r
Nosalty Logó

Klasszikus almás pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Séfbácsi92
Klasszikus almás pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 749 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 2990 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 192 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    33.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    572.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    332 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    307 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    282 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    317 micro
Összesen 749 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    44.3 g

Zsír

  • Összesen
    134.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2290.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    480 mg
  • Foszfor
    1378 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    437.2 g
  • Cukor
    139 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    823.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1328 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    163 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    301 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1229 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1128 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1266 micro
Összesen 2990 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 192 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott margarint (vagy vajat), és kézzel addig morzsoljuk, míg finom állagúvá nem válik.
  2. Adunk hozzá 2 evőkanál cukrot és 1 dl vizet. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Fontos, hogy a tészta jól formázható legyen, mert ha nem elég rugalmas, sütés során kiszárad és szétesik.
  3. Ha a tészta kész, hűtőbe rakjuk kb. fél órára, és elkészítjük a tölteléket.
  4. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal és a szerecsendióval, majd jól összeforgatjuk. A felhasználandó cukor mennyiségét nagyban meghatározza, hogy milyen fajta almát választunk, így mindig kóstoljuk meg, hogy az édessége megfelelő-e. Én Idared almából készítettem.
  5. A végén megszórjuk liszttel, és összekeverjük, hogy az alma nedvességét felszívja, és ne ázzon el a pite.
  6. Ha a töltelék is kész, a tésztát kettéosztjuk egyenlő arányban, majd lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk kicsit nagyobbra, mint a piteforma, hogy a szélét is befedje. Kibéleljük vele a formát.
  7. Megtöltjük az almával a pitét, majd a tészta szélét megkenjük tojással, hogy a felső rész megfelelően ragadjon.
  8. A kinyújtott felsőrészt ráterítjük a pitére, a szélét lenyomkodjuk, hogy a két rész megfelelően kapcsolódjon, és sütés során ne nyíljon szét, majd levágjuk a felesleget a formáról. A feleslegből készíthetünk díszítést, ha szeretnénk. A pite közepén kereszt alakú vágást ejtünk, és kihajtjuk a széleit.
  9. A maradék tojáshoz, adunk egy kis tejet, és megkenjük vele a pite tetejét. Sütőben gyorsan kezdjük sütni 220 fokon 15-20 percig, hogy a tészta kellően szilárd legyen, majd lejjebb vesszük 180 fokra, és még fél órát sütjük. Én légkeverés nélkül sütöttem csak az utolsó 10 percben kapcsoltam be, hogy a teteje jobban megpiruljon.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 23
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 6306
  • Feltöltés dátuma: 2019. június 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus almás pite
Séfbácsi92 28 recept

Gyerekkoromban nagymamám szinte minden héten sütött nekem almás pitét. Azóta sem tudom megunni, így gondoltam, magam is megpróbálkozok vele.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...