r
Nosalty Logó

Krémes és savanykás erdélyi tárkonyos húsgombócleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Krémes és savanykás erdélyi tárkonyos húsgombócleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gombóchoz

A leveshez

Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gombóchoz

A leveshez

Összesen 2183 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gombóchoz

A leveshez

Összesen 50 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2435.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    1826 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    263.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    679 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    177 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6360 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    738 micro
Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.5 g

Zsír

  • Összesen
    97.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    554 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12176.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    642 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1901 mg
  • Nátrium
    9129 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1316.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3395 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    885 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    599 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    12378 micro
  • β-karotin
    31798 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    3688 micro
Összesen 2183 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    276.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    281 micro
  • β-karotin
    723 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 50 kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A leveshez

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A darálthúst összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, reszelt fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel. Ízesítjük sóval, borssal, majd alaposan összegyúrjuk. 20 perce félretesszük, majd nedves kézzel diónyi gombócokat gyúrunk belőle.

A leveshez

  1. Kevés olajon aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, összeforgatjuk, majd 3 percig pirítjuk.
  2. Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal, és addig főzzük, amíg félig(!) puhulnak a zöldségek (nagyjából 10-15 percig).
  3. Ezután mehet a levesbe a kockákra vágott burgonya és a húsgolyók is, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg minden alapanyagunk puhára fő a levesben (nagyjából további 10-15 percig).
  4. Legvégül öntsük nyakon fehérborecettel, hogy kellően savanykás legyen. A tejfölt keverjük ki két nagyobb merőkanál levessel, öntjük vissza, majd forraljuk össze.
  • Receptkönyvben: 407
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 116
  • Össznézettség: 27739
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krémes és savanykás erdélyi tárkonyos húsgombócleves
Hering András 182 recept

Az erdélyi konyha egyik gyöngyszeme a tárkonyos húsgombócleves, ami a tejföltől lesz krémes, a fehérborecettől pedig izgalmasan savanykás. Tartalmas fogás a téli hónapokra, amihez már tényleg nem kell második fogás.

Hozzávalók

A gombóchoz

A leveshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...