Kenyér házilag Elmerenges konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
elmerenges
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
88g víz0 kcal
-
27 kcal
Összesen
495
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
12g só0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
700g víz0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
Összesen
3955
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
56.1g finomliszt204 kcal
-
1.4g élesztő1 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
39.3g víz0 kcal
-
1.3g napraforgó olaj12 kcal
Összesen
221
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 832.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 588 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 104.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
495
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.4 g
Zsír
-
Összesen 34.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6658.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 341 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1164 mg
-
Nátrium 4707 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 787.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 835.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 456 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
3955
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 264 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
-
100 dkg finomliszt
-
2.5 dkg élesztő
-
2 teáskanál só
-
4 teáskanál cukor
-
7 dl víz
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Keressünk egy megfelelő edényt, amibe a tésztát összedolgozhatjuk, és pihentethetjük. Én egy nagy méretű zománcos "vájlingot" használtam.
- Öntsük bele a lisztet, kicsit mozgassuk át, ettől fellazul. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. (Nekem a 2 teáskanál só kicsit kevésnek bizonyult, de lehet valaki nem szereti annyira sósan.)
- Az élesztőt keverjük össze 1-2 dl langyos vízzel, várjuk meg míg nagyjából feloldódik, majd adjuk hozzá a liszthez. Ezután öntsük még hozzá az olajat és a maradék vizet.
- Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Ez elég ragacsos lesz, de nem kell megijedni. :) Egy kevés liszt segítségével válasszuk le a masszát az edény faláról. Most elkezdjük gyúrni a tésztát. Határozott, egyenletes mozdulatokkal formáljunk cipót a tésztából, 3-4 gyúrás után fordítsunk rajta egy negyed fordulatot. Ha nagyon ragadna egy kis lisztet adjunk hozzá. Nagyjából 10-12 perc gyúrás után állítsuk a cipót az edény közepére, finoman hintsük be liszttel a tetejét - tényleg csak nagyon finoman - majd takarjuk le konyharuhával, és tegyük melegebb helyre. Várjunk fele kb. 2 órát.
- A két óra leteltével a tésztánk óriásira dagadt. Kezdjük el leereszteni a tésztát. Ehhez néhány mozdulattal gyúrjuk át a tésztát az előzőekhez hasonlóan. Nem kell nagyon sokat dolgozni vele, csak engedjük ki az élesztő által termelt gázokat. A cipónk visszatér az eredeti méretéhez. Ismét hintsük le, takarjuk be, és várjunk vele kb. 1 órát.
- Az egy óra leteltével ismételten eresszük le a tésztánkat, és újra tegyük le pihenni, de most már a sütőlapra helyezzük el. Takarjuk le egy enyhén megvizesített konyharuhával. Ez azért kell, hogy finom ropogós kérge képződjön. Most már csak 25-30 percig pihentessük. Közben gyújtsuk be a sütőt.
- Egy késsel megvágjuk a cipó tetejét (ez nálam annyira nem szokott menni). Betesszük a sütőbe, és nagyjából 45-50 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, tegyük kenyérvágó deszkára, vagy ahogy én is csináltam, sütőrácsra, hogy szellőzni tudjon az alja.
- Élvezzük a házilag készített kenyerünket.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1593
- Feltöltés dátuma: 2014. július 02.
Ajánló
Isteni finom még melegen felvágva egy kis vajjal és sóval. A kenyér fele el szokott fogyni ilyen módon. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
elmerenges
1 recept
Mindig is ki akartam próbálni, hogy milyen az otthon sütött kenyér íze. Egyik ismerősöm mesélte, hogy ő hogy készíti, és ezzel bogarat ültetett a fülembe. Így egy vasárnap reggelen elhatároztam, hogy én bizony kenyeret fogok sütni. Azt kell hogy mondjam, az eredmény jobb lett, mint amit elképzeltem.