Kerek ünnepi barhesz
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
214
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
2575
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
16.6g tojás21 kcal
-
8.1g méz24 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
20.1g víz0 kcal
-
0.9g instant élesztő3 kcal
-
50.4g finomliszt183 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.2g chiamag1 kcal
Összesen
259
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 367.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
214
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.1 g
Zsír
-
Összesen 50 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4415 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 184 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 905 mg
-
Nátrium 2946 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 453.1 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 384.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 411 micro
-
Kolin: 483 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 820 micro
Összesen
2575
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 444.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 297 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
259
kcal
Hozzávalók
-
80 g méz
-
2 dl víz
-
1 tasak instant élesztő
-
500 g finomliszt
-
1 tk só
Elkészítés
- Két tojást a méz felével és az olívaolajjal kihabosítunk. A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a méz másik felével elkeverve. Amikor felfutott, az élesztős vizet a tojásos keverékhez öntjük.
- Hozzászitáljuk a finomlisztet és a sót, majd alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.
- A tészta tetejét kevés olívaolajjal lekenjük, folpackot terítünk rá, majd hagyjuk a duplájára kelni.
- A megkelt tészta súlyát lemérjük, majd 8db egyenlő részre osztjuk (nekem kb. 115g lett egy darab). A tésztaadagokat egyesével kigolyózzuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, majd szorosan feltekerjük, mintha bukta vagy stangli lenne - így lesznek szép, szabályosak a szálaink.
- A 8db tésztatekercset ezután egyesével kisodorjuk 50-60 centi hosszúra, figyelve rá, hogy amennyire lehet, egyformák legyenek a szálak.
- Jöhet a formázás: 2-2 szálat egymás mellé fektetünk vízszintesen, majd 2-2 szálat függőlegesen ráteszünk, mintha egy kettőskereszt lenne. Ezután a vízszintes alsó két szálát a jobb oldalon a függőleges jobboldali két szál fölé bujtatjuk, majd a bal felső sarokban ugyanígy járunk el.
- Ezután a négy égtáj felé néző 2x2 tésztaszálat megkeresztezzük egymással, mégpedig úgy, hogy ami az előbb felülre került, az most alábukik annak a két szálnak, ami ezelőtt alul volt.
- Ezután a keresztezés után felülre került szálakat a szomszédos tésztakeresztezés alulra került párja alá húzzuk (ezt már kicsit erősebben kell húzni, hogy elérjen oda), majd mikor mindegyik szállal körbeértünk így, akkor a végződéseket a kalácstest alá elrejtjük, így szépen kidomborítva a fonásmintát.
- A készre font barheszt lekenjük egy felvert tojással, majd chiamaggal vagy egész mákkal megszórjuk a tetejét.
- 180 fokra melegített sütőbe tesszük 20 percre, majd lejjebb vesszük a hőfokot 160-ra és így is 20 percet sütjük még.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 721
- Feltöltés dátuma: 2023. április 11.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
laktózmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A kalácsok egyik különleges, ünnepi típusa a barhesz, a zsidó ünnepek fonott péksüteménye. Húsvétkor pont nem illik enni, mivel élesztőtartalmú, viszont az ünnepek elmúltával már szabad fogyasztani - hagyományosan sábátkor hosszúkásra fonják, míg újévkor és más, nagy ünnepekkor kerekre fonva készül. A fonása elsőre bonyolultnak tűnhet, viszont kimondottan logikus, és akinek egyszer sikerült, nem fogja elfelejteni a technikáját!