r
Nosalty Logó

Köménymagos leves Fahéjtól

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Köménymagos leves Fahéjtól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 222 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 887 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 49 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    403.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 222 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1811.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    310 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    1008 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1613.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 887 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    100.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 49 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az olajon világosra pirítjuk a lisztet.
  2. Hozzáadjuk a köménymagot, jól átforgatjuk, majd megszórjuk a paprikával.
  3. Felengedjük kb. 1,5 l hideg vízzel, és csomómentesre keverjük.
  4. A megtisztított hagymát negyedekre vágva tesszük a levesbe.
  5. Sózzuk, és minimum negyed óráig főzzük. hogy a köménymag és a hagyma íze jól kijöjjön. Ha kész, és idő is van rá, kicsit állni hagyjuk, és csak tálalás előtt szűrjük át.
  6. Pirított kenyérszeletet adunk mellé, amit mindenki magának töröget bele a levesébe.
  • Elkészítettem: 300 alkalommal
  • Receptkönyvben: 385
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 25539
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sokat gondolkodtam, melyik legyen a 200. receptem. Valami nagyon ütős, nagyon exkluzív vagy valami nagyon alap, nagyon régi? Végül is a köménymagos leves mellett döntöttem. Talán az első leves, amit megtanultam főzni. Anyai nagyanyám is sokszor készítette, és mi gyerekek szerettük kikanalazgatni belőle a puhára ázott pirítós darabokat. Apai nagyapám az utolsó 10 évében minden áldott reggel ezt a levest kérte reggelire, és a nagynéném készségesen főzte is neki, a több, mint kilencven éves édesapjának. Szegény ember levese a rántott leves. Liszt meg hagyma mindig van otthon, meg egy kis zsír vagy olaj a rántáshoz. Fiatalasszonyként én is rengetegszer rákényszerültem, hogy ezt főzzem. Mi csak "hurrá leves"-nek neveztük, mert ha a családból valaki rákérdezett, mi lesz ebédre, és én a köménymagos levest válaszoltam, akkor némi nemtetszéssel, lemondó hangsúllyal és kis grimaszt vágva csak ennyit mondtak: hurrá. Aztán ahogy az évek során ritkultak a köménymagos levesek, úgy kopott el a nemtetszés és a grimasz, és valódi öröm lett a "hurrá" mögött, mert mindannyian ráébredtek, hogy ez a leves igazán finom, és valóban áldásos az ember fiának-lányának. Mi legalábbis nagyon-nagyon szeretjük.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...