r
Nosalty Logó

Kerek ünnepi barhesz

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Kerek ünnepi barhesz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2575 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 259 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    367.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.1 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4415 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    905 mg
  • Nátrium
    2946 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    453.1 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    483 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    820 micro
Összesen 2575 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 259 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Két tojást a méz felével és az olívaolajjal kihabosítunk. A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a méz másik felével elkeverve. Amikor felfutott, az élesztős vizet a tojásos keverékhez öntjük.
  2. Hozzászitáljuk a finomlisztet és a sót, majd alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.
  3. A tészta tetejét kevés olívaolajjal lekenjük, folpackot terítünk rá, majd hagyjuk a duplájára kelni.
  4. A megkelt tészta súlyát lemérjük, majd 8db egyenlő részre osztjuk (nekem kb. 115g lett egy darab). A tésztaadagokat egyesével kigolyózzuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, majd szorosan feltekerjük, mintha bukta vagy stangli lenne - így lesznek szép, szabályosak a szálaink.
  5. A 8db tésztatekercset ezután egyesével kisodorjuk 50-60 centi hosszúra, figyelve rá, hogy amennyire lehet, egyformák legyenek a szálak.
  6. Jöhet a formázás: 2-2 szálat egymás mellé fektetünk vízszintesen, majd 2-2 szálat függőlegesen ráteszünk, mintha egy kettőskereszt lenne. Ezután a vízszintes alsó két szálát a jobb oldalon a függőleges jobboldali két szál fölé bujtatjuk, majd a bal felső sarokban ugyanígy járunk el.
  7. Ezután a négy égtáj felé néző 2x2 tésztaszálat megkeresztezzük egymással, mégpedig úgy, hogy ami az előbb felülre került, az most alábukik annak a két szálnak, ami ezelőtt alul volt.
  8. Ezután a keresztezés után felülre került szálakat a szomszédos tésztakeresztezés alulra került párja alá húzzuk (ezt már kicsit erősebben kell húzni, hogy elérjen oda), majd mikor mindegyik szállal körbeértünk így, akkor a végződéseket a kalácstest alá elrejtjük, így szépen kidomborítva a fonásmintát.
  9. A készre font barheszt lekenjük egy felvert tojással, majd chiamaggal vagy egész mákkal megszórjuk a tetejét.
  10. 180 fokra melegített sütőbe tesszük 20 percre, majd lejjebb vesszük a hőfokot 160-ra és így is 20 percet sütjük még.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 740
  • Feltöltés dátuma: 2023. április 11.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: laktózmentes receptek

Receptjellemzők

Kerek ünnepi barhesz
Rosanics Petra 360 recept

A kalácsok egyik különleges, ünnepi típusa a barhesz, a zsidó ünnepek fonott péksüteménye. Húsvétkor pont nem illik enni, mivel élesztőtartalmú, viszont az ünnepek elmúltával már szabad fogyasztani - hagyományosan sábátkor hosszúkásra fonják, míg újévkor és más, nagy ünnepekkor kerekre fonva készül. A fonása elsőre bonyolultnak tűnhet, viszont kimondottan logikus, és akinek egyszer sikerült, nem fogja elfelejteni a technikáját!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...