r
Nosalty Logó

Korhelyleves egyszerűen és olcsón

3,5

2 ÉRTÉKELÉS4 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Fonott Kalács
Korhelyleves egyszerűen és olcsón
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

390
Kalória
14.9g
Fehérje
9.7g
Szénhidrátok
32.9g
Zsír
606.7g
Víz
13.3g
Koleszterin
4.3g
Rost
3.8g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1952 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 57 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    32.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1747.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    1602 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    606.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    221 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 390 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.6 g

Zsír

  • Összesen
    164.3 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8738.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    350 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    8010 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    3033.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    1107 micro
  • β-crypt
    248 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2538 micro
Összesen 1952 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    89.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 57 kcal

Elkészítés

  1. Megpucoljuk, felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt, és mikor elég forró, beleszórjuk a hagymát, és megdinszteljük.
  2. Felkarikázzuk a kolbászt, és beleszórjuk a fazékba, pirítjuk kicsit, majd közben hozzáadjuk a sót, borsot, pirospaprikát, babért. Sok helyen olvastam, hogy köménymagot is raknak bele, hát szégyen, nem szégyen, nálam az soha nincsen otthon, viszont karácsonyra kaptam szárított zellerkockát, abból szórtam bele kicsit, és jó lett az íze.
  3. Ne legyünk lusták, aprítsuk fel kicsit a káposztát, mert eredeti állapotában nagyon hosszúak a szálak, hacsak nem akarjuk villával enni, mint a spagettit, idegesítő lesz, mikor a fele lelóg a kanálról. A fazékban szépen mindent összepirítunk, aztán hozzáadjuk a káposztát. Megforgatjuk, hogy jól átvegye a piros színt és az ízeket, majd felöntjük az egészet 2 liter vízzel.
  4. Fedő alatt nagy lángon kb. fél óráig kell főzni. Ha felforrt és az íze is kellemes, kis lángra vesszük. Bögrébe kikanalazunk valamennyi levet, hozzáadjuk a két ek. tejfölt, és alaposan összekeverjük egy villával vagy habverővel. Ezt visszaöntjük a levesbe, ízlés szerint nyugodtan lehet több tejfölt is belerakni, de szerintem ezt inkább mindenki maga tegye meg a tálalás után. Elkeverjük, kicsit még főzzük, aztán kész.
  5. Kenyérrel, tejföllel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

Soha nem voltam az a fajta, aki az osztálykirándulásokon sutyiban iszogatott a többiekkel, na persze olyan sem voltam, aki a többieket beárulta. Egyszerűen kimaradtam a buliból, és kész. De a szállásadók mintha csak megneszelték volna, hogy iddogálás lesz, másnap ebédre korhelylevest kaptunk. Isteni volt, imádtam, repetáztam is belőle, de anyukám soha nem főzött, én pedig amíg gyerek voltam, eszemben se volt megpróbálkozni vele. Most ez az emlék eszembe jutott, mivel szilveszter után mindenki emlegeti, hogy káposztalevest kell (-ett volna) enni, attól jobban lettünk volna. Úgyhogy nekigyürkőztem, hogy végre elkészítsem ezt a híres, másnaposság-űző korhelylevest. Nem tévesztendő össze a káposztalevessel, a korhelylevest savanyú káposztából csinálják, a másikat meg simából. Kicsit féltem, hogy a páromnak nem fog ízleni, mert minden újdonságot nehezen fogad (ő soha nem találkozott még ezzel a levessel, pedig párszor már ráfért volna), de már az illatából érezte, hogy ez jó lesz, és aztán bekanalazta az egészet, és ő is imádta. Hogy mi alapján készítettem el? Ahány recept fenn volt a Nosaltyn, annyiféle verzió, és egyik sem hasonlít a másikra, sőt még a régi magyar receptes könyvemben lévő recept is teljesen extrém, úgyhogy önállósítottam magam. És sikerült! Mivel nincs benne csülök meg szalonna meg ilyesmi, ezért ez az olcsóbbik, gyorsabb változtat, fincsi vecsési káposztából készült, mert közel lakunk hozzá, így nálunk ez egy mindennapos termék a hentesek polcain.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Parmezánalaplé

Alaplevet bizony nemcsak csontokból és zöldségekből főzhetünk, hanem például parmezánból is! Biztos mindenki számára ismerős a helyzet, amikor a parmezán széle annyira kemény, hogy ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!