r
Nosalty Logó

Kovászos palacsinta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lousha
Kovászos palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
vadkovászos
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 406 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2026 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    891.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    520 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    144.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    213 micro
Összesen 406 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    68 g

Zsír

  • Összesen
    47.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    568 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4455.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    160 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1130 mg
  • Nátrium
    2599 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    328.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    722.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    308 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1064 micro
Összesen 2026 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 159 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keverjük el a maradék - azaz nem kell, hogy frissen etetett legyen - kovászt a tojással, ásványvízzel és tejszínnel, olajjal, cukorral és sóval. Nálunk szinte mindig sós változatok készülnek, de aki édeset szeretne, ezen a ponton adjon a keverékhez 2-3 evőkanál cukrot/édesítőt.
  2. Keverjük el a liszteket, majd lassanként adagoljuk hozzá a kovászos keveréket, folyamatosan keverve, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
  3. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten 4-5 órát, vagy hűtőben min. 12, maximum 24 órát.
  4. A szokásos módon, enyhén olajozott palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat, közepes lángon, mindkét felület 1-2 percig sütve, majd csúsztassuk őket előmelegített tányérra, és felhasználásig fedjük le, hogy ne száradjanak ki.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6151
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Akinek volt már kovásza, biztosan tudja, hogy időnként keletkezik felesleg. Ezt sok esetben egyszerűen kidobjuk, de közben sajnáljuk elpazarolni. Nos, nem is kell. A maradék kovász szinte bármibe beletehető, amihez liszt kell, olyan ételekbe is, amibe egyébként nem használnánk pl. élesztőt. Minden könnyebb, levegősebb, ízesebb lesz vele. A két legáltalánosabb felhasználási mód pedig a nokedli - és a palacsinta. Utóbbi olyan könnyű, puha és finom lesz vele, hogy többé nem akarjuk majd kovász nélkül elkészíteni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...