r
Nosalty Logó

Kötözött gombóc leves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kötözött gombóc leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 531 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2123 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 136 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1714.8 g
  • Cink
    164 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    128 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    340 mg
  • Nátrium
    844 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    196 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    573 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    768 micro
Összesen 531 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.2 g

Zsír

  • Összesen
    57 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    410 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6859.1 g
  • Cink
    656 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    512 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    1359 mg
  • Nátrium
    3375 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    305.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    906.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    782 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    227 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2294 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3074 micro
Összesen 2123 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.3 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    19 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    197 micro
Összesen 136 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A leveshez

  1. A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, amelyet vékonyan kinyújtunk.
  2. A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük.
  3. A tészta szélét 2-3 cm szélességben megszórjuk töltelékkel, és háromszor áthajtjuk rajta a tésztát, a hajtás mögött levágjuk.
  4. Az így kapott tésztahurkákból 15-20 cm-es darabokat vágunk, és laza csomókat kötünk belőlük.
  5. Forrásban lévő, sós vízben 15 perc alatt kifőzzük a kötözött tésztát.
  6. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk.
  7. A zsírt fölhevítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával, és felöntjük a tészta főzőlevével.
  8. Aburgonyát fölkockázzuk, a tisztított petrezselyemgyökereket hosszában négyfelé hasítjuk, és a leveshez adjuk őket a zöldjével együtt.
  9. Ízlés szerint sózzuk. A levest addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
  10. Az utolsó 5 percben a kötözött gombócokat a leveshez adjuk, és együtt főzzük. 15 perc pihentetés után petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 9132
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 12.

Ajánló

Petrezselyemzölddel szórva, tejföllel kínáljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kötözött gombóc leves tartalmas tésztaleves, amelyet leggyakrabban a nyári munkák idején, főleg aratáskor készítettek. Az országban mindenütt gyúrtak különféle házi tésztákat, de a kötözött gombócot (nem az abból főzött levest) jellemzően Baranyában készítettek, bár ismert volt az ország más tájain is. Kétféle töltelékkel tálalták: zsíron dinsztelt, őrölt pirospaprikás hagymával vagy tejföllel, tojással, sóval elkevert túróval. A kifőtt túrós kötözött gombócot pirospaprikás, hagymás zsírral, a hagymás kötözött gombócot tejföllel, túróval, pirított zsemlemorzsával tálalták. A kifőtt tészta levét sem öntötték ki, hanem levest főztek belőle, hiszen a falusi ember takarékosan élt, nem pazarolt, különösen a nehéz munkával előállított élelmiszert nem. Nyári időszakban a kötözött gombócot nem külön készítették, hanem levesnek főzték. Nálunk a túrós kötözött tésztából készült leves volt a gyakoribb. Főzés közben a túróból kicsapódott savótól enyhe savanykás ízt kapott a leves. A dédnagymama gazdagabban, újkrumplival, petrezselyemgyökérrel és zöldjével készítette a kötözött gombóc levest, hogy a család férfi tagjai ne reklamáljanak, hogy csak tészta úszik a levesben. Következzék a dédnagymamám túróval töltött kötözött gombóc levese. A recept a Pécsi Borozó nyári számában jelent meg.

Hozzávalók

A leveshez

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...