Kínai szezámmagos csirke 2.
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kínai csirkéhez
-
200g csirkemellfilé240 kcal
A tésztához
-
10g szójaszósz6 kcal
-
5g szaké7 kcal
-
0g szezámolaj0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
38 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
18 kcal
A szószhoz
-
50g víz0 kcal
-
50g csirke alaplé4 kcal
-
8g rizsecet1 kcal
-
38 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
15g szójaszósz9 kcal
-
10g szezámolaj88 kcal
-
3g chiliszósz1 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kínai csirkéhez
-
400g csirkemellfilé480 kcal
A tésztához
-
20g szójaszósz12 kcal
-
10g szaké13 kcal
-
0g szezámolaj0 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
76 kcal
-
16g víz0 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
35 kcal
A szószhoz
-
100g víz0 kcal
-
100g csirke alaplé7 kcal
-
15g rizsecet3 kcal
-
76 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
30g szójaszósz18 kcal
-
20g szezámolaj177 kcal
-
5g chiliszósz1 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kínai csirkéhez
-
42.8g csirkemellfilé51 kcal
A tésztához
-
2.1g szójaszósz1 kcal
-
1.1g szaké1 kcal
-
0g szezámolaj0 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
2.1g étkezési keményítő8 kcal
-
1.7g víz0 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
A szószhoz
-
10.7g víz0 kcal
-
10.7g csirke alaplé1 kcal
-
1.6g rizsecet0 kcal
-
2.1g étkezési keményítő8 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
3.2g szójaszósz2 kcal
-
2.1g szezámolaj19 kcal
-
0.5g chiliszósz0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.8 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2485.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 515 mg
-
Nátrium 1794 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.2 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 239.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.7 g
Zsír
-
Összesen 34.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 292 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4970.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 1029 mg
-
Nátrium 3587 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 206.3 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 478.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 351 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 531.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 384 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Hozzávalók
A kínai csirkéhez
-
40 dkg csirkemellfilé
A tésztához
-
2 ek szójaszósz
-
2 csepp szezámolaj
-
2 csapott ek finomliszt
-
2 csapott ek étkezési keményítő
-
2 ek víz
-
0.4 tk sütőpor
-
0.4 tk szódabikarbóna
-
0.5 ek napraforgó olaj
A szószhoz
-
100 ml víz
-
100 ml csirke alaplé
-
2 csapott ek étkezési keményítő
-
150 g cukor
-
3 ek szójaszósz
-
2 ek szezámolaj
Elkészítés
A kínai csirkéhez
- Készítsük el a szószt: minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen. Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásávalállítsuk be az ízt óvatosan. (Én jobban szeretek 5%-os almaecetet használni, ha nincs rizsecet,attól sokkal lágyabb benne a savanyú, sokkal finomabb ízt ad, és könnyebben eltalálható a helyes íz, mint a 10 %-os ételecettel.)
- Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst, egy időre pácoljuk be kevés szakéba és szójaszószba.
- Keverjükel a tésztához szükséges hozzávalókat, minden folyékony rész legyen jéghideg.(Tekintettel egy kedves hozzászólóra, akinek nem sikerült, csapott evőkanállal dolgozzunk, és ha így is túl tömör lenne a massza, higítsuk óvatosan a szakéval. De sűrűnek kell maradnia, hogy bevonja a húst.)
- A csirkét forgassuk bele, majd kezdjük el bő olajban, kis lángonkisütni. Akkorjó, amikor a bunda máraranybarna.Ezt folytassukaddig, amíg a csirke el nem fogy, igyekezzünk minél hamarabb ezzel végezni. Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirítottszezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 1462
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 237671
- Feltöltés dátuma: 2010. március 24.
Ajánló
Miért ropog a bunda? A tészta több dologtól lesz ropogós. Először is, alacsony gluténtartalmú lisztet kell használni (ezért keverik a normál lisztet keményítővel), jéghideg vízzel és folyékony részekkel kell bekeverni. Ez nem azt jelenti, hogy összekeverd és hűtőbe teszed, állni hagyod, mert ilyenkor a glutén nagyon könnyen összeházasodik a vízzel és a bunda már nem lesz ropogós. Extrém módja az elkészítésnek, ha az egész masszát tartalmazó tálat egy jéggel teli edénybe ültetik. A titok a hideg, a liszt és hogy minél hamarabb végezz. A bő olajtól önmagában még nem fog ropogni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Szokásomhoz híven egy recept eredetének nyomába eredtem. Az ötletet Motyola adta, amikor feltette a kínai szezámmagos csirke receptjét. Kiváncsivá tett, hiszen, mint ahogy minden kínai étel a kínai büfékben, ez sem kínai. Az információ forrásom adott volt: van egy kínai kollégám, aki mindig a felesége helyett főz - mondván, ő jobban tudja. Hát el is csíptem Yangot egy reggelen az iroda konyhájában, és kifaggattam. Megkérdeztem, hallott-e már erről az ételről? Meglepődtem, azt mondta nem. Hm...próbáltam körülírni, tudod, olyan kis gömbölyűre sütött ízék, ragacsos, fényes szószban. A vizualizáció hatott, elkezdett bólogatni, majd vágott egy grimaszt, és finoman megjegyezte: ugye tudod, hogy ez nem kínai? Bármi, amit ilyen büfékben látsz, az európaiaknak kitalált változat. Kb. azért kínai, mert kínaiak főzik. Majd adott egy címet, azt mondta, ha igazit akarok enni, ide menjek el. Fülön fogtam jóuramat, el is zarándokoltunk Frankfurt "azon" részébe - a környék biztonsági statisztikája alulról mérhetetlen, még a GPS is elveszett a kis utcákban, magunkra kellett hagyatkozni. Végül megtaláltuk. Pontosan az a hely volt, ahová még nappal sem mennék, nemhogy sötétedés után. Az asztalok ragadtak, a berendezés épp lecserélnivaló volt már, pedig most nyitottak. Egy foghíjas kínai pincérnő gurult oda hozzánk, étlapokkal a kezében, és alig érthető némettel megkérdezte, hogy a német-kínai étlapot kérjük vagy a kínai-kínait. Itt ért az első meglepetés. Persze gondolkodás nélkül kértük a kínait. Az ételek, amiket kihoztak nekünk, fényévekre voltak minden eddigi kínai büfés, éttermes élményemtől. Sajnáltam, hogy az európai ízléshez igazodva kénytelenek elrontani azokat a finomságokat, mert sokan különben talán nem ennék meg - csak azért, mert nem ismerős az íze. Így kerül bele ketchup, pirospaprika és sok más egyéb. A vacsora végeztével vallatóra fogtam a pincérnőt, majd amikor megértette, mit keresek, felnyihogott. Egy pillanat - mondta, majd eltűnt a konyhában, és három kis falattal jött elő. Igen, ez volt az, de mielőtt bármit mondhattam volna, csak annyit mondott: ez csak a német-kínai étlapon van rajta. Nem bánom én, gondoltam, itt a lehetőség. Megkérdeztem, lehet-e tudni, hogy készül? A válasz csak annyi volt: mivel nem kínai, persze! Pár perc múlva már a zsebemben volt a cetli. Itthon nekiveselkedtem, legyártottam vagy egy tonnányit, mert kínai ide vagy oda, ez bizony jó kaja. :-) Aki szűkölködik alapanyagokban, annak mindenképp Motyola receptjét javaslom, de akinek akadnak ilyen hozzávalók otthon, próbálja ki így.