r
Nosalty Logó

Kardemummabullar - svéd kardamomos csiga

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Kardemummabullar - svéd kardamomos csiga
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

hozzávalók a tésztához

hozzávalók a vajkrémhez

hozzávalók a cukorsziruphoz

a tetejére

Összesen 307 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

hozzávalók a tésztához

hozzávalók a vajkrémhez

hozzávalók a cukorsziruphoz

a tetejére

Összesen 3680 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

hozzávalók a tésztához

hozzávalók a vajkrémhez

hozzávalók a cukorsziruphoz

a tetejére

Összesen 320 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 307 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.5 g

Zsír

  • Összesen
    142.5 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1778.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    605 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    545.3 g
  • Cukor
    232 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    168.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1060 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    314 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1040 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    245 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 3680 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 320 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

hozzávalók a tésztához

hozzávalók a vajkrémhez

hozzávalók a cukorsziruphoz

a tetejére

Elkészítés

hozzávalók a tésztához

  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy kanál cukrot, és hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a nádcukrot, egy csipet sót és a frissen őrölt kardamomot. Hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összegyúrni (ehhez praktikus megoldás a robotgép vagy kézi habverő dagasztófejét használni).
  3. Apránként hozzáadjuk a puha vajat, majd legalább 5 percet dagasztjuk. Ha kész, lisztes felületen kis bucivá formájuk, és egy zsiradékkal kikent tálba tesszük.
  4. Konyharuhával lefedve kelesztjük egy órát.

hozzávalók a vajkrémhez

  1. A vajkrémhez a puha vajat habosra keverjük a nádcukorral. Hozzáadunk két teáskanál kardamomot, és elkeverjük.
  2. A cukorsziruphoz a hozzávalókat egy kis lábasba tesszük, és összeforraljuk.

hozzávalók a cukorsziruphoz

  1. A megkelt tésztát belisztezett gyúrólapon téglalap alakúra kinyújtjuk - nagyjából 3-5 mm vékony és 35x55 cm-es legyen.
  2. A kinyújtott tésztát megkenjük a vajkrémmel, majd a hosszabb oldalát képzeletben elharmadolva középre hajtjuk a felső, majd az alsó harmadot képző sávot. Az így kapott háromrétegű téglalapot sodrófával még egy kicsit megnyújtjuk, majd 1,5-2 cm keskeny csíkokra vágjuk.
  3. A csíkokat a következőképpen formázzuk meg: hüvelyk- és mutatóujjal az egyik végét megfogjuk, majd a másik végénél fogva kétszer körbetekerjük a mutató és a középső ujjunk körül. A második tekerés után a tésztacsík maradékát a két ujjunk között áthúzva a csiga belsejébe dugjuk.
  4. A kész csigatekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd konyharuhával lefedve addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik 200°C-ra.
  5. A csigákat 8 perc alatt készre sütjük, majd azon melegében bekenjük a vaníliás cukorsziruppal, és megszórjuk a kardamomos porcukorral, valamint mandulapehellyel.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 146
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 11284
  • Feltöltés dátuma: 2018. május 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha van olyan skandináv péksütemény, ami még a híres fahéjas csigánál is finomabb, akkor az annak ikertestvére, a kardemummabullar, vagyis a kardamomos csiga. Az elkészítés módja egyébként nagyjából ugyanaz a kétféle tekercsnél, szóval fahéjasan is elkészíthetjük, hogy aztán megszavaztassuk családtagjainkat és barátainkat arról, hogy melyik a finomabb.

Hozzávalók

hozzávalók a tésztához

hozzávalók a vajkrémhez

hozzávalók a cukorsziruphoz

a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...