r
Nosalty Logó

Kerek ünnepi barhesz

Rosanics Petra
Kerek ünnepi barhesz
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

214
Kalória
6.2g
Fehérje
37.8g
Szénhidrát
4.2g
Zsír
32g
Víz
45g
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
5.6g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2575 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 259 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    367.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.1 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4415 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    905 mg
  • Nátrium
    2946 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    453.1 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    384.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    483 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    820 micro
Összesen 2575 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 259 kcal

Elkészítés

  1. Két tojást a méz felével és az olívaolajjal kihabosítunk. A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a méz másik felével elkeverve. Amikor felfutott, az élesztős vizet a tojásos keverékhez öntjük.
  2. Hozzászitáljuk a finomlisztet és a sót, majd alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.
  3. A tészta tetejét kevés olívaolajjal lekenjük, folpackot terítünk rá, majd hagyjuk a duplájára kelni.
  4. A megkelt tészta súlyát lemérjük, majd 8db egyenlő részre osztjuk (nekem kb. 115g lett egy darab). A tésztaadagokat egyesével kigolyózzuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, majd szorosan feltekerjük, mintha bukta vagy stangli lenne - így lesznek szép, szabályosak a szálaink.
  5. A 8db tésztatekercset ezután egyesével kisodorjuk 50-60 centi hosszúra, figyelve rá, hogy amennyire lehet, egyformák legyenek a szálak.
  6. Jöhet a formázás: 2-2 szálat egymás mellé fektetünk vízszintesen, majd 2-2 szálat függőlegesen ráteszünk, mintha egy kettőskereszt lenne. Ezután a vízszintes alsó két szálát a jobb oldalon a függőleges jobboldali két szál fölé bujtatjuk, majd a bal felső sarokban ugyanígy járunk el.
  7. Ezután a négy égtáj felé néző 2x2 tésztaszálat megkeresztezzük egymással, mégpedig úgy, hogy ami az előbb felülre került, az most alábukik annak a két szálnak, ami ezelőtt alul volt.
  8. Ezután a keresztezés után felülre került szálakat a szomszédos tésztakeresztezés alulra került párja alá húzzuk (ezt már kicsit erősebben kell húzni, hogy elérjen oda), majd mikor mindegyik szállal körbeértünk így, akkor a végződéseket a kalácstest alá elrejtjük, így szépen kidomborítva a fonásmintát.
  9. A készre font barheszt lekenjük egy felvert tojással, majd chiamaggal vagy egész mákkal megszórjuk a tetejét.
  10. 180 fokra melegített sütőbe tesszük 20 percre, majd lejjebb vesszük a hőfokot 160-ra és így is 20 percet sütjük még.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A kalácsok egyik különleges, ünnepi típusa a barhesz, a zsidó ünnepek fonott péksüteménye. Húsvétkor pont nem illik enni, mivel élesztőtartalmú, viszont az ünnepek elmúltával már szabad fogyasztani - hagyományosan sábátkor hosszúkásra fonják, míg újévkor és más, nagy ünnepekkor kerekre fonva készül. A fonása elsőre bonyolultnak tűnhet, viszont kimondottan logikus, és akinek egyszer sikerült, nem fogja elfelejteni a technikáját!

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...