Kolbászos gombaleves csipetkével
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
A leveshez
-
328 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
38g kolbász170 kcal
-
63g gomba13 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
375g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
14g tojás17 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
6g víz0 kcal
Összesen
757
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
A leveshez
-
200g kolozsvári szalonna1310 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
150g kolbász678 kcal
-
250g gomba53 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
1500g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
55g tojás69 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
24g víz0 kcal
Összesen
3030
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
A leveshez
-
7.5g kolozsvári szalonna49 kcal
-
6.4g vöröshagyma2 kcal
-
5.6g kolbász25 kcal
-
9.4g gomba2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
6.6g tejföl13 kcal
-
56.3g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
2.1g tojás3 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
0.9g víz0 kcal
Összesen
113
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20 g
Zsír
-
Összesen 60 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1040 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 701 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 527.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
757
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.8 g
Zsír
-
Összesen 240.1 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 463 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4159.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 95 mg
-
Kálcium 325 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 807 mg
-
Nátrium 2805 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 2111 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 303 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 143 micro
-
Kolin: 242 mg
-
Retinol - A vitamin: 295 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 282 micro
Összesen
3030
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 79.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
113
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
20 dkg kolozsvári szalonna
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
15 dkg kolbász
-
25 dkg gomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1 db babérlevél
-
4 csapott ek finomliszt
-
175 g tejföl
-
1.5 l víz
A csipetkéhez
Elkészítés
A leveshez
- A szalonnát kis kockákra vágjuk, a hagymát apróra daraboljuk, a kolbászt vékonyra felkarikázzuk, a gombát "egészben" felszeleteljük, a babérlevelet széttörjük.
- A szalonnakockákat abban a lábosban, amiben a leves fog főni, zsírjára sütjük. Ha kész, akkor a sült szalonnakockákat kivesszük a kisült zsírból, és félretesszük.
- A felaprózott hagymát a szalonna zsírjában üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és egy kicsit pirítjuk együtt, kavargatás mellett. Ezután rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekavarjuk, és öntünk hozzá egy kis vizet, nehogy odaégjen a paprika. Hozzáadjuk a gombaszeleteket, és 1-2 percig kavargatjuk.
- Ezután megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, visszatesszük bele a félrerakott szalonnakockákat és elkavarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Beledobjuk a babérlevelet is. Felforraljuk, és ha felforrt, takarék lángon főzzük, amíg a szalonna, kolbász, gomba meg nem puhul.
- Míg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A tojást felverjük, teszünk hozzá kb. 3 ek vizet és összekavarjuk. A lisztet adagolva adjuk hozzá, hogy jól lehessen simára keverni. Annyi lisztre van szükség, hogy a masszát csipkedni lehessen, de ne legyen túl kemény, viszont túl lágy sem. Ha már olyan szilárd, hogy nem ragad annyira, hogy ne lehessen borsónyi darabokat csipegetni belőle, akkor elkezdünk kis golyókat csípni, majd formálni belőle. A golyók kb. akkorák legyenek, mint két borsószem. Liszetezett felületre csipkedjük öket, hogy nehogy összeragadjanak. Ha az összeset elkészítettük, akkor ha a levesben minden megfőtt, akkor a csipetkéinket beledobjuk a levesbe és újra felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a csipetkék megpuhulnak.
- Ha a csipetke is megfőtt, puha, akkor a 4 ek lisztet simára keverjük kb. 1 dl hideg vízzel, és hozzákeverjük a tejfölt is. Ehhez lassanként adagolunk a forró levesből, hogy a tejfölt nehogy összekapja, és mikor már kellően meleg, akkor hozzáöntjük a leveshez, és felforraljuk. Ha felforrt, akkor készen is vagyunk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 136
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 20495
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nagyon leveses vagyok, a férjem meg nagyon szereti a húsos dolgokat. A kolbász és a szalonna finom ízt ad a levesnek, és így mindenki szívesen eszi. Míg én inkább a gomba, a férjem a kolbász és a szalonna miatt szereti nagyon. Kiadós leves!