r
Nosalty Logó

Krémes és savanykás erdélyi tárkonyos húsgombócleves

5,0

2 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Krémes és savanykás erdélyi tárkonyos húsgombócleves
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gombóchoz

A leveshez

438
Kalória
25.9g
Fehérje
31.3g
Szénhidrátok
19.5g
Zsír
263.3g
Víz
110.8g
Koleszterin
5.9g
Rost
7.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gombóchoz

A leveshez

Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gombóchoz

A leveshez

Összesen 2183 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gombóchoz

A leveshez

Összesen 50 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2435.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    1826 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    263.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    679 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    177 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6360 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    738 micro
Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.5 g

Zsír

  • Összesen
    97.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    554 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12176.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    642 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1901 mg
  • Nátrium
    9129 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    1316.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3395 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    885 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    599 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    12378 micro
  • β-karotin
    31798 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    3688 micro
Összesen 2183 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    276.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    29.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    281 micro
  • β-karotin
    723 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 50 kcal

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A darálthúst összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, reszelt fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel. Ízesítjük sóval, borssal, majd alaposan összegyúrjuk. 20 perce félretesszük, majd nedves kézzel diónyi gombócokat gyúrunk belőle.

A leveshez

  1. Kevés olajon aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, összeforgatjuk, majd 3 percig pirítjuk.
  2. Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal, és addig főzzük, amíg félig(!) puhulnak a zöldségek (nagyjából 10-15 percig).
  3. Ezután mehet a levesbe a kockákra vágott burgonya és a húsgolyók is, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg minden alapanyagunk puhára fő a levesben (nagyjából további 10-15 percig).
  4. Legvégül öntsük nyakon fehérborecettel, hogy kellően savanykás legyen. A tejfölt keverjük ki két nagyobb merőkanál levessel, öntjük vissza, majd forraljuk össze.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Az erdélyi konyha egyik gyöngyszeme a tárkonyos húsgombócleves, ami a tejföltől lesz krémes, a fehérborecettől pedig izgalmasan savanykás. Tartalmas fogás a téli hónapokra, amihez már tényleg nem kell második fogás.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Répatorta

Nem csak nyuszikáknak. Finom, puha piskóta. Fiúkkal érdemes csak fogyasztás után közölni az összetevőket :).

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!