Kávés-karamellás szeletek
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
Lapok sütése
-
33g finomliszt121 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
14g tejföl28 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém elkészítése
-
67g tej37 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
8g feketekávé1 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
10g vaj75 kcal
Összeállítás
Összesen
547
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
Lapok sütése
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
170g tejföl337 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém elkészítése
-
800g tej448 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g feketekávé9 kcal
-
2g vaníliaaroma0 kcal
-
125g vaj896 kcal
Összeállítás
Összesen
6561
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
Lapok sütése
-
17g finomliszt62 kcal
-
8.5g vaj61 kcal
-
7.2g tejföl14 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém elkészítése
-
34g tej19 kcal
-
17g cukor66 kcal
-
4.3g finomliszt15 kcal
-
4.3g feketekávé0 kcal
-
0.1g vaníliaaroma0 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
Összeállítás
Összesen
278
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 261.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.6 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
547
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.8 g
Zsír
-
Összesen 322.2 g
-
Telített zsírsav 192 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 979 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3137.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 1270 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 850 mg
-
Nátrium 585 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 823.6 g
-
Cukor 439 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 371.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2511 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 291 mg
-
Retinol - A vitamin: 2464 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 556 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 340 micro
Összesen
6561
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
278
kcal
Hozzávalók
Lapok sütése
-
40 dkg finomliszt
-
20 dkg vaj
-
170 g tejföl
-
1 db tojás
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
1 csipet só
Krém elkészítése
-
8 dl tej
-
40 dkg cukor
-
10 dkg finomliszt
-
1 dl feketekávé
-
2 ml vaníliaaroma
-
12.5 dkg vaj
Összeállítás
Elkészítés
Lapok sütése
- Bekapcsoljuk a sütőt, alul-felül sütésre, 180°C-ra. A lisztben elvegyítjük a szódabikarbónát és a sót, majd összegyúrjuk a hideg vajjal, a tejföllel és a tojással. Egy nagyon könnyen formázható tésztát kell kapnunk.
- Ezt négybe osztjuk, egyenként vékonyra kinyújtjuk és közepes tepsi hátán, sütőpapírra helyezve 4 lapot sütünk. Mivel nagyon vékonyak a lapok, a sütési idő kb. 12 perc, és legyünk résen, nehogy megégjenek, maradjanak szép világosak a lapok.
- A kész lapokat óvatosan a tepsi hátáról deszkára csúsztatjuk, vigyázat, nagyon törékenyek!
Krém elkészítése
- A tejből kiveszünk 1 dl-t, a többit egy lábasba öntjük. A cukrot három felé választjuk: először kimérünk 12 dkg-ot, ezt a sok tejhez adjuk, és odatesszük főni a lángra. Közben a dl tejben csomómentesen elkavarjuk a lisztet, és lassan a melegedő tejhez adjuk, folyamatosan keverve azt, nehogy becsomósodjon. Sűrűsödésig főzzük, kavargatva, és mikor készen van, lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a vanília aromát is.
- A cukorból nyolc evőkanálnyit egy edényben (víz nélkül) barnára pirítunk, feleresztjük a feketekávéval, és folytonosan kavargatva addig főzzük, míg elolvad a karamell a kávéban, majd forrón a tejes krémhez öntjük, jól kikavarjuk, és hűlni hagyjuk.
- A vajat a maradék cukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt krémbe belekeverjük.
Összeállítás
- Az egyik lapot a tepsibe helyezzük, megkenjük a krém harmadával, erre jön a második lap, újra krém, majd lap, megint krém, és a tetejére kerüljön a negyedik lap. Ráteszünk egy deszkát, majd jól megterheljük, és hagyjuk egy egész éjszakát, hogy préselődjön a hűtőben.
- Ha kellő ideig állt, a lapok szépen megpuhulnak, és lehet is szeletelni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1705
- Feltöltés dátuma: 2016. április 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Allisc
56 recept
Aki a kávét és a karamell ízt szereti, annak mindenképpen ajánlom, hogy megkóstolja. Bonyolultnak tűnik az elkészítése, de mindenképpen megéri, egy kiadós és mennyei süti a végeredmény. Egy régi, Erdélyben kiadott szakácskönyvből származik a recept, gyerekkoromban anyukám a nagyobb ünnepekre mindig ezt is elkészítette.