Khir - indiai édes rizs
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Vitai Kati
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 90% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
975
kcal
- 5% Fehérje
- 90% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
3898
kcal
- 5% Fehérje
- 90% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
52.9g tej30 kcal
-
10.6g rizs38 kcal
-
0 kcal
-
36.5g finomítatlan nádcukor139 kcal
Összesen
207
kcal
- 5% Fehérje
- 90% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 699.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 430 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 174 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 218.8 g
-
Cukor 177 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
975
kcal
- 5% Fehérje
- 90% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.8 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2797.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 1719 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 218 mg
-
Nátrium 695 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 875.1 g
-
Cukor 709 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 469 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
3898
kcal
- 5% Fehérje
- 90% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 12 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.3 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 1.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
207
kcal
Hozzávalók
-
1 bögre rizs
-
3 bögre finomítatlan nádcukor
Elkészítés
- A rizst szűrőben alaposan mossuk meg és csöpögtessük le. A kardamomhüvelyeket kicsit nyomkodjuk szét, hogy picit megnyíljon.
- A tejet és a kardamomot tegyük egy vastag aljú edénybe, és állandóan kevergetve forraljuk fel közepes lángon. Majd vegyük takarékra a lángot, és tegyük hozzá a rizst. Forraljuk óvatosan kevergetve kb. 40 percig, amíg besűrűsödik. Amikor az édes rizs kicsit krémes és enyhén sűrű, de még folyós lesz, akkor vegyük le a tűzről. Vegyük ki a kardamomokat, és keverjük hozzá a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
- A tetejét megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy pisztáciatörettel.
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2006
- Feltöltés dátuma: 2017. július 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Vitai Kati
92 recept
Az indiai konyhában általában a desszerteket a főétkezés részeként szolgálják fel, nem pedig külön a legvégén. Ájurvédikus szempontból az étkezés végén fogyasztott édesség székrekedést okozhat. Az édességeket leginkább vallási és családi ünnepségekre készítik. Az indiai khir egy folyós édesség, amit általában kardamommal vagy sáfránnyal készítenek el. Fenti fűszerek ellensúlyozzák a tejes édesség nyálkásító hatásait, és ízletessé teszik az édességet. A khirhez gyakran tesznek manduladarabokat vagy pisztáciát. Kapha típusúak csak ritkán fogyasszanak khir-t. Nagyon sokféle khir van (mandula, répa, datolya, etc.) . A legelterjedtebb a rizsből készített khir, magyarul édes rizs.