Kötözött gombóc leves
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
125g burgonya72 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0 kcal
-
34 kcal
-
0g só0 kcal
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g só0 kcal
-
13g víz0 kcal
A töltelékhez
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
500g burgonya289 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
0g só0 kcal
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
A töltelékhez
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
32.1g burgonya19 kcal
-
11.6g fehérrépa7 kcal
-
2.9g petrezselyem1 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
0 kcal
-
9 kcal
-
0g só0 kcal
A tésztához
-
16g finomliszt58 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
3.2g víz0 kcal
A töltelékhez
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.8 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1714.8 g
-
Cink 164 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 128 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 340 mg
-
Nátrium 844 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 226.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 196 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 573 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 768 micro
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.2 g
Zsír
-
Összesen 57 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 410 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6859.1 g
-
Cink 656 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 537 mg
-
Vas 512 mg
-
Magnézium 250 mg
-
Foszfor 1359 mg
-
Nátrium 3375 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 305.4 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 906.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 166 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 782 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 357 micro
-
Kolin: 386 mg
-
Retinol - A vitamin: 227 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2294 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3074 micro
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 440.3 g
-
Cink 42 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 19 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 147 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
5 közepes db burgonya
-
1 csokor petrezselyem
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek mangalica zsír
-
só ízlés szerint
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 kávéskanál só
A töltelékhez
Elkészítés
A leveshez
- A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, amelyet vékonyan kinyújtunk.
- A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük.
- A tészta szélét 2-3 cm szélességben megszórjuk töltelékkel, és háromszor áthajtjuk rajta a tésztát, a hajtás mögött levágjuk.
- Az így kapott tésztahurkákból 15-20 cm-es darabokat vágunk, és laza csomókat kötünk belőlük.
- Forrásban lévő, sós vízben 15 perc alatt kifőzzük a kötözött tésztát.
- A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk.
- A zsírt fölhevítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával, és felöntjük a tészta főzőlevével.
- Aburgonyát fölkockázzuk, a tisztított petrezselyemgyökereket hosszában négyfelé hasítjuk, és a leveshez adjuk őket a zöldjével együtt.
- Ízlés szerint sózzuk. A levest addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Az utolsó 5 percben a kötözött gombócokat a leveshez adjuk, és együtt főzzük. 15 perc pihentetés után petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9164
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 12.
Ajánló
Petrezselyemzölddel szórva, tejföllel kínáljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A kötözött gombóc leves tartalmas tésztaleves, amelyet leggyakrabban a nyári munkák idején, főleg aratáskor készítettek. Az országban mindenütt gyúrtak különféle házi tésztákat, de a kötözött gombócot (nem az abból főzött levest) jellemzően Baranyában készítettek, bár ismert volt az ország más tájain is. Kétféle töltelékkel tálalták: zsíron dinsztelt, őrölt pirospaprikás hagymával vagy tejföllel, tojással, sóval elkevert túróval. A kifőtt túrós kötözött gombócot pirospaprikás, hagymás zsírral, a hagymás kötözött gombócot tejföllel, túróval, pirított zsemlemorzsával tálalták. A kifőtt tészta levét sem öntötték ki, hanem levest főztek belőle, hiszen a falusi ember takarékosan élt, nem pazarolt, különösen a nehéz munkával előállított élelmiszert nem. Nyári időszakban a kötözött gombócot nem külön készítették, hanem levesnek főzték. Nálunk a túrós kötözött tésztából készült leves volt a gyakoribb. Főzés közben a túróból kicsapódott savótól enyhe savanykás ízt kapott a leves. A dédnagymama gazdagabban, újkrumplival, petrezselyemgyökérrel és zöldjével készítette a kötözött gombóc levest, hogy a család férfi tagjai ne reklamáljanak, hogy csak tészta úszik a levesben. Következzék a dédnagymamám túróval töltött kötözött gombóc levese. A recept a Pécsi Borozó nyári számában jelent meg.