Korhelyleves egyszerűen és olcsón
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
120g savanyú káposzta23 kcal
-
100g lecsókolbász252 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
81 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8g tejföl16 kcal
-
400g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
600g savanyú káposzta114 kcal
-
500g lecsókolbász1260 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
17.8g savanyú káposzta3 kcal
-
14.8g lecsókolbász37 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
1.3g mangalica zsír12 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.2g tejföl2 kcal
-
59.3g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 32.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1747.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 1602 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 606.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 221 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 508 micro
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.6 g
Zsír
-
Összesen 164.3 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8738.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 350 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 228 mg
-
Nátrium 8010 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 3033.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 104 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 1107 micro
-
β-crypt 248 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2538 micro
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 259 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 7 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 89.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Hozzávalók
-
600 g savanyú káposzta
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
3 ek mangalica zsír
-
1 ek fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 db babérlevél
-
2 ek tejföl
-
2 l víz
Elkészítés
- Megpucoljuk, felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt, és mikor elég forró, beleszórjuk a hagymát, és megdinszteljük.
- Felkarikázzuk a kolbászt, és beleszórjuk a fazékba, pirítjuk kicsit, majd közben hozzáadjuk a sót, borsot, pirospaprikát, babért. Sok helyen olvastam, hogy köménymagot is raknak bele, hát szégyen, nem szégyen, nálam az soha nincsen otthon, viszont karácsonyra kaptam szárított zellerkockát, abból szórtam bele kicsit, és jó lett az íze.
- Ne legyünk lusták, aprítsuk fel kicsit a káposztát, mert eredeti állapotában nagyon hosszúak a szálak, hacsak nem akarjuk villával enni, mint a spagettit, idegesítő lesz, mikor a fele lelóg a kanálról. A fazékban szépen mindent összepirítunk, aztán hozzáadjuk a káposztát. Megforgatjuk, hogy jól átvegye a piros színt és az ízeket, majd felöntjük az egészet 2 liter vízzel.
- Fedő alatt nagy lángon kb. fél óráig kell főzni. Ha felforrt és az íze is kellemes, kis lángra vesszük. Bögrébe kikanalazunk valamennyi levet, hozzáadjuk a két ek. tejfölt, és alaposan összekeverjük egy villával vagy habverővel. Ezt visszaöntjük a levesbe, ízlés szerint nyugodtan lehet több tejfölt is belerakni, de szerintem ezt inkább mindenki maga tegye meg a tálalás után. Elkeverjük, kicsit még főzzük, aztán kész.
- Kenyérrel, tejföllel tálaljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 256
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 158
- Össznézettség: 108236
- Feltöltés dátuma: 2014. január 15.
Ajánló
Megkockáztatnám egyszer, hogy bográcsban főzöm meg, szerintem ez olyan fajta kaja, amit simán meg lehetne úgy is csinálni, és mivel hihetetlenül olcsón el lehet készíteni, nem gond a nagy tételben való főzése. Egyszer majd kipróbálom, de addig csak feltételezem, hogy jó lehet. Pikáns, kellemesen csípős íze van, de férfiaknak ajánlom hozzá az erőspaprikát, persze csak tálalás után saját maguk adagjába.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Soha nem voltam az a fajta, aki az osztálykirándulásokon sutyiban iszogatott a többiekkel, na persze olyan sem voltam, aki a többieket beárulta. Egyszerűen kimaradtam a buliból, és kész. De a szállásadók mintha csak megneszelték volna, hogy iddogálás lesz, másnap ebédre korhelylevest kaptunk. Isteni volt, imádtam, repetáztam is belőle, de anyukám soha nem főzött, én pedig amíg gyerek voltam, eszemben se volt megpróbálkozni vele. Most ez az emlék eszembe jutott, mivel szilveszter után mindenki emlegeti, hogy káposztalevest kell (-ett volna) enni, attól jobban lettünk volna. Úgyhogy nekigyürkőztem, hogy végre elkészítsem ezt a híres, másnaposság-űző korhelylevest. Nem tévesztendő össze a káposztalevessel, a korhelylevest savanyú káposztából csinálják, a másikat meg simából. Kicsit féltem, hogy a páromnak nem fog ízleni, mert minden újdonságot nehezen fogad (ő soha nem találkozott még ezzel a levessel, pedig párszor már ráfért volna), de már az illatából érezte, hogy ez jó lesz, és aztán bekanalazta az egészet, és ő is imádta. Hogy mi alapján készítettem el? Ahány recept fenn volt a Nosaltyn, annyiféle verzió, és egyik sem hasonlít a másikra, sőt még a régi magyar receptes könyvemben lévő recept is teljesen extrém, úgyhogy önállósítottam magam. És sikerült! Mivel nincs benne csülök meg szalonna meg ilyesmi, ezért ez az olcsóbbik, gyorsabb változtat, fincsi vecsési káposztából készült, mert közel lakunk hozzá, így nálunk ez egy mindennapos termék a hentesek polcain.