Képviselőfánk 10. -főzött krémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
69g tojás87 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
69g tojás87 kcal
-
150g tej84 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
710
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
275g tojás346 kcal
-
600g tej336 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
2836
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
11g finomliszt40 kcal
-
0.8g sertészsír7 kcal
-
15.2g tojás19 kcal
-
11g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
15.2g tojás19 kcal
-
33.1g tej19 kcal
-
5.5g finomliszt20 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
156
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.4 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 454 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 923.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 252 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 321 mg
-
Nátrium 251 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.6 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 151 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 103 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 365 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 622 micro
Összesen
710
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.8 g
Zsír
-
Összesen 76 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1815 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3693.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 251 mg
-
Kálcium 1008 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 1282 mg
-
Nátrium 1003 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 406.4 g
-
Cukor 176 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 604.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 774 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 412 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 1461 mg
-
Retinol - A vitamin: 774 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2489 micro
Összesen
2836
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 33.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
156
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g finomliszt
-
1 ek sertészsír
-
5 db tojás
-
2 dl víz
-
1 csipet só
A krémhez
-
5 db tojás
-
6 dl tej
-
100 g finomliszt
-
150 g cukor
Elkészítés
A tésztához
- Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll. (2-3 perc)
- A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (vagy nyomózsák segítségével) tetejét simára igazítjuk (hideg vizes kézzel szoktam), és a tésztát 1 óráig pihentetjük.
- Igen fontos a tészta sütése. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. Utána még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul.
- A kisült fánkokat félig bevágjuk, belsejét (ha jól sikerült, akkor nem igen van) kiszedjük, és vaníliakrémmel megtöltjük (valamint tejszínhabbal díszítjük még).
- Tetejét vaníliás cukorral meghintjük vagy karamellbe mártjuk.
- A vaníliakrémet akövetkezőképpen készítjük el: a tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával gőz fölött keményre verjük, majd félretesszük.
- A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával.
- A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel.
- Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától.
- Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben a tojáshabot.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 322
- Tegnapi nézettség: 339
- 7 napos nézettség: 1169
- Össznézettség: 244837
- Feltöltés dátuma: 2011. július 09.
Ajánló
Előző délután vagy este szoktam megsütni a tésztát, aztán másnap töltöm meg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Nagymamám nagyon sokszor sütött képviselőfánkot, főleg a falusi búcsúk alkalmával. Főzött krémmel készítette mindig, amit imádtam. A receptet az általa is használt, Horváth Ilona szakácskönyvből vettem, így készítem évek óta. Nagyon sok képviselőfánk recept fellelhető, de általában pudingos krémmel tálalják. Ennek a fánknak a különlegessége, hogy főzött krémmel készül.