r
Nosalty Logó

Karácsonyi mézeskalács házikó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
czakifood
Karácsonyi mézeskalács házikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 4% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1003 kcal
  • 4% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 6012 kcal
  • 4% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 361 kcal
  • 4% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1008.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    309 mg
  • Nátrium
    470 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    202.9 g
  • Cukor
    139 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    173 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    127 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 1003 kcal
  • 4% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.4 g

Zsír

  • Összesen
    110.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6052.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    1016 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    1854 mg
  • Nátrium
    2819 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1217.1 g
  • Cukor
    831 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    216 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1037 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    763 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 6012 kcal
  • 4% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    364 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.2 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 361 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy edényben melegítsük meg a mézet, majd cukorral, margarinnal addig keverjük, míg elolvad benne. Keverőtálban a lisztet és a fűszerkeveréket, sütőport, szódabikarbónát 1 tojással összekeverjük, majd a mézes vajjal alaposan összedolgozzuk amíg szépen össze nem áll. Az egészet hűtőbe tesszük egy éjszakára pihenni, ne legyen ragadós.
  2. Házikó készítése: A házat megtervezzük egy papírlapon, oldalait és a tetejét is, külön-külön oldalanként. Ha nem boldogulunk, a neten vannak egyszerű tervrajzok. Kb. 15x20 alapja legyen, nagyobbakat nehezebb összeállítani. Ha kartonpapírra tervezzük, még könnyebb lesz. A megtervezés után minden elemet vágjunk ki, ezzel tudjuk mintázni.
  3. A tésztát hidegen nyújtsuk ki kb. fél ujjnyi vastagra, a sablonok segítségével késsel vágjuk körbe, majd sütőben sütőpapíron süssük meg 160 fok légkeverésen aranybarnára. Ha az elemek megsültek, kihűltek, egy lapos serpenyőben pár kanál cukrot karamellizáljunk (ha teszünk bele egy teáskanál vizet, könnyebb) vigyázzunk, ne égessük meg, húzzuk félre, és a ház oldalait egyesével élével mártsuk bele, majd illesszük a hozzátartozó elemhez. Amikor körbeérzünk az oldalakkal, a tető ráhelyezése előtt, a falak tetejét egy kenőkéssel kenjük meg, és illesszük rá a tetőket.
  4. Amíg a ragasztás (karamell) szépen megdermed, a tojásfehérjét porcukorral keverjük habosra géppel. Sütőpapírból tölcsért formázunk, ollóval a hegyét levágjuk, tegyük bele a cukormázat, és díszítsük meg a házat vele. Lehet cserépforma, vagy ahogy a képen: havasra, jégcsaposra. Ehhez bátrabban kell a tetőre húzni, spaklival segíteni, hogy magától kissé megfolyjon. A maradék cukormázat színezhetjük ételfestékkel, használjunk cukordíszeket, készíthetünk mellé fenyőfákat. A végén egy porcukorral megszórt (havas) tálcára helyezzük, mellé a fenyők, aprósütemények, és a hangulat fokozására mécseseket teszünk rá. Kellemes ünnepeket, örömteli készülődést kívánok!
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 1890
  • Feltöltés dátuma: 2018. december 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
czakifood 1 recept

Karácsonyi ehető dísz az ünnepi hangulathoz, akár a családdal közösen elkészíthető.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...