen és gyakran főzök ma is ’blikkfangos’ ételeket (fő a változatosság!), de az egyszerű falusi étkek – jó nyersanyagból! – finomak, kedvesek és üdék!