r
Nosalty Logó

Kelt szilvás gombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
helena26
Kelt szilvás gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 958 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3833 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 205 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    834.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    236 mg
  • Nátrium
    267 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.3 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    131.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 958 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91 g

Zsír

  • Összesen
    76.5 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    228 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3339.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    889 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    943 mg
  • Nátrium
    1068 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    681.1 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    526.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    440 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    677 micro
Összesen 3833 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 205 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt kevés cukros tejben megkelesztjük, majd eldolgozzuk a liszttel, tojássárgájával és annyi tejjel, hogy elég kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
  2. Kelesztjük 30 percig.
  3. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle, és mindegyik közepébe egy fél fahéjas cukorba mártott szilvát teszünk, majd gombócot formálunk belőle.
  4. A gombócokat letakarjuk, és még legalább 20 percet kelesztjük.
  5. Lobogó, bő vízben kifőzzük 10-15 percig. Amikor kivesszük, szurkáljuk meg mindegyik gombócot, hogy a gőz kijöjjön belőle, mert különben megkeményedik.
  6. Zsemlemorzsát kevés zsíron megpirítunk, pici vízzel felöntjük (5-7 ek legyen, csak annyi, amennyit fölvesz), gyorsan elkeverjük, hogy ne legyen csomós, és levesszük a tűzhelyről. Ettől kellemesen puha, de ropogós lesz a morzsa.
  7. A meleg gombócokat zsírban megforgatjuk, majd a morzsába forgatjuk.
  8. Tálalásnál megszórjuk porcukorral.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 32
  • Össznézettség: 8203
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 17.

Ajánló

Ha marad belőle, vágjuk ketté, forgassuk tojásba, zsemlemorzsába, és forró zsíron süssük finom ropogósra, majd tálaljuk lekvárral.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Ezt a receptet Balyó Mária és Pelle Józsefné  BOGRÁCS ÉS KUKTA könyvében találtam. 1970-ben jelent meg és 15 forintba került. Egyszerű és nagyon könnyen elkészíthető recepteket tartalmaz. Érdekes ez a változata a gombócnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...