Klasszikus almás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Séfbácsi92
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
291 kcal
-
38g sütőmargarin269 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
25g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g tej3 kcal
Töltelék
-
200g alma94 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
17 kcal
Összesen
749
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
1162 kcal
-
150g sütőmargarin1076 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
100g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tej11 kcal
Töltelék
-
800g alma374 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
66 kcal
Összesen
2990
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
22.5g teljes kiőrlésű liszt75 kcal
-
9.6g sütőmargarin69 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
6.4g víz0 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
1.3g tej1 kcal
Töltelék
-
51.4g alma24 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4 kcal
Összesen
192
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 33.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 572.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.3 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 205.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 332 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 307 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 317 micro
Összesen
749
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 44.3 g
Zsír
-
Összesen 134.5 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2290.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 223 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 480 mg
-
Foszfor 1378 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 437.2 g
-
Cukor 139 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 823.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1328 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 163 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 149 micro
-
Kolin: 301 mg
-
Retinol - A vitamin: 1229 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1128 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1266 micro
Összesen
2990
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
192
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
350 g teljes kiőrlésű liszt
-
2 ek cukor
-
1 dl víz
Töltelék
-
800 g alma
-
4 ek cukor
-
1 teáskanál fahéj
-
0.5 kávéskanál szerecsendió
-
2 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés
Tészta
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott margarint (vagy vajat), és kézzel addig morzsoljuk, míg finom állagúvá nem válik.
- Adunk hozzá 2 evőkanál cukrot és 1 dl vizet. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Fontos, hogy a tészta jól formázható legyen, mert ha nem elég rugalmas, sütés során kiszárad és szétesik.
- Ha a tészta kész, hűtőbe rakjuk kb. fél órára, és elkészítjük a tölteléket.
- Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal és a szerecsendióval, majd jól összeforgatjuk. A felhasználandó cukor mennyiségét nagyban meghatározza, hogy milyen fajta almát választunk, így mindig kóstoljuk meg, hogy az édessége megfelelő-e. Én Idared almából készítettem.
- A végén megszórjuk liszttel, és összekeverjük, hogy az alma nedvességét felszívja, és ne ázzon el a pite.
- Ha a töltelék is kész, a tésztát kettéosztjuk egyenlő arányban, majd lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk kicsit nagyobbra, mint a piteforma, hogy a szélét is befedje. Kibéleljük vele a formát.
- Megtöltjük az almával a pitét, majd a tészta szélét megkenjük tojással, hogy a felső rész megfelelően ragadjon.
- A kinyújtott felsőrészt ráterítjük a pitére, a szélét lenyomkodjuk, hogy a két rész megfelelően kapcsolódjon, és sütés során ne nyíljon szét, majd levágjuk a felesleget a formáról. A feleslegből készíthetünk díszítést, ha szeretnénk. A pite közepén kereszt alakú vágást ejtünk, és kihajtjuk a széleit.
- A maradék tojáshoz, adunk egy kis tejet, és megkenjük vele a pite tetejét. Sütőben gyorsan kezdjük sütni 220 fokon 15-20 percig, hogy a tészta kellően szilárd legyen, majd lejjebb vesszük 180 fokra, és még fél órát sütjük. Én légkeverés nélkül sütöttem csak az utolsó 10 percben kapcsoltam be, hogy a teteje jobban megpiruljon.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 6306
- Feltöltés dátuma: 2019. június 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Séfbácsi92
28 recept
Gyerekkoromban nagymamám szinte minden héten sütött nekem almás pitét. Azóta sem tudom megunni, így gondoltam, magam is megpróbálkozok vele.