r
Nosalty Logó

Kenyér házilag Elmerenges konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
elmerenges
Kenyér házilag Elmerenges konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3955 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 221 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    832.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    104.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.4 g

Zsír

  • Összesen
    34.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6658.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    341 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    4707 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    787.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    835.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 3955 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 221 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keressünk egy megfelelő edényt, amibe a tésztát összedolgozhatjuk, és pihentethetjük. Én egy nagy méretű zománcos "vájlingot" használtam.
  2. Öntsük bele a lisztet, kicsit mozgassuk át, ettől fellazul. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. (Nekem a 2 teáskanál só kicsit kevésnek bizonyult, de lehet valaki nem szereti annyira sósan.)
  3. Az élesztőt keverjük össze 1-2 dl langyos vízzel, várjuk meg míg nagyjából feloldódik, majd adjuk hozzá a liszthez. Ezután öntsük még hozzá az olajat és a maradék vizet.
  4. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Ez elég ragacsos lesz, de nem kell megijedni. :) Egy kevés liszt segítségével válasszuk le a masszát az edény faláról. Most elkezdjük gyúrni a tésztát. Határozott, egyenletes mozdulatokkal formáljunk cipót a tésztából, 3-4 gyúrás után fordítsunk rajta egy negyed fordulatot. Ha nagyon ragadna egy kis lisztet adjunk hozzá. Nagyjából 10-12 perc gyúrás után állítsuk a cipót az edény közepére, finoman hintsük be liszttel a tetejét - tényleg csak nagyon finoman - majd takarjuk le konyharuhával, és tegyük melegebb helyre. Várjunk fele kb. 2 órát.
  5. A két óra leteltével a tésztánk óriásira dagadt. Kezdjük el leereszteni a tésztát. Ehhez néhány mozdulattal gyúrjuk át a tésztát az előzőekhez hasonlóan. Nem kell nagyon sokat dolgozni vele, csak engedjük ki az élesztő által termelt gázokat. A cipónk visszatér az eredeti méretéhez. Ismét hintsük le, takarjuk be, és várjunk vele kb. 1 órát.
  6. Az egy óra leteltével ismételten eresszük le a tésztánkat, és újra tegyük le pihenni, de most már a sütőlapra helyezzük el. Takarjuk le egy enyhén megvizesített konyharuhával. Ez azért kell, hogy finom ropogós kérge képződjön. Most már csak 25-30 percig pihentessük. Közben gyújtsuk be a sütőt.
  7. Egy késsel megvágjuk a cipó tetejét (ez nálam annyira nem szokott menni). Betesszük a sütőbe, és nagyjából 45-50 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, tegyük kenyérvágó deszkára, vagy ahogy én is csináltam, sütőrácsra, hogy szellőzni tudjon az alja.
  8. Élvezzük a házilag készített kenyerünket.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1593
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 02.

Ajánló

Isteni finom még melegen felvágva egy kis vajjal és sóval. A kenyér fele el szokott fogyni ilyen módon. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kenyér házilag Elmerenges konyhájából
elmerenges 1 recept

Mindig is ki akartam próbálni, hogy milyen az otthon sütött kenyér íze. Egyik ismerősöm mesélte, hogy ő hogy készíti, és ezzel bogarat ültetett a fülembe. Így egy vasárnap reggelen elhatároztam, hogy én bizony kenyeret fogok sütni. Azt kell hogy mondjam, az eredmény jobb lett, mint amit elképzeltem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...